Un profesor cu 17 ani vechime la catedră îi cere Ligiei Deca să-l primească în audiență, dar ministrul Educației îl ignoră de 5 luni, spune acesta – scrisoare deschisă / Cum a încercat ISJ Gorj să nedreptățească un cadru didactic și cum doar după intervenția unui secretar de stat acesta a primit orele care i se cuveneau

2.314 vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Profesorul de filosofie Alin Negomireanu predă filosofie la liceu și educație socială la gimnaziu, este de 17 ani în învățământul preuniversitar și de 5 luni vrea să ajungă într-o audiență la ministrul Educației, Ligia Deca. Fără succes, însă. Într-o scrisoare deschisă trimisă și redacției Alin Negomireanu solicită din nou o audiență demnitarului care conduce Ministerul Educației și acuză mai multe nereguli și abuzuri ale Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Cadrul didactic arată cu documente cum Inspectoratul Școlar Județean Gorj, prin inspectorii care au semnat deciziile în cazul său, a încălcat metodologia de mobilitate și calendarul din ordinul de ministru 6218/2022.

Concret, profesorul Negomireanu arată că s-a înscris la etapa de pretransfer cu toată documentația legală și în perioada cuprinsă în calendar pentru această mobilitate – 22-27 februarie 2023. Acesta ar fi vrut să aplice pentru 6 ore de Educație socială-Gândire critică la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu, pentru care împlinea toate cerințele impuse de regulamentele specifice, inclusiv inspecția la clasă. Dar în ședința publică de la ISJ Gorj, din 21 aprilie 2023, orele au fost date de comisia de mobilitate unei alte profesoare – Cochina Carmen Violeta – sub pretextul că ar avea prioritate în exprimarea opțiunilor deoarece se află în situația de completare nesoluționată a normei didactice.

Profesorul a verificat în acel moment site-ul ISJ Gorj, iar la data de 21 aprilie 2023, la rubrica „Resurse Umane” acesta a constatat că profesoara care primise cele 6 ore pe care Negomireanu le viza, Cochină Carmen Violeta, de fapt nu și-a depus dosar pentru completarea normei didactice în etapa prevazută de Calendarul mobilității cadrelor didactice 2022-2023. În plus, Cochină Carmen Violeta era profesoară de Limba Franceză la Școala Gimnazială Nr 2 Motru, conform aceluiași inspectorat școlar. Aceeași persoană ar fi predat și Istorie la Școala din Novaci, conform datelor Ministerului Educației, iar specializările sale erau, în 2020 pentru Limba și literatura Română, Limba Franceză și Istorie, conform site-ului Titularizare 2020.

Inspectoratul Școlar a acordat orele respectivei profesoare, chiar dacă aceasta nu le ceruse oficial, în termenul impus de legislație, prin depunerea dosarului pentru respectiva etapă de mobilitate. Alin Negomireanu a contestat decizia, iar răspunsul primit de la Inspectoratul Școlar Gorj a fost că nu are dreptate.

Consiliul de Administrație al Inspectoralului Școlar Gorj este condus de inspectorul școlar general Marcela Mrejeru. Faptul că profesoara nu depusese cerere și dosarul în termenul stabilit de legislație pentru a putea concura la etapa de pretransfer, a fost ignorat complet de către cei care au luat decizia.

Marcela Mrejeru a fost numită în funcția de inspector general școlar prima oară, în martie 2019, când a ocupat funcția până în ianuarie 2020. În același an a fost aleasă consilier municipal la Târgu Jiu pe listele PSD. Între 2020-2022, șefă a ISJ Gorj a fost numită Dana Constantinescu, membră PNL. Aceasta și-a prezentat demisia în iulie anul trecut, când Marcela Mrejeru a fost repusă în funcție, prin ordinul ministrului de atunci, Sorin Cîmpeanu. Potrivit unei analize a publicației Dela0.ro din luna mai 2022, prin alianța PNL-PSD, sub ministrul Sorin Cîmpeanu, social-democrații au recâștigat în aproape jumătate de an aproape o treime din inspectorate. Marcela Mrejeru este titular pe catedra de istorie de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. În Iulie anul acesta, Mrejeru prezenta public pe Facebook PSD Gorj cum mai mulți profesori din județ erau înrolați în PSD chiar de către ea, în calitate de inspectoare școlară generală. Profesorii erau prezentați partidului ca „oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor”. Mrejeru a fost aleasă vicepreședinte al PSD Gorj în octombrie 2022. Conform Legii învățământului preunivesriatar, Deca-Iohannis, art 168, alin 9, a)„funcțiile de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcția de președinte sau vicepreședinte în structurile de conducere ale partidelor politice, la nivel local, județean/al municipiului București sau național”

Foto: PSD Gorj

Din răspunsul negativ la contestație, dat de ISJ Gorj profesorului Negomireanu, se poate vedea că președintele Comisiei de mobilitate a ISJ Gorj este Marian Staicu, inspectorul general adjunct la vremea respectivă, inspector care a fost schimbat la finalul anului școlar trecut, fiind susținut de PNL, și înlocuit tot cu un membru PNL din septembrie 2023.

După respingerea contestației, au urmat 3 luni de reclamații pentru profesorul Negomireanu. Acesta a scris în primul rând Ministerului Educației, cerând și o audiență la ministru. Doi directori din minister i-au răspuns alambicat și fără să arate dacă orele respective au fost acordate cu încălcarea metodologiei de mobilitate. În plus, la cererea de audiență la Ligia Deca, directorii semnatari îi spun că trebuie să stea mai întâi de vorbă cu un secretar de stat și apoi îl va primi ministrul.

În răspunsul Ministerului Educației este atașat și punctul de vedere al ISJ Gorj din 11 mai 2023 – adică motivele pentru care instituția susținea că profesorul Negomireanu nu are dreptate. Instituția arăta că profesoara de Istorie Carmen Violeta Cochină a depus dosarul pe 27 martie 2023, deși la data de 21 aprilie, numele acesteia nu fiogura pe site-ul instituției, în tabelul cu profesorii care s-au înscris.

După ce trimite un memoriu pe 24 mai la cabinetul secretarului de stat, profesorul Alin Negomireanu a fost primit în audiență de secretarul de stat Sorin Ion, de la Ministerul Educației, cel care are în coordonare și mișcarea de mobilitate a cadrelor didactice, abia pe 23 iunie. Într-un răspuns la solicitările profesorului, Sorin Ion arată că a analizat documentele trimise de inspectorat și recunoaște în răspunsul din 3 iulie 2023 că Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu are dreptate și că instituția a încălcat, prin deciziile luate în acest caz, calendarul și legislația în cauză. Sorin Ion arată și cine sunt responsabilii pentru situație – inspectorii de resurse umane, adică Liliana Andrițoiu și Romeo Prunescu, președintele comisiei de mobilitate, adică inspectorul general adjunct Marian Staicu și inspectorul școlar general, adică Marcela Mrejeru.

Cu toate că Ministerul Educației, prin secretarul de stat Sorin Ion, a dat dreptate profesorului Negomireanu, din 3 iulie a mai fost nevoie de încă o săptămână până ca Inspectorarul Gorj să decidă în ședința Consiliului de Administrație din 10 iulie să reia repartizarea celor 6 ore de Educație socială-Gândire critică.

Abia pe 20 iulie 2023 a venit și acordul Ministerului Educației, prin adresa 1.687 a Direcției Generale Managementul Resursei Umane (DGMRURS). Așa că decizia de ocupare a orelor are lor abia pe 24 iulie, la 3 luni de la momentul la care a pornit toată această situație. Profesorul Negomireanu a aflat că va primi orele. În acea perioadă profesorul era în concediu cu familia și a fost nevoit să își întreruptă perioada de liber pentru a veni să participe la reluarea etapei de pretransfer, spune acesta în memoriul prin care solicită încă o dată o audiență la ministrul Ligia Deca.

Profesorul Negomireanu solicită ministrului Educației să aplice sancțiuni pentru cei implicați în această situație, acesta demarând mai multe procese în instanță în privința ISJ și a inspectorilor care au manevrat cazul. În decizia de acordare a orelor, cei de la ISJ s-au comportat ca și cum nu tot ei au dat aceste ore, cu 3 luni în urmă, unui alt cadru didactic, deși prin asta a încălcat un drept al altui profesor.

În paralel, disputa s-a tranșat și în instanță, iar până acum tribunalul sau curtea i-a dat dreptate profesorului în acest caz. Redăm memoriul – scrisoare deschisă – trimis de profesorul Alin Negomireanu ministrei Ligia Deca:

Redăm memoriul trimis ministrei Educației:

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Cunosc cazul profesorului Negomireanu . Se adauga multor incalcari ale legislatiei savarsite de ISJ Gorj si la Liceul Tehnologic Motru, subsemnatul fiind membru al consiliului de administratie al acestui liceu . Directorul liceului ,prof. Ruset Axela Lelia a incalcat de zeci de ori prevederile legale ,a fost instiintat ISJ Gorj ,dar insp.gen. prof. Mrejeru Marcela o mentine in functie,desi sunt numeroase plangeri prin instantele Jud , Gorj la adresa dumneaei .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Politehnica București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de fuziune. Discuții cu încă cinci instituții de învățământ superior, din București și din țară, pentru aderarea la noua universitate, care urmează să fie stabilită prin lege

Peste 40.000 de studenți și circa 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice ar urma să aibă, pe baza datelor actuale, viitoarea Universitate Națională de Știință și…
Vezi articolul

Calendarul dezbaterilor pe proiectele legilor Educației în comisia de învățământ se modifică cu o zi peste termenul inițial, iar votul în Camera Deputaților se devansează cu câteva zile. Președinta comisiei, Natalia Intotero (PSD): Vom avea dezbateri în comisie, zilnic, între 9 dimineața și 9 seara, iar votul ar putea fi dat în plen pe 3 mai

Proiectele legilor educației vor fi dezbătute zilnic de deputați, în următoarele 8 zile, cu excepția zilei de duminică, într-un program maraton ce va dura de miercuri, 19 aprilie, până joia…
Vezi articolul

Ministrul Educației Ligia Deca, despre reintroducerea tezelor și a semestrelor după recordul negativ înregistrat de elevii de clasa a VIII-a la simulare: Nu am avut o discuție pe reintroducerea tezelor / Nu a fost observată o legătură între structura anului școlar pe module și rezultate

Ligia Deca declară că nu ia în calcul reintroducerea tezelor școlare, după ce elevii de clasa a VIII-a care au susținut în gimnaziu acest tip de evaluare doar doi ani…
Vezi articolul

DOCUMENT Sesiune de fotografiere în toate școlile din România, declanșată la cererea Ministerului Educației. Directorii au obligația să facă și să trimită o poză cu un afiș de proiect european lângă numele școlii

Școlile care au beneficiat de măști de la Ministerul Educației, în perioada pandemiei, trebuie să afișeze un poster al proiectului și să trimită inspectoratelor școlare poze în care să fie…
Vezi articolul