„Taxă pentru liber la furat prin doctorate plagiate sau încă o șansă pentru premierul Ciucă” – așa califică senatorul USR Ștefan Pălărie propunerea PNL ca cei care renunță la titlul de doctor să dea banii de școlarizare înapoi statului

190 de vizualizări
Foto: Ștefan Pălărie
„Dacă ești prins că ai plagiat, poți să renunți la titlu, mergi la casierie, dai niște bani (contravaloarea cursurilor) și ai scăpat”, scrie senatorul USR Ștefan Pălărie într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Comentariul vine după ce PNL a făcut propuneri de modificare ale proiectului legii învățământului universitar prin care cei care solicită renunțarea la titlul de doctor să plătească contravaloarea cheltuielilor de școlarizare.
  • “A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care se constată existența plagiatului”, a anunțat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un mesaj publicat pe Facebook. El a precizat că a fost agreată, totodată, și o propunere PNL ca și autorii unor teze de doctorat care renunță unilateral la titlul de doctor să achite costurile de școlarizare.
  • Despre această din urmă propunere, Edupedu.ro a scris aici.
  • Anterior, Edupedu.ro a scris că posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință” și fără prevederi privind eventuale despăgubiri, este una dintre prevederile în favoarea plagiatorilor, inclusă în proiectul de lege a învățământului superior. Este vorba despre una dintre măsurile de amnistiere a plagiatorilor introduse în proiectul de Lege, în plin scandal de plagiat la adresa șefului de Guvern și de partid al ministrului Sorin Cîmpeanu, premierul Nicolae Ciucă.

Redăm opinia senatorului URS Ștefan Pălărie: „PNL și Sorin Cîmpeanu au găsit „soluția”: ești liber să plagiezi la doctorat. Dacă ești prins, poți să renunți la titlu, mergi la casierie, dai niște bani (contravaloarea cursurilor) și ai scăpat. Un mărunțiș. E tot un fel de amnistie, dar cu o mică „taxă” de șmecherie.

Toate celelalte beneficii rămân neatinse, cu o carieră intactă.

Iar dacă nu are cine să verifice pe bune și serios aceste doctorate, atunci chiar e posibil să scapi negustor cinstit cu doctorat plagiat.

Fabricile de „doctori” exultă. Totul în noile legi ale educației e scris în favoarea lor.

Nici vorbă de a întări prevenția, nici vorbă de instituții de control independente sau de a mări transparența acestor doctorate. Că doar nu era să strice ministrul sau PNL bunătate de sistem din care profită toată camarila lor politică.

-> Dar haideți să mergem la concret. Ajutați-ne, dragi colegi de la PNL, să înțelegem ce ne așteaptă, pe un caz ipotetic, în care premierul Nicolae Ciucă fie se dovedește că a plagiat cele câteva zeci sau sute de pagini, fie decide voluntar să renunțe la titlul de doctor:

1. Ce sumă va achita dl. Ciucă ca să scape? Valoarea studiilor de azi care este, pentru trei ani de studii doctorale în domeniul apărării, undeva aproximativ la 15.000 Euro (25.500 lei/an, grantul doctoral)? Sau valoarea, simbolică deja, de acum 20 de ani, din 2001?

2. Cine va plăti această sumă? Dl. Ciucă personal sau (și) Școala doctorală care are și ea partea ei de culpă? Și cum se va întâmpla? Va trimite dl. Ciucă banii către Școala doctorală sau direct într-un cont al ministerului?

Doar ca să ilustrez și mai mult ridicolul situației, mă întreb și dacă nu cumva PNL se va oferi să plătească el această „taxă” ca să își scape șeful de beleaua doctoratului? Sau și-o va plăti totuși singur?

În final, reamintesc ce am făcut noi, USR: am depus un proiect de lege care să interzică posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, lucru care este deja declarat neconstituțional, prin decizie CCR. Deși proiectul USR a primit aviz favorabil de la Ministerul Educației și trecuse în unanimitate în comisia de învățământ din Senat, PNL+PSD l-au blocat politic la plen pentru a-i proteja pe aceiași beneficiari ai plagiatelor. Vedem acum de ce.

Noile legi ale educației întorc România în trecut și trebuie să le oprim în forma asta”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

România a rămas în urmă la vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani. Multe țări UE au început deja campania de imunizare a celor mici, Bucureștiul nu are încă dozele necesare / Precizările Ministerului Sănătății

România este încă în așteptarea dozelor speciale pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani, deși multe țări europene au început campania de imunizare a celor mici. Coordonatorul campaniei naționale…
Vezi articolul

Numărul dispozitivelor digitale a crescut puțin în familii, în timpul școlii la distanță din primăvară / Tot telefonul rămâne instrumentul preferat / Copiii au petrecut pe Internet aproape de două ori mai mult decât pentru școala online – raport KiDiCoTi

Trecerea de la predarea față în față la școala online, în primăvară, nu a însemnat o creștere semnificativă a dispozitivelor digitale în familiile elevilor, unde tot telefonul rămâne instrumentul preferat,…
Vezi articolul

Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei – soluții propuse de Asociația Școlilor Particulare pentru o apropiată “criză de personal puternică” în educație / Organizația publică și salariile profesorilor pe grade didactice

Scutirea de impozit pe venit pentru profesori este propusă de Asociația Școlilor Private ca soluție pentru “criza de personal puternică în sectorul educației”, o criză prezentată drept iminentă într-un studiu…
Vezi articolul