ULTIMA ORĂ Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ancheta Emiliei Șercan referitoare la un plagiat de cel puțin 18,5%, mult mai mult decât 2,95%, cât identificase inițial UBB

2.418 vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David. Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.

Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:

  • “Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”

Întrebat cum receptează pe moment diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității pe care o conduce:

  • “Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”

Potrivit analizei Emiliei Șercan publicate joi de Emilia Șercan, „în urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”. Sursa menționează „patru tehnici de mascare a imposturii academice”:

  • plagiat prin traducere;
  • plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză);
  • plagiat prin parafrazare; 
  • plagiat de tip copy-paste

La începutul lunii, Comisia de etică a UBB anunțase propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”. Ministrul Bode a reacționat susținând că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă”.

Într-o serie de răspunsuri transmise Edupedu.ro săptămâna trecută, după o serie de critici privind decizia sa, UBB a raportat decizia la practicile “standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția a spus că poate relua analiza, “pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări. 

Citește și:
Emilia Șercan: Am descoperit text plagiat în 65 de pagini ale tezei lui Lucian Bode / Probele care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
Universitatea Babeș-Bolyai își susține Comisia de Etică după criticile stârnite de decizia în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, decizie raportată la practici “standard” într-un caz ieșit din comun – acuzații de plagiat aduse unui înalt demnitar / UBB spune că poate relua analiza, dacă apar sesizări noi
Ministrul de Interne Lucian Bode susține că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă” și spune că va “revizui printr-o erată erorile de citare” / Comisia de etică a UBB constatase că teza include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”

8 comments
  1. S-au activat politrucii cu funcții prin ISJ uri sau directorii proptiți de partid in scaun. Ori poate ceva gradați de pe la Academie…

    Edupedu nu vă înțeleg.
    Nu pricepeți că omul, Lucian, e prea impertinent ca sa își dea demisia?

    Doar când va servi unui moment politic oportun.
    Acum, Lucica de la interne, este pionul perfect pt. contracte ale partidului si nu numai.

    Observați că până azi la articolele despre plagiat nu au existat comentarii.

    Profesorii nu sunt interesați de subiect pt. ca este politizat de toată lumea.

    Esența e însă alta.
    Pe viitor și alți politruci agramați vor fi încurajați să își agate diplome de doctorat la gât știind că nu vor păți nimic.

    Asta e de fapt marea problemă a mediului academic românesc!

  2. Dupa gafa memorabila a profesorului Daniel David care face apologia serviciilor de informatii si sustine colaborarea lor cu stiintele sociale „Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face” ( https://www.edupedu.ro/rectorul-universitatii-babes-bolyai-daniel-david-despre-anuntul-ca-sri-recruteaza-ofiteri-publicat-pentru-studenti-de-facultatea-de-filosofie-din-bucuresti-cred-ca-e-un-semn-foarte-bun-si-ma-bucur/ ) a urmat o alta gafa memorabila a UBB Cluj care identifica fara dubiu un procent de de 2,95 % la un plagiat la varful Ministerului de Interne (https://adevarul.ro/stiri-locale/cluj-napoca/ubb-cluj-despre-doctoratul-lui-lucian-bode-a-2216724.html ) , dar promite sa revina si asupra procentului si asupra plagiatului ( https://cursdeguvernare.ro/ubb-reia-analiza-tezei-de-doctorat-a-lui-lucian-bode.html) . N.B. Rector la UBB Cluj este profesorul Daniel David .

  3. Măcar acum ar trebui să tacă David și UBB. Ce mai e de verificat? În edupedu este detaliată și JUSTIFICATĂ analiza prof. Șercan. Așa zisa analiza prezentată de UBB este rușinoasă, descalificantă și lipsită de moralitate. Câteva precizări: 1. Titlul temei are fundament tehnic (ingineresc) și aparține altui domeniu străin conducătorului de doctorat deoarece nu are competență; 2. Univ. BB Cluj nu poate susține, analiza, dezbate, îndruma la Fac. de istorie o teză de doctorat dintr-un domeniu diametral-opus cum este cea în cauză, deoarece nu are competență; 3. CNATDCU era obligată să verifice dacă tema doctorandului se încadrează în domeniul de expertiză a conducătorului de doctorat.

  4. UBB ar trebui să ignore aceste solicitări fără sens!
    Analiza tezei de doctorat trebuie făcută înainte de susținere, nu după!
    Doar UBB e “World-class de 5 stele” (așa se laudă pe pagina principală), deci sigur au o grămadă de specialiști care pot analiza cum trebuie o teză de doctorat ÎNAINTE de susținere!
    Pe de altă parte, UBB și toate univ. din România trebuie să nu mai aibă conducători de doctorat care nu au minim 1 lucrare (ca autor principal) publicată în reviste din zona roșie și minim 1000 citări! Dacă nu ai acest minim, atunci cum poți coordona lucrări de calitate?
    Asta e principala problemă la UBB: conducători de doctorat f. slabi!

    1. Niciodata nu e prea tarziu. Faceti o afirmatie sora cu “Ucraina nu este o tara si ar trebui sa cedeze teritoriile rusesti care nu-i apartin”. Peste 80% din tezele de doctorat din Romania au fost plagiate, si asta inca de dupa 1945 incoace. Cunosc personal 6 asemenea insi cu doctorate la dosar, dar care nu isi scriu corect gramatical cererile de concediu. Toti sunt in invatamant, ocupa functii de conducere si saruta poalele PSD-ului sau PNL-ului.

      1. @Profesoara.
        Eu nu am făcut afirmația d-voastră! Cred că mă confundaţi!
        Tezele din România, în marea majoritate, nu sunt plagiate … ci doar au fost coordonate în mod greșit de către “personalitățile” din învățământul universitar.
        Dacă am fi avut conducatori de doctorat cum trebuie … cu totul altele ar fi fost tezele.
        Românii nu sunt mai proști decât cei din Vest … doar că noi am fost învățați greșit … asta începând de la clasele primare unde trebuia să scriem comentarii după dictare!

        Iar d-voastră, nu știu ce profesoară sunteți, că nu prea folosiți caracterele românești! Noroc că e mai simplu să-i acuzați pe alții că scriu cu greșeli!

    2. Corect! Analiza lui Sercan e egala cu zero. Asa poate veni orice tembel sa spuna orice despre orice, si imediat Comisia de etica se va sesiza.
      Si intr-adevar, teza trebuie analizata inainte, nu dupa. Teza lui Bode a trecut si de CNATDCU si a fost considerata in regula. Acum vine o alta comisie si spune ca nu e in regula? E absurd! Atunci ar trebui sa desfiintam si scoala doctorala de la UBB si CNATDCU.
      In plus, avem o decizie a CCR care spune clar ca nicio comisie nu are competenta de a reanaliza continutul unei teze care a intrat in circuitul civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Un profesor care schimbă un destin face diferența!” – mesajul emoționant al președintei Moldovei, Maia Sandu, a avut Educația în prim-plan / Președintele României, profesorul Klaus Iohannis, nu a pomenit nimic despre Educație în mesajul său de 1 minut de Anul Nou

Profesorii, rezultatele din educație și olimpicii școlari, menționați în discursul emoționant al Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, rostit de Anul Nou. În mesajul care a durat peste 8 minute, aceasta…
Vezi articolul

Transportul “gratuit” al elevilor încă are sincope la 3 luni de când a început școala. Secretarul de stat Zoltan Kallos anunță că se lucrează la o hotărâre de guvern “tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”

La începutul celui de-al doilea modul de școală, secretarul de stat în Ministerul Educației, Zoltan Kallos, anunță că “în acest moment este pe circuitul de avizare o hotărâre de guvern…
Vezi articolul