Ministerul Educației stârnește reacția dură a mai multor asociații de elevi cu o nouă ordonanță de urgență privind transportul școlar. Asociațiile elevilor din mai multe județe: “O batjocură”, gratuitatea e înlocuită cu decontul

28.009 vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației a publicat, săptămâna aceasta, un nou proiect de ordonanță de urgență privind regulile pentru transportul gratuit în cazul elevilor care nu învață în localitatea de domiciliu. Proiectul a stârnit, joi dimineață, un protest vehement din partea Asociației Elevilor din Constanța (AEC) și a altor asociații județene de elevi, care acuză guvernul de “batjocură” și amintesc că s-au opus unor schimbări propuse în mod similar la începutul anului.

Proiectul de ordonanță, care poate fi consultat aici, prevede modificarea Legii educației naționale, astfel:

“I. Alineatul (1) al articolului 84 se modifică și se completează după cum urmează:

1. Alineatul (1^3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1^3) Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.

2. După alineatul 1^3 se introduc șase noi alineate, alin. (1^4) – (1^9) cu următorul cuprins:

(1^4) Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.

(1^5) Elevii aflați în situațiile prevăzute la alin. (1^3) și alin. (1^4) pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.

(1^6) Modalitatea de decontare se stabilește printr-o Metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(1^7) Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (1^3) și alin. (1^4), se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

(1^8) Prin excepție de la prevederile alin. (1^7), în situația în care sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu locuiesc la internat sau gazdă li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 de km.

(1^9) Operatorii de transport au obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună, prevăzute la alin. (1^7) și alin.(1^8) și să asigure transportul al elevilor.

II. La articolul 104 alineatul (2) litera e) se abrogă.”

Asociații ale elevilor: Transportul gratuit va ajunge o glumă

În reacție, AEC și alte asociații județene de elevi au transmis, joi, un comunicat în care afirmă că prin astfel de schimbări “transportul gratuit al elevilor va ajunge o glumă”. Ei arată că documentul include “prevederi contradictorii care vor avea ca efect eliminarea gratuității la transportul județean al elevilor și înlocuirea acesteia cu decontarea transportului”, schimbările “condamnând elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite în pandemie”.

Organizațiile semnatare mai afirmă că procedura de decont “conduce la impunerea unor tarife maximale ce intră în contradicție cu legislația națională și europeană”. Ele solicită “ferm” Guvernului “să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce pune în pericol accesul elevilor la educație”.

Comunicatul integral:

Reforma lui Cîmpeanu: Transportul gratuit al elevilor va ajunge o glumă

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de batjocură față de elevi, și solicită ferm să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce pune în pericol accesul elevilor la educație

Miercuri, 12 mai a.c, Ministerul Educației a publicat un nou proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Legii Naționale nr. 1/2011, față de care asociațiile de elevi au protestat vehement la începutul anului. 

Proiectul de ordonanță conține prevederi contradictorii care vor avea ca efect eliminarea gratuității la transportul județean al elevilor și înlocuirea acesteia cu decontarea transportului. Astfel, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani și nu vor avea probleme în achiziționarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie. 

Mai mult, trecerea la procedura de decont conduce la impunerea unor tarife maximale ce intră în contradicție cu legislația națională și europeană în vigoare. Astfel, naveta elevilor va ajunge să fie decontată parțial sau deloc, fapt materializat deja în trecut prin HG 863/2016. În ciuda faptului că Legea 226/2020 prevedea acordarea gratuității la transportul județean, Consiliile Județene nu au pus în aplicare legea din cauza Ministerului Educației, care nu le-a prevăzut sume de bani în bugetul de stat și după le-a transmis că va modifica legislația, astfel s-a ajuns încălcarea generalizată a drepturilor tuturor elevilor din țară timp de mai bine de un an.

Asociațiile de elevi din țară critică ferm această măsură și consideră că actuala conducere îngreunează trecerea transportului elevilor într-unul gratuit și susțin că Ministerul Educației face tot posibilul ca elevii să nu poată beneficia de transport gratuit așa cum prevede legea la momentul actual, motivul real fiind acela că autoritățile nu vor să investească în educația elevilor, Guvernul promovând o politică de austeritate.

Amintim faptul că în luna martie a anului acesta, reprezentanții elevilor au protestat în fața Ministerului Educației împotriva aceleiași măsuri. În timpul protestului, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a ieșit pentru a discuta cu elevii, discuție din care a reieșit lipsa sa de interes, refuzând să coopereze în vederea rezolvării problemei. Deși în urma protestelor Ministerul Educației și totodată Guvernul, renunțaseră la ideea unei ordonanțe, se pare că intenția acestora de a bloca transportul elevilor a rămas în realitate. 

Încă din 2016, reprezentanții elevilor s-au aflat într-o luptă constantă pentru asigurarea reală a accesului la transportul județean pentru elevi. În urma a zeci de greve, proteste, pichetări și presiuni, problema ajunsese la o rezolvare, materializată prin Legea 226/2020, lege realizată împreună cu asociațiile de elevi. Totuși, au fost găsite pretexte pentru încălcarea ei, cum ar fi lipsa unor “norme de aplicare” sau “neprevederea fondurilor bugetare”. 

Solicităm ferm guvernanților să nu adopte proiectul de ordonanță, având în vedere acțiunile efectuate de către reprezentanții elevilor ce subliniază importanța respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi. 

“Elevii care plătesc sute de lei pe lună și care au făcut eforturi pe toată perioada liceului au avut de suferit de pe urma tuturor decidenților care, în toți acești ani, au fost lipsiți de asumare. Nu mai putem aștepta ca fiecare ministru în parte să vină cu câte un proiect de OUG, ca fiecare legislativ să modifice prevederile legale și să nu se întâmple nimic. Au avut de pierdut toți elevii din mediile dezavantaje și vor avea în continuare dacă aceștia rămân doar niște cifre pentru cei din Ministerul Educației. Care este motivul real pentru care nu vă doriți aplicarea legii? Asumați-vă greșeala, domnule ministru! Nu ați pus banii pentru transportul elevilor în buget pentru că nu vă pasă de elevi!” – Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

“Faptul că decidenții se învârt în jurul aceleiași premise, deși decontul s-a dovedit inaplicabil este alarmant. Dacă acest proiect de OUG intră în vigoare nu numai că va lăsa elevii navetiști fără acces la educație, dar va fi o dovadă de ipocrizie din partea autorităților. Așadar, solicităm guvernului să nu aprobe acest proiect ce, cu siguranță, va duce la creșterea ratei de abandon școlar. ” – Ana-Maria Groza, președinte AEBI

”Dreptul la educație include dreptul la transport gratuit. A le cere elevilor să acopere singuri costurile de transport, cu promisiunea că, la un moment dat, își vor primi înapoi banii nu reprezintă o soluție. Consecințele acestei ordonanțe vor afecta în mod considerabil elevii români, mai ales acum, când după un an și jumătate de predare online, aceștia încep să se întoarcă la școală. Astfel, solicităm ferm guvernanților să nu adopte acest proiect nociv tuturor elevilor navetiști.” – Matei Canavea, președinte AVE, 

Pare că transportul elevilor reprezintă un subiect de glumă pentru decidenți, care aruncă o atitudine de ,,faceți voi cumva” în cârca elevilor navetiști. Se văd a fi ignorate urmările pe care introducerea acestui proiect de OUG le va avea. Prin adoptarea lui va fi vizibilă mai mult decât oricând inegalitatea pentru copiii din mediile slab dezvoltate sau din familii cu probleme de tip financiar. Din lipsă de resurse, aceștia vor fi obligați să renunțe la școală, lucru care va crește rata abandonului școlar cu procente deosebit de mari. Solicităm guvernului să nu adopte acest proiect, tocmai pentru a evita consecințele, clar dăunătoare pe care sistemul de învățământ românesc le va resimți ulterior. – Cristina Miculaiciuc, președinte AEM

“Transportul elevilor a ajuns să fie un joc al decidenţilor în care par să paseze mingea cu vina de câțiva ani, de la nivel național, la nivel județean și local. Dezinteresul pentru educaţie va produce efecte negative pe termen lung: abandon școlar și absenteism. Dacă acum, pe termen scurt, această decizie este privită doar din punct de vedere economic, solicităm guvernanților să analizeze tot pe această cale ceea ce această ordonanţă o să genereze: lipsa viitorilor specialiști care ar putea fi pregătiți prin educaţie la integrarea pe piața muncii. Elevii defavorizați riscă să abandoneze sistemul care nu le oferă egalitate de șanse. Prin această ordonanţă ar avea accesul îngrădit la educaţie, căci condițiile stabilite conduc doar la inechitate și accentuează în mod clar discrepanţele sociale.” – Ioana Nunu, președinte AEBc.”


4 comments
  1. Cel puțin pe tema educației, toate partidele (?!) trebuie să stabilească odată pentru totdeauna că:
    1 – învățământul este gratuit și obligatoriu 10/12 clase;
    2 – pe perioada cursurilor școlare, elevii până la absolvirea clasei a Xll-a beneficiază de transport gratuit, local, și national, cu mijloace de transport auto sau pe calea ferată ( cl. a -ll-a );
    3 – pentru toată gama de produse care definesc activitatea școlară, TVA 3%, iar pentru rechizite TVA 0.

  2. Nu demult elevii dadeau placute suedeze celor care le oferisera transport gratuiit. Acum primesc ei placute suedeze. Asa e in viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii să nu fie obligați să depună toate eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, solicită sindicatele din Educație în amendamentele la proiectul legii. Cer și ca Registrul declarațiilor de interese, pentru profesorii care fac meditații, să nu se aplice

Sindicatele din Educație solicită eliminarea prevederii prin care profesorii sunt obligați să depună eforturile pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, potrivit amendamentelor trimise la proiectul Legii învățământului preuniversitar.…
Vezi articolul

Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, vrea să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ / Conducerile școlilor trebuie să-i contacteze pe colegii ei de partid

Într-o notă trimisă de inspectoratul școlar județean Gorj către școlile din județ, li se aduce la cunoștința profesorilor că se organizează o excursie gratuită pentru elevii de liceu la Parlament.…
Vezi articolul