Un proiect de cercetare cu participare românească, nominalizat de Comisia Europeana în primele 10 ca impact social

240 de vizualizări
Proiectul de cercetare Sound of Vision, care a creat un dispozitiv mobil pentru nevăzători și a implicat cercetători români, a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social (tech for society), în competiția Innovation Radar Prize 2018.

Selecția s-a realizat din cateva mii de proiecte beneficiind de finanțare europeană (Horizon 2020 și alte programe), anunță Universitatea Politehnica din București, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Pentru stabilirea câștigătorului competiției, Comisia Europeană a deschis un vot online la care oricine își poate susține proiectul favorit.

Sound of Vision a creat un dispozitiv mobil care îi va ajuta pe nevăzători sa perceapă mediul înconjurător prin sunete și vibrații. Proiectul a fost realizat în cadrul unui consorțiu, în care 3 din cei 9 parteneri sunt din România. Coordonarea tehnico-științifică a fost asigurată de Universitatea Politehnica din București.

Obținerea unui rezultat cât mai bun “ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatori finali, nevăzători”, spune Politehnica.

Votul poate fi făcut aici, iar proiectul apare în dreptul University of Iceland, care este instituția coordonatoare administrativ a proiectului, spune Politehnica București.

Realizările și obiectivele următoare ale proiectului

Sound of Vision s-a finalizat la sfarșitul anului trecut, după 3 ani de cercetare, rezultatul fiind un prototip funcțional de dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă și să navigheze eficient și sigur mediul înconjurator. Prototipul a fost validat prin teste cu 45 nevăzători.

După aproximativ 1-2 saptamani, majoritatea sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanțe asemanătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpanit). În plus, dispozitivul nu ocupă mâinile, are o distanță de detecție de 5m, detectează și obstacole la inalțimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uși, scări, texte, semne). Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

Proiectul a reunit, pentru 3 ani (2015-2017), 9 parteneri din 5 țări europene: Islanda – 2, România – 3, Polonia – 2, Ungaria – 1, Italia – 1. Conducerea proiectului a fost asigurată de către University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea Politehnica din București. Consorțiul a inclus 5 universități, 2 organizații pentru nevăzători, 1 institut de cercetare și 1 companie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Granturi de câte 8 milioane de euro pentru universități ca să construiască noi spații de cazare, de cantină, de recreere și lectură. Condiție: cel puțin 40% din aceste locuri vor fi rezervate studenților din medii defavorizate

Universitățile pot obține granturi de câte 8 milioane de euro pentru construcția de noi spații de cazare, de cantină, de recreere și lectură din campusurile universitare, conform unui apel al Ministerului Educației.…
Vezi articolul

Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat

Amendamentul care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari și care a fost scos la lumină de fostul președinte al Consiliului…
Vezi articolul

OFICIAL Lista națională a temelor pentru proba practică a examenului susținut de absolvenții școlilor profesionale va fi publicată de Ministerul Educației până pe 15 ianuarie / Centrele de examen sunt stabilite până la sfârșitul lunii ianuarie

Lista națională a temelor pentru proba practică din cadrul examenului de certificare a calificării profesionale va fi publicată pe site-ul Ministerului Educației până la data de 15 ianuarie, potrivit unui…
Vezi articolul

Iulian Cristache, federația părinților: Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis / În învățământul primar va fi un adevărat dezastru / Ghidul Ministerului Sănătății prevede ca până la 11 ani copiii nu au voie să poarte mască

„Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis”, susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta a declarat la TVR că în opinia sa „în învățământul…
Vezi articolul