Un craniu de dinozaur descoperit în statul australian Queensland confirmă că sauropodele au călătorit din America de Sud în Australia prin Antarctica – FOTO

206 vizualizări
Foto: Australian Age of Dinosaurs / Facebook.com
Cercetătorii au confirmat miercuri descoperirea, într-o zonă îndepărtată din statul australian Queensland, a celui mai complet craniu de “sauropod enorm”, transmite agenţia DPA, conform Agerpres.

Descoperirea, publicată miercuri în jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science şi realizată în colaborare cu muzeul de istorie naturală Australian Age of Dinosaurs, susţine o teorie conform căreia sauropodele s-au deplasat între America de Sud şi Australia prin Antarctica, în cretacicul mijlociu.

Craniul aproape complet, aparţinând unui dinozaur numit de cercetători “Ann” şi excavat în 2018 la staţia Elderslie din Queensland, a fost identificat ca aparţinând speciei Diamantinasaurus matildae, un membru al grupului de dinozauri Sauropoda. Aceşti dinozauri aveau capul mic, gâtul şi coada lungi, corpul asemănător unui butoi şi membre columnare.

Fragmentele de craniu fosilizate datează din urmă cu 98-95 de milioane de ani, mai notează sursele citate.

Foto: Australian Age of Dinosaurs / Facebook.com

Cercetătorul principal dr. Stephen Poropat de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, a declarat că Ann este primul dinozaur sauropod descoperit în această ţară care are craniul aproape intact. “Acest craniu ne oferă o imagine rară asupra anatomiei acestui enorm sauropod care a trăit în nord-estul Australiei cu aproape 100 de milioane de ani în urmă”, a subliniat Poropat, citat într-un comunicat emis de universitate.

“În urma analizării rămăşiţelor, am descoperit asemănări între craniul lui Ann şi cel al unui titanozaur numit Sarmientosaurus musacchioi, care a trăit în America de Sud cam în acelaşi timp în care Diamantinasaurus a trăit în Queensland. Aceste similarităţi includ detalii referitoare la cutia craniană, oasele de la baza craniului lângă articulaţia maxilarului şi forma dinţilor”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Foto: Australian Age of Dinosaurs / Facebook.com

Poropat a precizat că această descoperire susţine o teorie conform căreia sauropodele au călătorit între America de Sud şi Australia prin Antarctica în urmă cu 100-95 de milioane de ani. “Fereastra de acum 100-95 de milioane a fost una dintre cele mai călduroase din istoria geologică recentă a Pământului, ceea ce înseamnă că Antarctica – aflată mai mult sau mai puţin în locul în care este acum – nu avea gheaţă”, a explicat cercetătorul.

“În mod similar, Australia, care se afla mult mai la sud faţă de astăzi, era mai caldă, cu mai puţină sezonalitate. În acel climat, Antarctica era împădurită şi ar fi putut constitui un habitat sau o cale atrăgătoare pentru sauropodele rătăcitoare”, a explicat Poropat, conform sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare, în vigoare de la 1 iunie 2023. Care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta

Legea 153/2017 a fost modificată prin ordonanță de urgență, de către Guvern, fără să existe un acord cu sindicatele din Educație pe acest modificări. Prin abuzul de putere făcut de…
Vezi articolul