Temperatura maximă pentru elevi și profesori la Bacalaureat și Evaluarea Națională, crescută la 37,3 de grade

18.670 de vizualizări
SURSĂ: MEC
Temperatura corporală permisă elevilor și profesorilor la examenele naționale este de 37,3 grade Celsius, potrivit infograficelor publicate sâmbătă de Ministerul Educației. Temperatura este cu 0,3 grade peste cea prevăzută de Ministrul Sănătății în Ordinul comun cu ministrul Educației privind regulile din școli în perioada cursurilor de pregătire și a examenelor. Modificarea vine după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că temperatura stabilită pentru accesul în spații comerciale al persoanelor este de 37,3 grade Celsius. Arafat și-a justificat această limită spunând că „referința a fost luată de la Organizația Mondială a Sănătății”.

Infograficul Ministerului Educației prevede o temperatură de 37,3 grade Celsius

SURSĂ: MEC

În Anexa 1 a Hotărârii CNSSU cu Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă, publicată deja în Monitorul Oficial și intrată în vigoare, la punctul 3 prevede:

Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:

a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;

b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3°C;

c) să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.”

Documentele Organizației Mondiale a Sănătății prevăd această limită de 37,3.

Regulile pentru școli, stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate prin Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prevăd:

„Articolul 9 Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, în termen de 5 zile de la publicarea prezentului ordin, vor elabora și vor aproba o procedură proprie, prin care stabilesc modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ, asigurându-se că:

a) la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37°C) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților;

b) în situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament”

Foto: MEC


11 comments
  1. Este o nebunie, 2 luni ii ameninti ca daca ies din casa se-nbolnavesc de o boala la care nu avem tratament, nu comunici nimic cu elevi si parintii, apoi apari si mergem la scoala , numai clasele terminale, copii din alte clase, nu merg se pot inbolnavi, dam examene.
    Ura ce ministru al invatamantului sunt, este?

  2. Examenele astea cred eu ca sunt un moft din partea dnei Ministru,sa aratam ca la noi se poate. Chiar nu intelegeti un lucru: un adult gestioneaza altfel emotiile in astfel de conditii impuse,la un copil in schimb in loc sa-l incurajam…ii dam in cap …facem experimente, hai sa recunoastem cu totii ca tot ce a fost in sistemul de invatamant a fost …prost , clasa zero…chiar zero, calificative…, manuale alternative…etc. E momentul sa va opriti in a mai face experimente pe copii. Chiar daca unii par a fi “relaxati”,nu stiti ce-i in sufletul lor, cata agonie aduna si cata emotie, pentru ce? si eu am copii de a VIIIa si a XII si stiu foarte bine ce spun.

  3. Fac experimente pe copii. Nu le pasa ca ii pot imbolnavi sau ii pot transforma in purtatori ai acestui virus.

  4. O mare discriminare…ce face o fata daca e in perioada de ovulatie, ce face un elev daca nu doarme doua nopti inainte de examen din cauza stresului. In loc sa le reducem diin stres punem si mai mult. Oare de ce nu se anuleaza si sa echivaleze cu mediile? Masura poate fi luata doar pentru absolventii din acest an. Nu veniti cu cei din anii trecuti pentru ca nu se desteapta peste noapte dar nici nu ii discriminati pe cei de anul acesta care au studiat doar jumatate din ultimul an si vor fi nevoiti sa plateasca pregatiri pentru anul viitor daca nu vor trece examenul? Deja a venit peste ei perioafa asta urata, ca si peste noi toti, dar adta nu ne da dreptul sa le taiem aripile, valabil si pentru clasa a opta.

  5. Dar anulați odată aceste examene și nu mai stresati profesorii, elevii și părinții.

  6. Temperatura elevilor poate fi peste 37.3 din multiple alte cauze … Este injusta decizia MEC pe acest subiect

  7. Cum adică: este interzis să intre elevii la examene daca au temperatura mai mare de 37.3??? Accesul la educatie deodată a fost interzis în țara asta? Cum se poate ca un grup de indivizi să își bată joc de copii noștri care dau examene?
    Am doi copii care voi intra în examene: unul clasa 8-a , al doilea a 12-a. Știți sub ce stres îi țineți?
    Consilul antidiscriminare ce spune? Medicii din țara asta ce spun despre această măsură?
    Și care din cei care au decis a dat un examen cu masca pe față?
    Copil de clasa a 8 a la primul examen important din viață cu mască pe față…

    1. De cand temperatura corpului decide daca un elev este apt sa sustina examenul de bacalaureat? Unde este egalitatea de sanse? Daca are la intrarea in spatiul scolar 37, 4 grade…din varii motive, pierde elevul examenul? Pentru ce? Daca masura absolvirii examenului de bacalaureat pe baza mediilor IX-XII nu a fost echitabila, aceasta este? Mai este inca vreme pentru a se reveni la o forma de organizare pertinenta in perioada de pandemie, soluții aprobate si de alte tari. Se vede grija imensa pentru tanara generatie, pentru sanatatea copiilor nostri.

      1. Nu ne mai țineți în stresul acesta Doamna ministru. Pentru numele lui Dumnezeu, nu acesta este cel mai important lucru în viata. Ma gândesc ca sănătatea nostra, a copiilor noștri a nostră în general este importanta. Opriți odată aceste examene. Pana la urma nu în aceste examene consta viata. Haideți Doamna ministru, va rugăm faceți mediile acestor ani de liceu și Dumnezeu cu noi. Oricum acest an școlar a fost compromis din toate punctele de vedere. Orele online nu sunt de nici un folos, bifam doar activitatea și atât. Va rog frumos în calitate de părinte, renunțati la examene și lăsați-ne sa ne vedem fiecare de necazurile noastre, ca nu sunt puține. Va vorbesc în numele părinților care sunt în aceeași situație ca mine. În speranța că sunt auzita și înțeleasă, va multumesc.

  8. Vă înțeleg îngrijorarea cu temperatura și toate cele, dar din păcate mai sunt și persoane ca mine care nu suportă deloc căldura. Mie îmi crește temperatura la 37,5 numai dacă stau 5 minute în căldura de afară. E vară, gândiți-vă și la asta, e foarte cald, uneori e așa denumita “boare”, e și normal ca temperatura corpului să crească. Plus, nu toți au posibilitatea de a veni cu mașina fix până la liceul unde se desfășoară examenul, unii vin pe jos sau de la stația de autobuz (care unele sunt foarte departe de incintă) așa că se face efort (plus mersul prin căldură). E VARĂ!! Gândiți-vă bine la asta, unii nu o să fie capabil să dea examenul chiar dacă sunt sănătoși “tun” – cum s-ar zice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației a cerut recorectarea unor lucrări de la Bacalaureat de încă două ori, față de standard: Patru evaluări pe aceeași lucrare, patru note diferite în unele situații / Văd că încă există neîncredere în tot sistemul că la anul vom avea corectare computerizată. Eu spun că vom reuși

“Patru evaluări pe aceeași lucrare, patru note diferite în unele situații”, asta a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, după ce a cerut recorectarea mai multor lucrări de…
Vezi articolul