Tudor Chirilă, în dialog cu o elevă de 12 ani care vrea școală online: Ce te stresează la școală? – Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. – Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? / Pandemia a expus incompetența unui minister care n-a fost în stare în 3 luni să conceapă niște scenarii coerente

3.050 de vizualizări
Tudor Chirila Photo by Barna Nemethi
“Ce te stresează la școală? – Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. – Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? – Păi, dacă nu știi exercițiul, râd copiii de tine. – Păi și profesorul nu intervine, îi lasă așa, nu le spune că și ei ar putea fi în aceeași situație? – Uneori da, alteori nu”. Dialogul este relatat de cunoscutul artist Tudor Chirilă cu o zi înainte de cel mai incert debut de an școlar din ultimii 30 de ani și are ca protagonistă o elevă de 12 ani, care spune că preferă școala online.

Anagajat în susținerea unei schimbări a sistemului educațional, actorul și muzicianul scrie pe pagina sa de Facebook că “peste dezastrul deja știut din educație a venit și Pandemia care a expus, în toată splendoarea ei, incompetența unui minister al educației condus de “specialiști” care nu au fost în stare în trei luni de vacanță să conceapă niște scenarii coerente de revenire la școală în siguranță”.

“Pentru că ani de zile directorii de școli și inspectoratele au fost într-o relație de subordonare asemănătoare cu cea păguboasă dintre elev și profesor, iată că responabilizarea școlilor în problema reluării cursurilor nu a dat vreun rezultat”, acuză Chirilă.

“Vreau să cred că va exista un moment de conștientizare a genocidului educațional care amenință identitatea noastră ca popor”, încheie Chirilă. Artistul relansează apelul către toate partidele politice parlamentare de a crea împreună o reformă unitară a Educației.

Mesajul integral al lui Tudor Chirilă:

“Ieri am stat de vorbă cu o fetiță de 12 ani despre începutul școlii. Este elevă la o școală din sectorul 1. Am întrebat-o cum i-ar conveni să înceapă. Online, mi-a răspuns. – De ce? – Pentru că nu sunt atât de stresată când e online. – Ce te stresează la școală? – Păi, când țipă profesorul sau când mă scoate la tablă sau la testele fulger. – Ce-ar putea să se întâmple rău când ești scos la tablă? – Păi, dacă nu știi exercițiul, râd copiii de tine. – Păi și profesorul nu intervine, îi lasă așa, nu le spune că și ei ar putea fi în aceeași situație? – Uneori da, alteori nu.

– Profesorul are elevi favoriți? – Oh, da. – Păi și după ce criterii îi alege, cum îți dai seama că sunt favoriți unii dintre ei? – Nu știu, de exemplu avem o colegă care după fiecare oră îmbrățișează profesorul, ceea ce-l face pe profesor mai atașat de ea. – Ea îl îmbrățișează, ea se duce către el? – Da, după oră – Așa, din proprie inițiativă? – Da, și îi dă exerciții mai ușoare, note mai bune – Ți se pare? Ești convinsă? Nu vă dă la toți aceleași exerciții, teme pentru acasă? – Ba da, dar când ne scoate la tablă, nu.

– Adică tu crezi că ea l-a cucerit, adică dacă îl îmbrățișează el se simte mai băgat în seamă… – Da, eu sunt prietenă cu colega aia și îmi spune că de aia îmbrățișează profesorii – Și online toate chestiile astea dispar, asta spui? Spui de fapt că în școala on line e mai multă egalitate. Dar online profesorii sunt mai buni? – Unii se descurcă mai bine decât alții, da…

Dialogul ăsta nu spune nimic nou: practicile și atmosfera din școli nu sunt propice actului de învățare. Învățarea este privită ca o corvoadă, un șir de evenimente stresante care nu fac decât să inhibe orice poftă de a învăța, gândi, dialoga.

Relația autoritară cu elevii este totuși scurticircuitată de diverse practici care încearcă s-o fenteze sau s-o îmblânzească. Știm toate astea despre sistem. Mai știm că niciun politician din România nu-și dorește să schimbe acest sistem pentru că beneficiază toată lumea de pe urma lui, mai puțin copiii.

Acum, peste dezastrul deja știut din educație a venit și Pandemia care a expus, în toată splendoarea ei, incompetența unui minister al educației condus de “specialiști” care nu au fost în stare în trei luni de vacanță să conceapă niște scenarii coerente de revenire la școală în siguranță.

Mai mult, sub pretextul autonomiei pe care nu au invocat-o, implementat-o, încurajat-o niciodată până acum, au pasat responsabilitatea deschiderii anului școlar în curtea școlilor.

Dar pentru că ani de zile directorii de școli și inspectoratele au fost într-o relație de subordonare asemănătoare cu cea păguboasă dintre elev și profesor, iată că responabilizarea școlilor în problema reluării cursurilor nu a dat vreun rezultat.

Nu știu unde se mai poate coborî din situația în care s-a ajuns. O batjocură generală la adresa copiiilor care în sistemul public ar trebui să fie unicii beneficiari ai actului educațional. Nu trebuie să ne facem iluzii, Monica Cristina Anisie nu-și va da demisia. Nici n-ar folosi la nimic pentru că nu ar avea pe cine să numească în loc, competența nu e unul din criterii. În schimb, destul de probabil, o vom vedea pe Anisie în parlament sau în alt loc călduț recompensată pentru performanța de a nu fi schimbat nimic la minister. Da, să nu schimbi nimic este cel mai important criteriu după care pare că sunt aleși miniștrii educației.

PS. Continui să cred, să sper, că va exista un moment în care cineva se va trezi și va înțelege că singura soluție pentru o reformă reală este depolitizarea educației și acordul tuturor partidelor în vederea acestui pas. Că măcar un singur domeniu în țara asta poate fi eliberat de politic, de hoție și de ineficiență. Știu că sunt idealist, dar vreau să cred că va exista un moment de conștientizare a genocidului educațional care amenință identitatea noastră ca popor. 80 de mii de oameni au cerut asta. O puteți cere și voi cei care nu ați semnat încă.

Și nu, nu am scris acest articol din dorința de a populariza o petiție, ci pentru că mi se pare inacceptabilă situația gestiunii reluării școlilor.”

Sursa foto: Barna Nemethi

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
 1. Oooh, cate as avea de zis…
  1. Stresul constructiv e bun.
  2 lipsa acestui “stres” școlar va forma generații de “wimps” (mămăligosi)
  3. Elevii in multe situatii hartuiesc profesorii. Profesorul din povestire este un “papagal” care daca va continua asa, fără sa-i explice elevi ca nu poate beneficia de “avansurile” ei, nu va sfârși bine.
  Si cate.si mai cate…

  1. Si eu as avea cate ceva de spus:
   1. stresul constructiv nu trebuie sa fie confundat cu frica de a interactiona cu profesorul respectiv. Nu orice stres e constructiv. Atunci cand iti e teama, cum spune si eleva, de faptul ca profesorul tipa la tine sau copiii rad de o greseala de-a ta (si profesorul nu le explica de ce acest lucru nu e ok), pentru mine e teama si umilinta, nu stres constructiv. La 100 de ani dupa ce am terminat scoala, la un curs de perfectionare organizat la munca, mi s-a spus ca nu trebuie sa ne fie teama sa punem intrebari, oricat de imbecile ar parea, pentru ca astfel lamurim aspecte neclare si ca singura intrebare proasta e aceea pe care nu o adresezi. Nici un profesor nu mi-a spus asta la scoala, in nici unul dintre cei 18 ani petrecuti acolo si nici nu incuraja acest lucru. Sunt constient ca nu poti intrerupe ora de 20 ori sa raspunzi la intrebari, dar cred ca fiecare profesor ar trebui sa aloce ultimele 10 minute din ora pentru asa ceva si sa incurajeze aceasta activitate.
   2. lipsa stresului la scoala va produce oameni mai putin agresivi, dupa parerea mea, mai putin anxiosi. Nu vor fi “wimps” (pampalai) daca scoala va face si legatura cu realitatea, prin aplicatii practice extinse, nu doar asa, pentru a bifa si “practica”. Am exemplu de elev care, cunoscand formulele, pus in fata unei probleme practice (gen teste Pisa) nu stia cum sa o abordeze, nu vedea mecanismul. Pentru ca nu mai facuse asa ceva. Ce rost are toata geometria daca eu nu stiu sa calculez cate cutii de parchet imi trebuie pentru a-l monta intr-o camera cu dimensiunile “x” si “y”?
   3. Da, elevii (unii) hartuiesc profesorii si nu iau in serios orele. Din doua motive, dupa parerea mea: a. pentru ca asa au invatat de acasa sau sunt influentati de alti colegi pe care ii considera model; b. pentru ca se plictisesc si materia respectiva nu ii atrage suficient de mult incat sa inteleaga valoarea si utilitatea ei. In multe sali de clasa pe videoproiectoare se pune praful, nu sunt folosite decat la ocazii speciale. Internetul e plin de filme, documentare, experimente, animatii legate de fizica, geografie etc. Unele free, altele nu. Unele create de specialisti, pentru anumite grupe de varsta. De ce profesorii (marea lor majoritate) sunt reticenti in a le utiliza?

   1. Domnule, se vede că ai fost elev acum o suta de ani… Dacă la team-building-uri ți se spune că poți să întrebi orice tâmpenie, asta nu înseamnă că așa e bine. Dacă niciun profesor nu ți-a spus asta, au știut ei de ce. Gândește-te că elevul trebuie să fie educat să capete, printre altele, și capacitatea de autoevaluare, de autocritică, de reflecție asupra ideilor sale, trebuie să învețe să-și selecteze concepțiile. Dacă într-o clasă de 35 de elevi de clasa a cincea întreabă toți ce le trece prin cap, cum o să se poată transmite cunoștințele corecte?
    E greșit să vorbim de „stres” la școală. Din păcate mulți nu înțeleg că e necesar ca cei mici să se afle într-un mediu competitiv, coercitiv, care le impune o disciplină, îi determină să depună eforturi (care vor fi răsplătite). Dacă îi scutim de acest așa-zis „stres” îi scoatem nepregătiți pentru viața reală, care nu îi va menaja deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru pregătite de Ministerul Educației: fără note din toamnă la Religie, Muzică, Desen și Sport, eliminarea materiilor Educație tehnologică și Dezvoltare personală / Varianta 2: Dispare Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie

Tăieri de ore și eliminări de materii pentru clasele V-VIII sunt pregătite în prezent de Ministerul Educației, care este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care…
Vezi articolul

Tătaru, ministrul Sănătății: Vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil, după începerea școlii / Vom avea o perioadă în care vom decide dacă e necesară modificarea ordinului comun cu regulile sanitare

După începerea școlii “vor apărea îmbolnăviri, este inevitabil”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la Digi24. Oficialul a declarat că urmează o perioadă de evaluare a măsurilor impuse de 10-14…
Vezi articolul

Lipsa educaţiei menţine copiii ‘captivi’ în sărăcie şi ciclul intergeneraţional al excluziunii sociale – Salvaţi Copiii. ONG-ul cere autorităţilor să redeschidă şcolile în ianuarie 2021

Salvaţi Copiii România lansează o campanie manifest cu o expoziţie de fotografie la Muzeul Naţional de Artă despre copiii vulnerabili care au abandonat şcoala, pentru a determina autorităţile să redeschidă…
Vezi articolul

Măsurile luate în cazul copilului de 3 ani care a murit în fosa septică: a fost dat afară directorul unei alte școli. Ministerul anunță că va pune containere-WC în doar 1.180 de școli, față de 1.489 câte anunța Andronescu

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Iași, întrunit în ședință extraordinară în cursul zilei de marți, 16 aprilie, a luat decizia destituirii imediate a directorului Școlii Profesionale Brăești, potrivit…
Vezi articolul