Un robot mobil care se “plimbă” printre roțile vehiculelor, pentru a verifica starea anvelopelor, a fost premiat la o competiție internațională

110 vizualizări
Foto: Captură AtosITChallenge.net
Un robot mobil care se “plimbă” printre roțile vehiculelor, pentru a verifica starea anvelopelor, a fost premiat la o competiție internațională, potrivit unui comunicat transmis de Universitatea Politehnica din București. Proiectul „Tire2Tire”, propus de Politehnica din București, a câștigat locul I în cadrul competiției internaționale „Atos IT Challenge”.

Acest dispozitiv îi ajută pe șoferii de camioane să verifice și să monitorizeze automat starea anvelopelor. Astfel, se reduce cantitatea de combustibil fosil utilizată și sunt minimalizate emisiile de carbon ale vehiculelor, potrivit comunicatului. Prototipul propus de echipa română a pornit sub forma unei camere de adâncime montată în pământ peste care treceau mașinile. După luni de dezvoltare, dispozitivul a devenit un robot mobil capabil să se plimbe printre roțile vehiculelor și să scaneze cu ajutorul unei serii de senzori și lasere fiecare roată întâlnită, după cum este precizat în comunicat.

Echipa Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB a primit ca premiu o finanțare de 10.000 de euro pentru a-și dezvolta în continuare start-up-ul. Echipa a atras și primul client din zona industrială, alături de care realizează o versiune pentru utilizarea în cadrul parcurilor auto de transport cu camioane. 

Echipa a fost formată din:

  • studenții: Teodora Moraru, Ionuț-Gabriel Oțelea și Tania Bacale.
  • mentorii: conf. univ. Daniel Rosner și conf. univ. Iuliu Vasilescu (cărora li s-au alăturat cu 6 luni în urmă și Robert Lică, Cristian Pătru)

Potrivit comunicatului, s-au înscris peste 144 de echipe, dintre care 14 au prezentat prototipurile lor tehnice în fața juriului de experți din compania Atos, iar 3 echipe au fost selectate în marea finală. Pe locurile II și III în clasamentul finalei s-au clasat echipele: Fh Südwestfahlen, Germania și Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franța. Competiția s-a derulat în format exclusiv on-line, în perioada noiembrie 2020 – iulie 2021.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Plățile în baza ordonanței pentru diferențele salariale vor fi acordate cadrelor didactice cu gradație de merit, ore de dirigenție, creșteri vizând învățământul special – liderul sindical Marius Nistor / Sunt estimați peste 400 de milioane de lei pentru toți cei cinci ani, din care doar 5% anul acesta

Proiectul de ordonanță de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic pentru perioada 2017-2021, ajuns joi pe agenda ședinței de guvern, prevede că doar 5% din sumele…
Vezi articolul

EXCLUSIV Cazul de agresiune de la Târgu Mureș, mușamalizat. Raportul Inspectoratului: „Se recomandă reluarea urgentă a comunicării amiabile” între învățătoarea agresoare și mama elevei agresate / Cât timp au fost inspectorii în clasă „s-a constatat o atmosferă de colaborare și interacțiune corectă cu elevii, manifestând respect și toleranță”

Cazul învățătoarei Mariana Alexa, care i-a abuzat verbal pe unii dintre elevii săi de la Școala Gimnazială „Romusul Guga”, s-a încheiat cu un avertisment pentru aceasta, iar în raportul Inspectoratului…
Vezi articolul