Un robot mobil care se “plimbă” printre roțile vehiculelor, pentru a verifica starea anvelopelor, a fost premiat la o competiție internațională

108 vizualizări
Foto: Captură AtosITChallenge.net
Un robot mobil care se “plimbă” printre roțile vehiculelor, pentru a verifica starea anvelopelor, a fost premiat la o competiție internațională, potrivit unui comunicat transmis de Universitatea Politehnica din București. Proiectul „Tire2Tire”, propus de Politehnica din București, a câștigat locul I în cadrul competiției internaționale „Atos IT Challenge”.

Acest dispozitiv îi ajută pe șoferii de camioane să verifice și să monitorizeze automat starea anvelopelor. Astfel, se reduce cantitatea de combustibil fosil utilizată și sunt minimalizate emisiile de carbon ale vehiculelor, potrivit comunicatului. Prototipul propus de echipa română a pornit sub forma unei camere de adâncime montată în pământ peste care treceau mașinile. După luni de dezvoltare, dispozitivul a devenit un robot mobil capabil să se plimbe printre roțile vehiculelor și să scaneze cu ajutorul unei serii de senzori și lasere fiecare roată întâlnită, după cum este precizat în comunicat.

Echipa Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB a primit ca premiu o finanțare de 10.000 de euro pentru a-și dezvolta în continuare start-up-ul. Echipa a atras și primul client din zona industrială, alături de care realizează o versiune pentru utilizarea în cadrul parcurilor auto de transport cu camioane. 

Echipa a fost formată din:

  • studenții: Teodora Moraru, Ionuț-Gabriel Oțelea și Tania Bacale.
  • mentorii: conf. univ. Daniel Rosner și conf. univ. Iuliu Vasilescu (cărora li s-au alăturat cu 6 luni în urmă și Robert Lică, Cristian Pătru)

Potrivit comunicatului, s-au înscris peste 144 de echipe, dintre care 14 au prezentat prototipurile lor tehnice în fața juriului de experți din compania Atos, iar 3 echipe au fost selectate în marea finală. Pe locurile II și III în clasamentul finalei s-au clasat echipele: Fh Südwestfahlen, Germania și Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franța. Competiția s-a derulat în format exclusiv on-line, în perioada noiembrie 2020 – iulie 2021.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a…
Vezi articolul