UBB Cluj și Universitatea București au regresat serios în Top Shanghai față de anul trecut. Singurele universități românești sunt la coada clasamentului dominat de instituții academice din SUA și Marea Britanie

3.864 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB

Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj (locurile 701 – 800) și Universitatea București (locurile 901 – 1000) sunt singurele două instituții de învățământ superior din România prinse în Topul Shanghai 2019, una dintre cele mai credibile cercetări anuale privind educația superioară la nivel global, potrivit comunicatului oficial.

Cele două universități românești sunt plasate la coada clasamentului. România e surclasată de Ungaria (5 universități în top), Polonia (9 uniniversități), Cehia (7).

De remarcat regresul ambelor universități românești, care au căzut în categorii inferioare față de clasamentul din 2018.

Topul e dominat de universitățile din SUA și Marea Britanie, primul ”intrus” pe listă fiind Swiss Federal Institute of Technology Zurich (locul 19).

Primele cinci locuri în clasament sunt ocupate de Harvard University (SUA), Stanford University (SUA), University of Cambridge (Marea Britanie), Massachusetts Institute of Technology (SUA) și University of California, Berkeley (SUA).

Harvard University se clasează pe primul loc pentru a 17-a oară.

Academic Ranking of World Universities/ARWU 2018 – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor, este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.

Foto: Universitatea Babes-Bolyai / (Facebook UBB)


2 comments
  1. Păi, cercetarea nu prea exista in universitatile romanesti, multi dintre cei mai buni elevi de liceu pleaca pe axa UK/ Olanda/Germania/SUA (oricum ei au fost tratați prost si in invatamantul liceal, iar vedetele feisbuciste urla doar despre uniformizarea mediocrității, supunandu-i unui bullying ciudat), clanurile sunt înfipte bine in mediul universitar, mama, tata, catel, purcel, varul Gigel, se intra, acolo unde se dau ceva teste, de la 5, inclusiv la un profil cu cota( sunt exceptii specializările cu concurenta reala si medie de intrare ridicata), numărul de locuri nu este calibrat pentru a încuraja competiția, e calibrat pentru a produce cat mai multe diplome contra cost si pentru a nu se evapora catedre.
    In plus, nu se repeta peste tot ca toti elevii ar fi de top, dar cei de 10 sunt “tocilarii”, ” cei care. pot memora mai bine” :))))?
    Ei, uite ca “tocilarii” o taie pe alte meleaguri, cu laboratoare performante, cu profesori care încurajează competitia( sistemul de notare cu A+/A/A- etc, care poziționeaza studentul in raport cu ceilalti colegi), unde conteaza studiul individual si orele petrecute în biblioteca, si nu cat timp o freci pe Instagram si whattsapp sau orgoliile mamicutei care vrea si note mari si vacanta tot anul.
    Doar anul asta, dintre olimpicii internationali la disciplinele reale, cam 85% vor lua in curand avioanele de UK si SUA. Si nici ca se mai intorc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Agenția Națională Antidrog

Primele măsuri decise în CSAT privind traficul și consumul de droguri: implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament și recuperare / Grup de lucru pentru elaborarea unui plan de acțiune

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în ședința de joi, ca primele măsuri privind traficul și consumul de droguri să vizeze: eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la…
Vezi articolul

Peste 3.700 de școli s-au înscris până acum în programul de reducere a abandonului școlar, din care 2.500 vor primi granturi de câte 200.000 de euro, anunță Simona Tănase, director în Ministerul Educației: Probabil până vineri vor fi 4.000

„În această dimineață erau peste 3.700 de intenții de participare în platformă. Probabil până vineri vom ajunge aproape de 4000 de solicitări”, a declarat miercuri Simona Tănase, director monitorizare și…
Vezi articolul