Termenul-limită în competiția pentru Centre de Excelență în cercetare a fost prelungit / Anunțul – însoțit de o „eroare materială” ce afecta bugetele proiectelor, cu câteva zile înaintea termenului-limită inițial, dar aceasta a fost corectată între timp

1.264 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Numărul de centre de excelență pentru cercetare de vârf în care guvernul vrea să investească 1,6 miliarde de lei crește de la 20 la 24, potrivit unui ordin al ministrului Cercetării emis săptămâna aceasta și unui anunț făcut de entitatea care se ocupă de aceste proceduri, UEFISCDI. Același ordin stabilește un nou termen de transmitere a propunerilor, proces ce trebuia să se încheie luni, 22 aprilie. Și stabilea, pe ultima sută de metri înainte să expire termenul inițial, o nouă structură bugetară care ar fi presupus rescrierea proiectelor finalizate, însă aceasta a fost corectată între timp, fiind descrisă drept „eroare materială”.

Potrivit unui anunț al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), făcut după două ordine MCID emise miercuri și joi, termenul limită de transmitere a fost prelungit: în loc de 22 aprilie 2024 (lunea viitoare), propunerile de proiecte pot fi trimise până pe 13 mai, ora 16.00.

Crește, totodată, numărul de centre finanțabile, de la 20 la 24. Mai precis, crește numărul centrelor dedicate domeniului Sănătate (de la 4 la 6) și cel al centrelor pentru domeniul Securitate civilă pentru societate (de la 2 la 4).

Un Ordin MCID din 17 aprilie prevedea, totodată, că finanțarea de la bugetul de stat solicitată de către instituția coordonatoare a Centrului să fie de cel puțin 50% din valoarea totală. Această modificare, apărută cu doar câteva zile înainte să expire termenul inițial avut în vedere de aplicanți, ar fi presupus schimbări bugetare considerabile. Ea a fost însă corectată, însă, printr-un alt ordin din 18 aprilie, ce restabilește pragul de 40% pentru finanțarea de la buget solicitată. Noul ordin menționează că această schimbare din 17 aprilie a fost o „eroare materială”.

Contactat de Edupedu.ro, Andrei Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, a precizat că prin singurele schimbări sunt termenul de depunere a aplicațiilor și creșterea numărului de centre de excelență finanțate. Andrei Alexandru:   

 • „Nu s-au modificat bugetele. A fost o eroare materială corectată imediat. Nu s-a umblat la bugete, nici nu aveam voie să modificăm pachetul de informații în timpul derulării competiției, în sensul modificării condițiilor de eligibilitate. Este tot 40% bugetul aferent coordonatorului. 
 • Nu se modifică absolut nimic în ceea ce privește condițiile de eligibilitate. S-a suplimentat doar termenul de depunere a proiectelor și, în plus, există posibilitatea de a se finanța încă patru centre de excelentă – în plus. Nu afectăm pe nimeni, nu scădem bugetul. Dăm o posibilitate, dacă există suficiente proiecte bune – pentru a fi finanțat, un proiect trebuie să aibă 85 de puncte. La domeniul Sănătate vor fi două în plus, la Securitate civilă și pentru societate încă două în plus, dată fiind importanța strategică a acestor domenii, mai ales în contextul geopolitic actual.”

Proiectul Centrelor de excelență a fost descris, la începutul anului, de premierul Marcel Ciolacu drept „cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească”.

Citește și:
UPDATE Premierul Ciolacu anunță „cea mai mare investiție” în cercetare – investiții de 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență / Este vorba despre un proiect anunțat inițial de Ministerul Cercetării în august 2023 / Agenda ședinței de guvern a inclus și un memorandum privind participarea României la un consorțiu european

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
 1. Hahaha!
  Asadar, “coordonatorul” ia aproape jumatate din bugetul de pana la 10 mil. lei?
  O pleasca de 40 de milioane pentru cei alesi pe spranceana.
  Iar ceilalti, in asa-zisele consortii, vor fi cei care vor trage sub jugul “coordonator”, pentru binele comun.
  Desi, la cum arata textul acestui tip de proiecte, ma astept ca tot felul de personalitati stiintifico-politice sa se inscrie la tarife de 250x2x22 lei/luna, ca un minim. Pentru a-si sacrifica 2 ore pe zi, in timp ce liderii grupurilor au un tarif dublu, cel putin. Nu-i rau… De-ar si iesi ceva de aici, in afara de articole la hectar, prin fel de fel de jurnale dubioase.

  1. Cred ca dacă într-adevăr vor fi finanțate asa cum se spune si fără întârziere (cum e acum cazul la proiectele PNCDI IV unde nu s-a primit nici acum prima tranșă pe anul ăsta) e posibil sa iasă si altceva în afară de articole in MDPI

 2. De acord ca faci finantare pt.centre de excelenta. Dar ce face ministerul cu cele 49 de incd uri, cu institutele Acad.Rom., cu sutele de centre de cercet.din universitati. ?!!! Are peste 400 de entitati de cercetare existente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

DOCUMENT Ministerul Justiției a pierdut un proces în instanță, pentru secretizarea avizului pe Legile Educației Deca-Iohannis. Ștefan Pălărie, USR: În aviz, Ministerul Justiției desființa inclusiv admiterea paralelă la liceu

Ministerul Justiției a pierdut în primă instanță procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie, care a acuzat instituția că refuză ilegal să facă public avizul pe care juriștii Ministerului l-au…
Vezi articolul

Salvați Copiii: ”Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate”/ Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care elevii de clasa a VIII-a vor face la ore educație pentru sănătate doar cu acordul părinților

Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente,…
Vezi articolul