Tot mai multe școli și universități americane iau măsuri pentru interzicerea TikTok în rețelele și pe dispozitivele pe care le pun la dispoziție, din rațiuni de securitate a datelor – The Conversation

536 de vizualizări
TikTok / Foto: Pixabay.com
Rețeaua socială de proveniență chineză TikTok, pe care, în Europa, Comisia de la Bruxelles o amenință cu interdicții de funcționare dacă nu se supune regulilor comunitare cât mai rapid posibil, este ținta unor măsuri de restricționare în tot mai multe instituții de învățământ din SUA, atât universități, cât și școli, potrivit unei analize The Conversation. Acestea iau exemplul autorităților federale și, în unele cazuri, statale din SUA, care interzic platforma social media din cauza temerilor de spionaj, în principal din partea Chinei, în rândul populației americane, inclusiv în rândul elevilor și studenților.

Autorul analizei citate, profesorul Nir Kshetri de la Universitatea din Carolina de Nord – Greensboro, arată că, până acum, Universitatea din Oklahoma, o universitate din Alabama și 26 de universități și colegii din Georgia se numără printre instituțiile de învățământ superior americane unde TikTok nu mai poate fi folosit prin rețeaua WiFi a campusurilor sau pe dispozitivele furnizate de facultăți. Măsuri similare au fost aplicate și în unele școli din sistemul public, în mai multe comitate din unele state, sau sunt recomandate sau plănuite atât în școli, cât și în universități în alte state.

Autorul consideră că asemenea acțiuni nu ar fi reacții exagerate, ci întemeiate, având în vedere că rețeaua TikTok se comportă mult mai agresiv în relația cu utilizatorii săi, comparativ cu alte platforme sociale. Și aceasta, în condițiile în care versiunea operațională pe piața chineză este mult mai inofensivă, deoarece, acolo, Partidul Comunist a limitat timpul pe care elevii îl pot petrece pe TikTok la 40 de minute, iar conținutul este limitat la materiale patriotice sau educaționale.

  • În schimb, în versiunea activă pe piața americană, rețeaua accesează la fiecare oră date personale de pe dispozitivele utilizatorilor, precum lista de contacte sau calendarele, adună informații referitoare la localizarea utilizatorilor și pot să scaneze dispozitivele de stocare asociate terminalelor. Iar dacă utilizatorul schimbă restricțiile privind datele personale, aplicația îi cere agresiv să ofere din nou permisiuni, după cum notează autorul citat. 

Toate acestea se petrec în condițiile în care în Europa (Irlanda este dată drept exemplu) există investigații privind posibile încălcări ale regulilor privind protejarea datelor personale ale copiilor și posibile transferuri ilegale de date către servere chinezești. Iar din trecut este dat drept exemplu un caz ce sugerează că TikTok riscă să aibă vulnerabilități care ar cauza probleme de securitate cibernetică.

Iar autorul notează că, “dacă Executivul chinez dorește informații despre peste 90 de milioane de utilizatori TikTok (din SUA – n. red.), nu trebuie să le obțină fraudulos. Aceasta pentru că Legea Națională a Informațiilor din 2017, din China, pretinde companiilor chinezești să ofere guvernului orice fel de date colectează, dacă guvernul le cere acest lucru”.

Într-un asemenea context, argumentează autorul, trebuie puse în balanță beneficiile utilizării TikTok în școli – printre care facilitarea legăturilor mai strânse între profesor și elev, folosirea în scop de predare etc. – și posibilele prejudicii, atât cele legate de securitate, cât și cele legate de comportamentul produs în rândul elevilor de anumite tipuri de conținut. Opinia autorului înclină în favoarea măsurilor de precauție: “Cu toate aceste riscuri de a produce daune și prejudicii, nu e de mirare că oficialii din mediul educațional iau în considerare interzicerea TikTok”, scrie profesorul Nir Kshetri.

Citește și:
China difuzează obligatoriu pe TikTok elevilor chinezi de sub 14 ani conținuturi educaționale, experimente științifice, tururi ale muzeelor și limitează folosirea la 40 de minute pe zi. Analiză Le Figaro despre “cum își protejează China copiii și îi prostesc pe ai noștri cu rețeaua socială TikTok”
Dezinformarea de pe TikTok a atins niveluri alarmante, avertizează cercetătorii care atrag atenția ca aplicația este tot mai utilizată de adolescenți ca motor de căutare – studiu
Rețeaua chineză de socializare TikTok ar putea fi interzisă în UE dacă nu se va conforma legislației europene până în septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

55% dintre copiii români vor să se stabilească în alte ţări / Aproape 2 din 10 tineri de peste 16 ani nu urmează nicio formă de şcolarizare / Doar 20% dintre sesizările de abuz sexual cu victime minore ajung in instanţă – „Radiografia situației copilului în România”, realizată de Salvați Copiii

Peste jumătate dintre copiii din România declară îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, arată o analiză realizat de organizaţia Salvaţi Copiii, citată de News.ro…
Vezi articolul

Peste 11.400 de candidați la concursul de angajare în Învățământ se pot titulariza dacă găsesc post disponibil, alți aproape 8 mii pot fi doar profesori suplinitori și peste 4.400 nu au reușit să ia nici măcar nota 5

Rezultatele de la Titularizare 2023 au fost publicate marți la ora 11:00 de Ministerul Educației, iar acestea arată că 11.448 de lucrări scrise au fost peste media 7. În acest…
Vezi articolul

Cinci „categorii de profesori” identificate de președinta ARACIP, agenția care evaluează, acreditează și autorizează școlile / Mariana Dogaru: În momentul în care gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate

Într-un mesaj publicat pe Facebook, președinta ARACIP, Mariana Dogaru, susține că dacă „gândim generalități ce duc mai degrabă la etichetare, nu avem cum să obținem rezultate”, în contextul dezbaterii create…
Vezi articolul

Sondaj Monitor al Minorităţilor 2020: Examenul nediferențiat la Limba română de la BAC, considerat discriminatoriu de 67% dintre adulţii maghiari din Transilvania / Aproape toţi cred că elevii maghiari trebuie să înveţe bine limba română

Peste 90% dintre maghiarii din Transilvania cred că elevii maghiari trebuie să înveţe limba română. 67% dintre adulţii maghiari consideră discriminatoriu faptul că, la Bacalaureat, elevii aparținând minorităților și care…
Vezi articolul