Toderiuc, inspector general școlar adjunct ISMB: În București, toți elevii vor fi prezenți fizic la școală de pe 14 septembrie. Ce se întâmplă dacă apar focare de coronavirus în unitățile de învățământ

11.762 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Toate școlile gimnaziale din București vor începe școala cu scenariul verde și toți elevii vor fi prezenți fizic la școală, cu măști puse la dispoziție de autorități și dezinfectant pe holuri și la intrare, iar triajul epidemiologic zilnic va fi făcut de personalul medical, nu de profesori, a declarat pentru Edpedu.ro Liliana Toderiuc-Fedorca, inspector general școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB). Nu în ultimul rând, fiecare școală va avea o sală de izolare în eventualitatea depistării de cazuri suspecte de coronavirus în incinta unității.

„Pe 14 septembrie, școlile se deschid cu prezența fizică a elevilor și vom vedea, pe măsură ce situația epidemiologică evoluează, ce măsuri va lua fiecare unitate de învățământ în parte. Practic, Consiliul de administrație al școlii va lua prima decizie în funcție de situația din unitate, apoi vor trimite decizia către noi și către Direcția de Sănătate Publică (DSP), iar noi o trimitem mai departe la Comitetul de urgență al Bucureștiului, care aprobă sau nu soluția. În fiecare săptămână se va analiza situația epidemiologică din fiecare școală”, a declarat Liliana Toderiuc.

De asemenea, măștile și dezinfectantul vor fi puse la dispoziția copiilor și personalului unităților de învățământ de către primăriile de sector, însă și ISMB va avea un stoc de rezervă primit de la Ministerul Educației pe care îl poate distribui în școli.

„Triajul epidemiologic zilnic va fi făcut de personalul medical. Am lucrat cu DSP și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) astfel încât să se acopere orice deficit de personal medical. În București, vom avea cel puțin un asistent medical în fiecare școală. Nu putem lăsa triajul epidemiologic în sarcina profesorilor pentru că nu este de competența lor, ei doar observă pe parcursul orelor dacă există vreo schimbare în starea copiilor. În plus, fiecare școală va avea o sală de izolare în situația în care se descoperă un elev cu simptome”, a mai spus Toderiuc.

În ceea ce privește distribuția de laptopuri și tablete elevilor din grupele de risc, școlile sunt încă în perioada în care se depun solicitări pentru aceste echipamente.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


20 comments
  1. Copii au dreptul la educatie cu RESPECTAREA DISTANTEI!
    DSP Bucuresti recomanda 15 elevi in sala de clasa.
    Da, a fost vacanta. Fiecare si-a gestionat viata cum a stiut dar
    cu respectarea distantei. In salile de clasa SUNT OBLIGATI SA NU PASTREZE DISTANTA deci riscul de imbolnavire a lor, a bunicilor si a profesorilor este Foarte mare!

  2. @monica
    Școlile… tocmai ce se închid… (sursa: https://www.edupedu.ro/coreea-de-sud-elevii-din-seul-fortati-sa-reia-scoala-online-dupa-o-crestere-a-numarului-de-cazuri-covid-19-care-de-doua-saptamani-depaseste-100-la-nivel-national/).
    Iar viața nu poate continua „normal” înainte de apariția unui vaccin! Puțintică răbdare, doar câteva luni! Puneți-vă, vă rog, în situația unui profesor care stă cu 15-30 de alți oameni într-o cameră. Și e vulnerabil. Sau are familie vulnerabilă. Cunoașteți un alt loc de muncă la fel de aglomerat și mai ales cu persoane (aici copii/tineri) care nu pot respecta reguli? Ați fi dispusă să muriți (și să vă lăsați copiii orfani) pentru a respecta dreptul la educație față în față? Că dreptul la educație on-line rămâne… Bine făcută, este o alternativă viabilă (vedeți cazul Astraliei… de mulți ani, nu doar acum). Dacă da, vă așteptăm în învățământ cu mare drag. Va fi nevoie… nu numai de profesori… Suntem deja destui care suntem hotărâți să plecăm din învățământ. Știu: nu-i nicio pagubă, nimeni nu e de neînlocuit.

  3. Eu nu mi las copilul la scoala.Sa l lase repetent. Prefer asa decat sa stau cu frica urmărilor virusului asta nenorocit in care, din nefericire, mulți încă nu cred.Oricum, am inteles ca trebuiesc pregătite spitalele de pediatrie.Chiar nu inteleg inconștiența multor părinți care tin cu dintii de începerea fizică a școlii.Categoric nici online nu se va face mai nimic.Dar tot e mai bine decat nimic. Si pt online nu vor fi ăștia pregătiți nici la primavara, de zici ca a venit pandemia ieri. LE urez ” succesuri” , ca mai mult nu pot face incompetenți astis!

  4. Dezinfectarea claselor? Cine o va face? Dna de serviciu care in conditii normale abia reuseste sa mature clasele la sfarsitul zilei? 1 singura persoana va asigura curatenia unui intreg etaj intr-o scoala cu cel putin 10 clase pe nivel? Un singur grup sanitarpt 150-170 de elevi ( asta in scenariul pozitiv in care din 300 de copii -30 x10 clase- jumatate sunt fete si jumatate baietii ) credeti ca v-a adigura distantarea necesara? Bagam la gramada 30-35 de elevi in cca 60 mp si ne asteptam sa functioneza asta mai mult de 10 zile? Nu sunteti zdaveni dragi “inspectori” … nu judecati! Cati dintre voi aveti vre-o pregatire … de orice fel ( ca doar este stiut in ce fel va desfasurati “activitatea” si cat de mult “ganditi” in interesul dezvoltarii copii…. ? La pregatire medicala nici macar nu ma indraznesc sa ma gandesc.

  5. Cum?
    Toți copiii sa fie la școală? Sunteți zdraveni la cap?
    ATI rezolvat cu distanțarea, (min. 1,50 m), cu medicii școlari (i-ați recuperat pe cei “împrumutați” la DSP, inclusiv asistenții,) cu măștile profesorilor și ale elevilor?????
    Înțelegem din cele anunțate ca triajul se face la școală, deci ați renunțat la PENIBILELE DECLARAȚII ALE PĂRINȚILOR.

    ASTA E FOARTE BINE.
    Oricum, avizul epidemiologic de care povestea Anisie, în anii trecuți era eliberat de o persoana calificata, respectiv MEDIC de familie sau infectionist.
    Cum poți sa ceri unui părinte, sub sancțiune penală (????) sa declare dacă s-a întâlnit sau a fost în preajma unor persoane infectate, copilul sau.
    Fiica mea merge cu trei mijloace de transport de acasă pana la liceu. Vi se pare Normal ceea ce cereți?
    Mai bine rezolvați problema transportului la scoli a elevilor cu mijloace de transport separate de cele generale și aveți mai mult de câștigat decât teancuri de hârtii aiuristic solicitate.

  6. Nu sunt normali la cap. Cum sa aduci toti copiii la scoala simultan? In unele clase sunt aproape 40. E crima curata. In plus Bucurestiul are multe cazuri si e pe trend crescator. Ce vor sa demonstreze?

  7. Va rog sa ne transmiteti ce anume spune ministerul despre riscul de infectare la copii, considerand acest studiu.
    Sper sa publicati comentariul, pt ca nu ma opresc pana nu am raspuns httpss://hms.harvard.edu/news/silent-spreaders?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=hms-facebook-general

  8. Cum comentati acest studiu al Harvard Medical School si ce isi asuma ministerul si clasa politica referitor la cazurile de imbolnaviri care vor urma?? Desigur, este doar un studiu, suntem convinsi ca si Ministerul are niste studii despre care ne poate povesti si sunt convinsa ca sunt solutii la toate scolile pt distantare inclusiv in pauze, igiena, lampi UV si ce mai e nevoie. Corect? Suntem toti convinsi ca acum se vor gasi in sfarsit fonduri pt largire sedii (ce nu s-a facut in sect 1 de 3 ani, de ex), igiena (ceea ce era un lux pana acum la sate) si tot restul problemelor de secol 18.
    https://hms.harvard.edu/news/silent-spreaders?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=hms-facebook-general

    1. Sigur ca ministerul are studii. Le gasiti la intrare, un pic la dreapta. Dvs chiar credeti ca cineva de acolo isi asuma public ceva? Totul e o balmajeala care implineste deja 6 luni si va ramane in continuare asa. Harvard? Serios? Pe doamna “deci nimeni nu a zis” ati auzit-o? Daca da, chiar aveti asteptari? Chiar asteptati solutii? Veti fi tare dezamagit.
      O curiozitate: ce e cu lampile UV?

  9. strategia e simpla: “școlile se deschid cu prezența fizică a elevilor și vom vedea, pe măsură ce situația epidemiologică evoluează, ce măsuri va lua fiecare unitate de învățământ în parte.”

  10. Dupa gargara cu generatia pierduta si alte sperietori urmeza scenariul scapa cine poate sau cine e mai norocos, nu e clar? Ce conteaza niste pagube colaterale in comparatie cu generatia pierduta.

    Bunul simt spune ca vor exista si imbolnaviri. Virusul se poate lua de acasa, din RATB sau metrou, inclusiv de la scoala. La unii din astia care ne conduc si ne dau lectii insa nu prea functioneaza bunul simt.

  11. Vor “aranja” testele astfel incat in Bucuresti sa fim pe scenariul verde, dupa cum declara doamna inspector ! Nici nu au cum sa asigure scenariul HIBRID de la inceput, deoarece scolile nu sunt doatate cu tehnologia necesara , iar domnii profesori nu au fost instruiti cu acest tip de predare. Fondurile pentru deschiderea noului an scolar in pandemie au fost aprobate abia ieri !
    Sper totusi sa faca schimburi de maxim 3- 4 ore, ca sa poata asigura distantarea fizica. Altfel, vor face experimente pe copiii nostri si pe profesori.

  12. Sa va fie rușine. La sănătatea cadrelor didactice v-ați gsvdit, inspectori triști?
    Faceți experimente,ca atât va duce mintea și sufletul.

    1. @Alexandru
      Inspectorii stau cuminți în birourile (sau în casele) lor. Nu le pasă de profesorii care vor da nas în nas cu virusul… și poate unii nu vor supraviețui :-(( Sau le pasă dar sunt obligați să meargă pe o anumită linie…

    2. sanatatea cadrelor didactice este la fel de importanta ca a tuturor celorlate persoane care au fost la serviciu in toata perioada. Cu virus/fara virus viata trebuie sa continue normal. Copii au dreptul la educatie. Scoala on-line este o ….utopie, invatamantul regreseaza, nu progreseaza. Atat cadrele didactice, copii si orice alta persoana sunt expusi zi de zi, ca doar nu stau inchisi in casa. A fost vacanta. Fiecare si-a gestionat viata cum a stiut. Important este sa pastram igiena, să folosim masca si pe cat posibil distantarea etc. Daca toata lumea ar sta acasa si ar lua salariul, de unde credeti ca vor fi sustinute aceste cheltuieli. De altfel, scolile se deschid peste tot……………

      1. Monica, specialista in:
        – sanatate (fraza 1)
        – psihologie (fraza 2)
        – invatamant (frazele 3-4)
        – turism (frazele 5-6)
        – norme sanitare (fraza 7)
        – economie (fraza 8)
        – fake news ( ultima propozitie).
        Vedeti vreun tipar al romanului neaos care stie de toate?
        Bravo Moni, keep up the good work! Poti mai mult! Go girl!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2023. Regulamente specifice de organizare, publicate de Ministerul Educației chiar și cu doar 3 zile înainte de o etapă județeană – cazul olimpiadei de chimie (documente)

Ministerul Educației (ME) a publicat pe edu.ro până vineri, 3 februarie, inclusiv, câteva din regulamentele specifice de organizare și desfășurare pentru olimpiadele și concursurile școlare 2022-2023 aprobate și anunțate de…
Vezi articolul

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației

Trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației, într-un răspuns pentru Edupedu.ro. Este vorba despre “entitățile HomeLife Academy, ChristianLife Academy…
Vezi articolul

Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor

Concursul pentru inspectorii școlari nu ne organizează nici anul acesta, după cum a declarat noul ministru al Educației, Ligia Deca, în cadrul primei conferințe de presă. Deca a precizat că…
Vezi articolul

Detașare în interesul învățământului 2024. În perioada 8-17 mai se înregistrează acordurile pentru detașare la școală și la inspectoratele școlare / Model de cerere

În perioada 8-17 mai are loc înregistrarea acordurilor pentru detașare în interesul învățământului, la unitățile de învățământ și la inspectoratele școlare, potrivit potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Probele practice/orale…
Vezi articolul