Un lider de sindicat din Mureș le-a cerut elevilor să susțină greva de avertisment a profesorilor: “Susțineți-i pe dascălii voștri în demersurile lor, ca să vă fie și vouă bine”

1.449 de vizualizări
proteste
Foto: INQUAM Photos – Liviu Chirica
Liderul CNSLR-Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, le-a transmis elevilor să îşi susţină dascălii care au făcut grevă de avertisment timp de 2 ore, astfel le va fi şi lor bine, este de părere acesta, scrie Agerpres.

Deocamdată nu există o centralizare la nivelul țării privind numărul de profesori care au participat la greva de avertisment de astăzi, dar în județul Mureș, peste 600 de angajaţi din învăţământ au luat parte la greva organizată la nivel naţional, de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de FSE “Spiru Haret”, potrivit Agerpres.

“Greva este un element esenţial al democraţiei. Niciodată nu este împotriva cuiva, ci pentru a rezolva anumite probleme (…) Pentru ca să beneficiaţi de un sistem de educaţie performant, de o bună pregătire, este foarte important ca dascălii voştri să fie mulţumiţi, să fie salarizaţi corespunzător, iar bugetul pentru educaţie să fiu unul suficient, astfel încât şi baza materială de care beneficiaţi să fie corespunzătoare. Aşa că susţineţi-i pe dascălii voştri în demersurile lor, ca să vă fie vouă bine”, a declarat Călin Orlando Cociş, la Liceul Tehnologic “Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş.

În cele două ore de grevă de avertisment, profesorii au intrat la clasă doar pentru a supraveghea elevii, dar nu au desfăşurat activităţi didactice.

Protestul a avut ca scop adoptarea măsurilor concrete pentru acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute prin Legea nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ, alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017 şi plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă.

De asemenea, profesorii mai cer adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/ creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii- cadru nr. 153/2017.

În plus, s-a solicitat şi suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să-şi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Foto: INQUAM Photos – Liviu Chirica


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei 1.300 de elevi de la Școala 75 din București, care au intrat în online după două zile de cursuri din cauza infectării unei îngrijitoare, vor reveni fizic la școală vineri. Inspectoratul Școlar: Au fost „delegate atribuțiile a două îngrijitoare”

Au fost „delegate atribuțiile a două îngrijitoare” așa că elevii de la Școala Gimnazială Nr. 75 din Capitală vor reveni la cursuri în format fizic de vineri, 17 septembrie, după…
Vezi articolul

Cine este Șerban Valeca, propus ministru al Educației: Președintele PSD Argeș, fost ministru al Cercetării în Guvernele Năstase și Grindeanu care a lovit puternic cercetarea prin evacuarea evaluatorilor internaționali din competițiile din cercetare

Votat de baronii PSD să ocupe funcția de ministru al Educației la finalul unei ședințe în care toate propunerile premierului Dăncilă pentru acest portofoliu au fost respinse de aripa Dragnea,…
Vezi articolul