FOTO Mai mulți profesori din Gorj, înrolați în PSD de inspectoarea școlară generală, prezentați partidului ca „oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor”

3.671 de vizualizări
Foto: PSD Gorj
Mai mulți profesori de la diverse școli și licee din județul Gorj s-au înrolat în PSD, în data de 6 iulie 2023, anunță chiar filiala județeană a partidului, într-o postare pe Facebook. Este vorba despre 6 profesori, despre care PSD scrie că “până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic”. În fotografiile postate cu profesorii care au intrat în partid apare și șefa Inspectoratului școlar Gorj, Marcela Mrejeru, membră și consilier PSD din 2020. Unul dintre profesorii care au aderat la PSD pe 6 iulie, și care a dorit să își păstreze anonimatul, a spus pentru Edupedu.ro: “Eu eram de mult simpatizant al partidului, nu intenționez să candidez la vreo funcție, nu văd de ce este relevant”.

Într-o postare a PSD Gorj din data de 6 iulie este anunțată intrarea în politică a mai mulți profesori din județul Gorj, cu următorul mesaj: „Le urăm bun venit în PSD Gorj unor oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”.

Postarea e ilustrată cu mai multe poze, în care șefa Inspectoratului școlar județean (ISJ) Gorj, Marcela Mrejeru, este alături de profesorii de la mai multe școli și licee din județ.

În fotografie, Marcela Mrejeru este în partea dreaptă a patra persoană din spate, îmbrăcată în rochie negru cu alb și roșu.

Lista profesorilor care au intrat în PSD, filiala Gorj, în data de 6 iulie 2023:

  • Sorin Dobrescu, profesor de informatică la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”
  • Ion Săceanu, profesor la Colegiul Tehnic “Mătăsari”, fost director în 2011 – 2014. Se afla în 2012 pe lista experților în management educațional în Gorj.
  • Elena Noroc, profesoară de fizică, Colegiul “Henri Coandă” Târgu Jiu.
  • Denisa Chiliban, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. Ea a participat la diverse olimpiade și concursuri de scrieri, potrivit site-ului ISJ Gorj
  • Cristian Priescu, profesor la Liceul cu program Sportiv
  • Dragoș Fugaru, profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială Constantin Brâncuși, Târgu Jiu, 3 ani vechime la catedră de la obținerea gradului didactic II, la 1 septembrie

Edupedu.ro a stat de vorbă cu unul dintre profesorii care au aderat la PSD pe 6 iulie, dar a dorit să rămână anonim. “Cred că această știre a luat o prea mare amploare. Eu eram de mult simpatizant al partidului, nu intenționez să candidez la vreo funcție, nu văd de ce este relevant. Sunt profesor, asta o să rămân, îmi place ceea ce fac. Ori că sunt sau nu în partid e același lucru pentru mine. Poate îi ajută pe ei la imaginea de partid, dar nu pe mine”, a spus pentru Edupedu.ro într-o scurtă declarație, unul dintre profesorii din județul Gorj care au aderat la PSD pe 6 iulie.

Reamintim că toți inspectorii școlari județeni, generali, generali adjuncți și de multe ori și simpli inspectori sunt numiți în acest moment politic și sunt oameni politici. Anul acesta Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar.

Pe 3 martie 2023 Edupedu scria că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, instituție care refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic.

Informații de context

Inspectorul școlar general Marcela Mrejeru a fost numită în funcția de inspector general școlar prima oară, în martie 2019, când a ocupat funcția până în ianuarie 2020. În același an a fost aleasă consilier municipal pe listele PSD. Între 2020-2022, șefă a ISJ Gorj a fost numită Dana Constantinescu, membră PNL. Aceasta și-a prezentat demisia în iulie anul trecut, când Marcela Mrejeru a fost repusă în funcție, prin ordinul ministrului de atunci, Sorin Cîmpeanu. Potrivit unei analize a publicației Dela0.ro din luna mai 2022, prin alianța PNL-PSD, sub ministrul Sorin Cîmpeanu, social-democrații au recâștigat în aproape jumătate de an aproape o treime din inspectorate. Marcela Mrejeru este titular pe catedra de istorie de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.

În 2021, sub mandatul lui Sorin Cîmpeanu, însă în guvernul PNL-USR, era în plină pregătire o ordonanță de urgență pentru organizarea unui concurs național pentru inspectori școlari, proces care n-a mai avut loc, în contextul ruperii acelei coaliții și regrupării politice a PNL într-o alianță cu PSD, în ultima parte a anului. Concursul pentru inspectorii școlari ar fi trebuit să aibă loc înaintea concursului de directori care s-a desfășurat în 2021, conform aceluiași ministru

Tot sub ministrul Sorin Cîmpeanu s-a ajuns ca, în noiembrie anul trecut, 38 din cele 42 de funcții de inspector școlar general din România să fie deținute de membri PNL și UDMR, iar patru – de persoane susținute de PNL în acele funcții. 


7 comments
  1. Este de remarcat că aceștia nu au mai făcut parte din niciun partid politic anterior. Acest pas poate sugera o dorință de implicare mai activă în atingerea obiectivelor comunității. Totuși, rămâne de văzut cum va influența această mișcare educația și politica locală pe termen lung.

  2. De fapt pepenii din Dăbuleni sunt puține , mai mulți sunt profesorii care se afiliază la această poză de ridicol, unde persoana se identifică cu profesorul ideal. Nu am multe să vă transmit, decăt: copii să vă mănînce nervii, dacă aveți. Restul e cancan. Slavă tagmei de educatori,

  3. Credeam că în învățământ politicul nu are ce căuta. Oltenii aceștia spun că se poate . Bravo lor , rușine nouă. Tipic romanesc, balcanic, mă mir că ne tolerează E.U.

  4. Asta mai lipsea după ,, Romania profund educată “! Nu le-au ajuns doar funcțiile de conducere, acum intră până în măduva sistemului de învățământ! Pe când cooptarea elevilor? Rușine lor ! politicieni și profesori înrolați deopotrivă!

  5. Absolut toți directorii de școli din Romania sunt numiți politic. Inspectorii școlari la fel! sistemul de învățământ este mai politizat că oricând, iar examenele de ocupare a posturilor de directori sunt cea mai mare rușine națională, o cacealma puturoasa unde politicul rade de bunul simt!

  6. Doamna Mrejeru a picat concursul de directori organizat de ISJ Gorj. Puteți verifica acest lucru chiar pe site ul instituției. După ce a picat acest concurs, a devenit, in mod aberant, șefa directorilor din Gorj. Forza PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației trebuie să ia decizia introducerii cursurilor obligatorii pentru sănătate în școli, cu conținut adecvat, spune vicepreședintele Societății Naţionale de Medicină a Familiei: Eu pun la îndoială decizia părintelui de a nu expune un copil la aceste informații

Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, a declarat, marți, la Masa rotundă „Soluții pentru abordarea dezinformării și narativelor anti-științifice pe teme de sănătate”, organizată de…
Vezi articolul