Tichetele educaționale pentru elevi au fost încărcate vineri seara, anunță ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, după ce inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei

5.554 de vizualizări
Foto: © Michael Flippo | Dreamstime.com
Banii pentru cei 55.000 de elevi care nu au primit din septembrie până acum tichetele educaționale în valoare de 500 de lei au fost virați vineri seară, 26 mai, după cum declară ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, pentru Edupedu.ro. Din peste 400.000 de beneficiari, cei 55.000 de elevi primesc tichetele cu întârziere de 8 luni, la trei săptămâni înainte să se încheie cursurile anului școlar. Alimentarea vine după ce Edupedu.ro a scris astăzi că banii ar trebui să fie virați. Ministrul Boloș ar fi lăsat încărcarea cardurilor pe luni, 29 mai, dând vina pe greva profesorilor pentru întârziere, potrivit declarațiilor sale.

„Am reușit încărcarea pentru toți copiii”, a transmis Marcel Boloș vineri seară pentru Edupedu.ro. Alimentarea cardurilor oferite prin fonduri europene vine după ce Edupedu.ro a scris la începutul zilei despre faptul că tichetele trebuie plătite astăzi, 26 mai, conform unui memorandum adoptat de Guvern la sfârșitul lunii martie.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spunea că procesul va întârzia până luni, 29 mai, iar motivul invocat de Boloș este greva profesorilor: „Din cauza grevei au fost amânări la livrarea cardurilor și, de aceea, termenul este luni.”

Conform surselor Edupedu.ro, cardurile elevilor au ajuns în inspectoratele școlare și au fost transmise școlilor înainte de a începe greva generală. Potrivit acelorași surse, elevii din cele mai multe școli au primit cardurile deja, existând excepții care nu au legătură cu greva.

În memorandum se arată că sunt emise cardurile în jur de 12 mai, vor fi distribuite ISJ-urilor și școlilor în 23 mai, iar banii vor fi livrați pe 26 mai 2023, cu 3 săptămâni înainte de încheierea anului școlar și începerea vacanței de vară.

Peste 55.000 de elevi, care nu au primit nici până acum tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, la 8 luni de când a început anul școlar 2022-2023. Tichetele de 500 de lei pot fi folosite pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală, însă cursurile anului școlar curent au început pe 5 septembrie.

 În anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de beneficiari, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile de anul trecut și care au primit aprobare și anul acesta pentru a primi cei 500 de lei.

190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 ar trebui să îi primească în primăvară, potrivit lui Marcel Boloș. Motivul a fost acela că în acest an au fost aprobate mai multe dosare și se atinsese limita de emitere de carduri.

Dintre acești 55.000 de elevi, peste 15.300 de elevi ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit tichetele educaționale de 500 din cauza unor probleme legate de documente. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicita inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate, conform unui document obținut de Edupedu.ro.

„Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei)”.

Amintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Foto: © Michael Flippo | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Greva profesorilor, invocată de guvernanți ca motiv pentru întârzierea încărcării tichetelor educaționale de 500 de lei, pentru elevi, întârziate mai mult de 8 luni din vina autorităților / Ministrul Boloș: Din cauza grevei au fost amânări la livrarea cardurilor. Luni se vor încărca cardurile
Peste 55.000 de elevi vor primi tichetele educaționale de câte 500 de lei pentru a cumpăra rechizite, cu 3 săptămâni înainte să se termine școala, la finalul lunii mai 2023, propune Ministerul Proiectelor europene în ședința Guvernului de miercuri

12 comments
  1. Bună dimineața! Au fost încărcate cardurile educationale? Pana acum,5 septembrie 2023,nu au fost trimiși banii pe card.!

  2. Bună ziua… Am și eu o întrebare… Dacă se poate…. Noi avem 3 copii în întreținere și un singur salariu de 3000 lei… De ce nu avem dreptul la cardul pentru rechizite? Nu toți copii ar trebui sa primească acest ajutor?

  3. Buna nui adevărat noi avem cardurile de anul trecut din aprilie și sau alimentat în mai 2022 pe anul școlar 2021 2022 și atât suntem aproape o școală întreagă la care nu sau alimentat ce putem face

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății: Nu reușim să facem față / Testele cu salivă ar trebui să fie puse la dispoziția părinților și să se facă acasă

În 8 zile de școală s-au făcut peste 26.000 de teste antigen rapide elevilor care revin în a 8-a zi, spune președinta Comisiei de Medicină școlară din Ministerul Sănătății, Daniela…
Vezi articolul

Primarul Sectorului 2 cere feedback-ul părinților despre programul Şcoală după şcoală”, după ce a constatat că doar în patru şcoli cererile de înscriere depăşesc capacitatea, deși părinții s-au plâns că elevii sunt puşi pe lista de rezervă

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, cere feedback-ul părinților despre programul “Şcoală după şcoală”, după ce a constatat că doar în patru şcoli cererile de înscriere depăşesc capacitatea și la cinci…
Vezi articolul