Un elev din Covasna a fost premiat în Ungaria pentru un dispozitiv inteligent care traduce orice text în limbajul Braille

755 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un elev din oraşul staţiune Covasna a fost premiat recent, la un concurs organizat în Ungaria, pentru un dispozitiv care ar putea converti orice text în limbaj Braille, potrivit Agerpres. Ravasz Andras a obţinut premiul al doilea la ediţia cu numărul 30 a Concursului naţional de tinere talente în domeniul ştiinţelor şi inovării desfăşurat la Budapesta.

Invenţia sa, denumită Braille Comfort Pack, este considerată deosebit de importantă pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Elevul covăsnean a declarat că, practic, prin acest dispozitiv persoanele nevăzătoare ar putea avea posibilitatea de a citi orice carte și s-ar putea dezvolta intelectual în orice domeniu, iar vieţile lor ar putea deveni mai uşoare.

Acesta a terminat clasa a XI-a la Liceul Korosi Csoma din Covasna. Mama tânărului, Zorkoczy Zenobia, a declarat că fiul ei, care este pasionat de informatică şi electronică, şi-a dedicat în ultima perioadă, mai ales de când a apărut pandemia, foarte mult timp pentru proiectarea acestui dispozitiv inteligent pentru persoanele nevăzătoare. El l-a avut ca mentor principal pe Szabo Levente, fost profesor la liceul din Covasna, care a condus mai multe cercuri pentru elevi, printre care şi pe cel de electronică.

“Este un display care poate afişa orice text în limbaj Braille, iar pe viitor va avea şi o opţiune de citire cu voce tare. (…) Toate testele pe care le-am făcut până acum au ieşit bine şi lucrăm în continuare la prototip, pentru că a trebuit să îl mai perfecţionăm, dar într-o lună sau două va fi gata. Am luat legătura cu reprezentanţii unei asociaţii de nevăzători pentru a-l testa şi apoi vom merge mai departe”, a declarat Szabo Levente.

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de persoanele cu deficienţe de vedere, literele fiind compuse din puncte ieşite în relief care pot fi descifrate cu ajutorul degetelor, prin pipăire.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Contestații BAC

Ministerul Educației întreabă profesorii și elevii “ce are nevoie să știe” un cadru didactic, ce să facă și cum să se comporte. Chestionar lansat pentru elaborarea profilului de competențe ale cadrului didactic

Ministerul Educației întreabă profesorii, elevii și orice alt actor implicat în procesul educațional ce are nevoie să știe un cadru didactic, ce să facă și cum să se comporte. Instituția…
Vezi articolul