Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului, anulate în Republica Moldova. Elevii vor primi Certificate de absolvire pe baza notelor din doi ani de gimnaziu

15.936 de vizualizări
FOTO: mecc.gov.md
Ministerul Educației de la Chișinău a luat decizia ca testarea națională, care avea loc în învățământul primar, precum și examenele de absolvire a gimnaziului, echivalentul Evaluării Naționale de la noi, să fie anulate în Republica Moldova, potrivit unui comunicat de pe site-ul instituției. Elevii vor primi Certificate de absolvire pe baza notelor din doi ani de gimnaziu, mai anunță ministerul.

„Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova a aprobat astăzi, 17 aprilie, decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a anula testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului, sesiunea 2020. Decizia a fost luată în contextul situației epidemiologice din țară”, potrivit sursei citate.

Elevii se vor putea înscrie la liceu și școli profesionale pe baza unui Certificat de studii

„Elevilor care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a le vor fi eliberate Certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a și a IX-a”, se mai arată în mesajul ministerului.

„Notele la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a notelor medii anuale, obținute de elevi, la disciplinele respective. În baza Certificatelor de studii gimnaziale, elevii vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și instituțiile de învățământ profesional”, încheie instituția.

În Republica Moldova școlile au fost închise cu o zi înaintea celor din România, pe 10 martie. Ministerul Educației a mai anunțat tot pe 17 aprilie că alocă prin linie bugetară distinctă suma de 20 de milioane de lei moldovenești (aprox 5 milioane RON) „pentru procurarea tehnicii de calcul în vederea dotării instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal din țară”. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să lanseze procedura de licitație privind achiziționarea tehnicii de calcul, mai anunță autoritățile de peste Prut.

FOTO: mecc.gov.md

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii
  1. Mi se pare o idee foarte buna.Cei care au invatat sustinut in tot timpul asta ( si la TOATE materiile , nu doar romana si matematica) merita locuri mai bune la licee.

    1. Timp de 4 ani? La toate materiile? Trebuie sa ai ochii foarte frumosi.
      Se tem cei care nu au pus mana pe carte in tot timpul asta si ingrasa porcul in ultimul an.
      Cei care au invatat constant nu au de ce sa se teama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul

Școala și grădinițele dintr-o localitate nu încep orele fizic pentru că nu sunt gata lucrările de construcție sau de amplasare a clădirilor modulare, “fapt care generează un flux continuu al muncitorilor” – ziardebragadiru.ro

Școala și grădinițele din orașul Bragadiru nu încep luni orele fizic pentru că lucrările de construcție nu sunt gata, relatează ziardebragadiru.ro. Din cauza lucrărilor nefinalizate de o vară întreagă, școala…
Vezi articolul