Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – prevederi finale în Statutul Elevului și ROFUIP, trimise la Monitorul Oficial

3.381 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
„Fără telefoane mobile în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – așa sună una dintre prevederile din noul Statut al Elevului, prezentate miercuri de Ministerul Educației, care a anunțat că acest statut, precum și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial. Ambele documente au inclus, încă din versiunea de proiect, restricții cu privire la folosirea telefoanelor mobile la școală, în condițiile în care interdicția este menționată și în Legea învățământului preuniversitar.

Potrivit anunțului de miercuri, nerespectarea interdicției cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea  orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.

Anunțul mai menționează că aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească.

Mențiunea făcută de Ministerul Educației în mesajul publicat pe Facebook:

În versiunea de proiect pus în consultare publică, Statutul Elevului prevedea:

„Art. 15 Elevilor le este interzis:

(…) g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, a olimpiadelor și a concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească;

h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

Când a fost pus în consultare publică, ROFUIP menționa la rândul lui, în versiunea de proiect:

„Art. 181 (…)

(6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.”

Potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar:

„Articolul 106 (…) 

(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.”

Citește și:
ROFUIP 2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, chiar dacă sindicatele profesorilor au avizat negativ proiectul / Surse: O parte din propunerile sindicatelor din Educație nu au fost cuprinse în textul final
Angajații școlii pot lua telefoanele elevilor care folosesc dispozitivele în timpul orei și trebuie să le restituie obligatoriu unui părinte la finalul cursurilor – proiect Statutul Elevului / Dispare obligația ca în timpul orei telefoanele să fie ținute într-un loc special din clasă
Interzicerea telefoanelor mobile la școală e aplicată adesea ineficient și îi poate face pe elevi să le folosească mai intens acasă / Întărirea competențelor digitale pentru profesori și elevi – soluția propusă pe baza datelor PISA 2022, care spun că telefonul la școală, folosit moderat, aduce și beneficii – raport OCDE
„În momentul de faţă, în sălile de clasă se butonează telefoanele mobile în permanenţă”, spune Marius Nistor, FSE

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


14 comments
  1. Ce te faci dacă profesorul are de folosit smarfoiu’ in scop educativ, “nu poate altfel” și anumiți copii nu folosesc smartphone, vin la șc cu ghiozdanul și atât? De ce să fie discriminat negativ la școală bietul copil cuminte că nu are nici un fel de telefon, poate nici acasă? De ce să creeze profesorii acest precedent al “necesității” telefonului ca “rechizită” școlară, că, vai, nu se poate face învățare fără telefon. Iar aruncă pisica în brațele lor?!!
    Parcă e mai normal cu table interactive dacă chiar nu se poate explica un fenomen din vorbe, zic…măcar se uită toți în aceeași direcție….

  2. Dar profesorii au voie sa predea după telefon?
    Atunci de ce se mai merge la scoala?
    Stai acasă și înveți!
    Primește elevul ink-ul și invata acasa, dacă vrea.
    Sunt destule metode de a preda, fără a folosi în scop eucativ telefonul mobil.

    1. Cel care predă citind din telefon, stimată doamnă, nu e profesor, ci un angajat al sistemului , adus cu sarsanaua din sectoare obscure.
      Că… de! Mănâncă și el o pâine… Cineva a cuvântat mai demult”Macar o învățătoare să se facă și ea…” De aici puteți trage concluzia și singură!
      Cu respect,
      I.

  3. scoateți naibii ” scopul educativ” că asta va fi cuiul lui Pepelea.
    Nu exista scope ” educativ” . se poate înlocui cu orice altceva.
    telef are funcția de bază : facebuc, tictac, Instagram și alte cct uri. in caz de urgenta ptr orice întrebare răspunde minunatul și inutilul chat gpt
    ATAT.
    de cate ori o să prindeți un gușter că copiază de pe tel , o sa va răspundă obraznic că el folosește telul in scop ” educativ”.
    ceea ce conform literei legii e corect. in fapt e frauda .

  4. E târziu! Răul a ieșit de mult timp din această “Cutie a Pandorei”. Telefoane în scop educativ? Ar fi frumos si bine dacă elevii ar accesa telefonul în acest scop… Mulți nu știu să citească nici DEX-ul online.( Îmi cer scuze unui număr mic de elevi interesați de învățătură…știu că ei există si nu vreau să se simtă vizați). Eu mă refer la grosul cohortei…
    Telefonul înseamnă TIKTOK, hlizeală, bârfă, buze, vulgar, din păcate…pentru cei mai mulți, repet.
    Din punctul meu de vedere, telefonul ar trebui lăsat acasă. Știu.. vor fi mulți părinți grijulii care vor spune: “Eu vreau să știu ce face copilul meu, la scoală”!
    Foarte bine! Luați un telefon cu taste, simplu, pentru comunicare. E mai bine si pentru ei, și pentru dumneavoastră. Telefoanele de azi, Smart, au o “față” ascunsă , periculoasă prin “informația redundantă” din sfera lumii certate cu legea și manierele.
    Tocmai aceasta îi atrage pe copii, victime sigure, dragi părinți!
    Când veți înțelege acest lucru, când veți sprijini școala, în defavoarea blamării ei și a profesorilor, doar atunci ne va fi bine!
    Ce-i drept, adevărul e prins întotdeauna la mijloc, mai-mai să fie asfixiat… Există profesori, din păcate, cu o deontologie profesională deformată, veți spune. Știu…
    Dar la formarea copiilor trebuie să punem mâna cu toți: părinți și profesori deopotrivă.
    Așa că SALVAȚI COPIII DE DEPENDENȚA DE TELEFON!

  5. Vă ieși circ mare! Va fi coadă de părinți care îi vor trage la răspundere pe “stimabilii” și “respectabilii” profesori de la stat, în privința confiscării telefoanelor. Parcă văd că vor fi și ceva procese pe la judecătorii, pentru că telefoanele sunt un drept al copiilor și părinții le-au dat aceste telefoane, pentru a știi dacă se află sau nu la școală. O regulă de-a dreptul comunistă și care sperăm să nu fie pusă în aplicare.

    1. ”pentru a ȘTII dacă se află sau nu la școală… ” – ia mai numără.

      ”telefoanele sunt un drept al copiilor” – zău mă? E în constituție chestia asta? Sau în Carta Drepturilor Omului, ceva?

      Citește tanti ce ai scris și revino-ți, OanaM, mare recrutor de anti-talente ce te afli.

      1. Copilul meu, la școala unde studiază (și nu este un jeg de școală de stat), i se permite cu telefonul, dar acesta este pe modul silențios, dar la stat se merge pe zicala “Ceaușescu a murit, dar spiritul a rămas același”. Trezirea la realitate, adormiților, căci tehnologia este viitorul, nu pixul și hârtia, că nu mai suntem în secolele XVIII-XIX.

    2. Sa inteleg ca unul esti tu nemultumit ca al tau copil incalca regulamentul si ramane fara. mobil.

    3. La noi în școală această regulă s-a aplicat de când a apărut noua lege a învățământului. Nu a fost nici un scandal, elevii au învățat să socializeze în pauze. Au fost câteva telefoane confiscate care s-au recuperat de către părinți, de la direcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenți și absolvenți de la Jurnalism care și-au manifestat sprijinul pentru profesorul acuzat de comportament abuziv sunt indicați drept autori generici ai unei “anchete” anonime ce încalcă regulile minime din jurnalism / Textul îl apără pe respectivul profesor și acuză alte “interese”

O “anchetă” fără autori declarați, prezentată drept “scrisoare deschisă” și atribuită unui grup de câteva zeci de studenți și alte sute de absolvenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării…
Vezi articolul

Cazarea elevilor în condiții mizere la Olimpiada Națională de Franceză a fost decisă de inspectoratul școlar (PNL) susține primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD): Ne-am fi opus ca ei să fie cazați acolo, dat fiind că liceul intră în reabilitare luna viitoare

„Primăria Craiova nu a fost întrebată unde pot fi cazați elevii de la olimpiade, organizarea aparținând în totalitate Inspectoratului Județean Școlar Dolj. Ne-am fi opus ca ei să fie cazați…
Vezi articolul