Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului, anulate în Republica Moldova. Elevii vor primi Certificate de absolvire pe baza notelor din doi ani de gimnaziu

16.824 de vizualizări
FOTO: mecc.gov.md
Ministerul Educației de la Chișinău a luat decizia ca testarea națională, care avea loc în învățământul primar, precum și examenele de absolvire a gimnaziului, echivalentul Evaluării Naționale de la noi, să fie anulate în Republica Moldova, potrivit unui comunicat de pe site-ul instituției. Elevii vor primi Certificate de absolvire pe baza notelor din doi ani de gimnaziu, mai anunță ministerul.

„Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova a aprobat astăzi, 17 aprilie, decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a anula testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului, sesiunea 2020. Decizia a fost luată în contextul situației epidemiologice din țară”, potrivit sursei citate.

Elevii se vor putea înscrie la liceu și școli profesionale pe baza unui Certificat de studii

„Elevilor care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a le vor fi eliberate Certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a și a IX-a”, se mai arată în mesajul ministerului.

„Notele la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a notelor medii anuale, obținute de elevi, la disciplinele respective. În baza Certificatelor de studii gimnaziale, elevii vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și instituțiile de învățământ profesional”, încheie instituția.

În Republica Moldova școlile au fost închise cu o zi înaintea celor din România, pe 10 martie. Ministerul Educației a mai anunțat tot pe 17 aprilie că alocă prin linie bugetară distinctă suma de 20 de milioane de lei moldovenești (aprox 5 milioane RON) „pentru procurarea tehnicii de calcul în vederea dotării instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal din țară”. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să lanseze procedura de licitație privind achiziționarea tehnicii de calcul, mai anunță autoritățile de peste Prut.

FOTO: mecc.gov.md


6 comments
  1. Mi se pare o idee foarte buna.Cei care au invatat sustinut in tot timpul asta ( si la TOATE materiile , nu doar romana si matematica) merita locuri mai bune la licee.

    1. Timp de 4 ani? La toate materiile? Trebuie sa ai ochii foarte frumosi.
      Se tem cei care nu au pus mana pe carte in tot timpul asta si ingrasa porcul in ultimul an.
      Cei care au invatat constant nu au de ce sa se teama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Numărul de locuri libere rămase în fiecare județ, după repartizarea la liceu 2024. În București sunt cele mai multe locuri, 479. La polul opus este județul Constanța, unde nu mai este niciun loc

Ministerul Educației a publicat lista cu numărul de locuri libere rămase după repartizarea computerizata la liceu 2024. Cele mai multe locuri rămase sunt în București, 479 de locuri, județul Galați,…
Vezi articolul

Olimpiada de Limba română 2024. Programa și regulamentul actualizat pentru elevii de gimnaziu au fost publicate de Ministerul Educației. Ce conținuturi au fost exceptate de la etapele pe județ și națională

Programa și regulamentul actualizat pentru Olimpiada Națională de Limba și literatura română (OLLR) 2024, clasele V-VIII, au fost publicate de Ministerul Educației. O noutate față de regulamentul pentru anul școlar…
Vezi articolul

Locurile în plus la Olimpiada Națională de Muzică 2023 au fost suplimentate pe bază de cerere către Ministerul Educației, în cazul Colegiului ”George Enescu” București / Directoare: Tuturor liceelor care au cerut locuri în plus li s-au dat

Doar 18 din 35 de elevi de la Colegiul Național ”George Enescu” din București au mers la Olimpiada Națională de Muzică de anul trecut, nu 30 câți au fost înscriși…
Vezi articolul

Înscrieri deschise la dezbaterea pe ROFUIP 2024 și Statutul Elevului, organizată de Ministerul Educației miercuri, 3 iulie, ora 11:00. Întâlnirea are loc online, fiecare participant poate vorbi cel mult 6 minute

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 3 iulie 2024, ora 11:00, în sistem de videoconferință, o ședință în care va avea loc dezbaterea publică a două proiecte de ordin de ministru. Este vorba despre Regulamentul-cadru…
Vezi articolul