Universitatea Babeș Bolyai va implementa ghidul antidiscriminare, după ce o studentă a semnalat afirmații rasiste și misogine dintr-un manual: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”

4.798 de vizualizări
Universitatea Babeș-Bolyai / Foto: Facebook.com – UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis într-un comunicat de presă că a luat notă de comentariile critice ajunse în spațiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de curs dedicat studenților la învățământul la distanță din UBB, unde se regăsesc afirmații de genul: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”.

Astfel, rectorul Daniel David a solicitat efectuarea imediată a unei analize la nivelul departamentului și facultății de specialitate cu referire la acest suport de curs. Universitatea a anunțat într-un comunicat de presă că va implementa un ghid de antidiscriminare pe care instituția l-a elaborat încă din 2018.

„Ghidul este menit să stabilească un set de criterii uniforme care au ca scop promovarea unui mediu educațional și profesional fără discriminare și hărțuire. Ghidul elaborat de reprezentanții UBB se aplică tuturor aspectelor educaționale sau de altă natură organizate în cadrul instituției”, precizează UBB în comunicat.

„UBB are, în general, un curriculum modern, ghidat de cele mai bune practici academice și etice internaționale. Dar UBB este o comunitate academică mare, astfel că este posibil ca încă nu toate componentele să fie ancorate în lumea modernă la standardele pe care le dorim, fapt care ne determină să urgentăm și să amplificăm eforturile noastre de aliniere la standardele etice și academice ale lumii de azi.

Dacă apar abateri de la acest lucru, acestea trebuie identificate și eliminate imediat. Dar demersul meu în acest sens este unul mai general, de reformare a curriculumului UBB. Astfel, ca urmare a angajamentului din Programul ProUBB+ am început deja de la sfârșitul anului 2020 un proces de reanaliză a tuturor planurilor de învățământ (și a fișelor de disciplină) din UBB prin prisma celor mai bune practici internaționale (implicând mediul academic intern și extern, studenții, societatea/mediul socio-economic), circumscrise de Ghidul UBB Antidiscriminare lansat în 2018.

În urma acestui demers, cred că UBB va avea nu doar unul din cele mai moderne conținuturi curriculare din țară, congruent cu cele mai bune practici academice și etice, dar și mecanismele de autoprotecție, și anume de identificare și de eliminare rapidă a unor erori/abateri de la bunele practici academice internaționale. Așadar, există deja în UBB un proces demarat și care se ocupă de asemenea zone, cu consultare plurală și în raport cu normele etice, științifice și culturale ale prezentului. Probabil că și cazul punctual a apărut în acest context de autoanaliză inițiată în UBB, ceea ce arată că autoanaliza începe să funcționeze”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Amintim că o studentă a universității clujene a tras un semnal de alarmă pe Facebook asupra misoginismului și rasismului care „transpiră” dintr-un suport de curs al materiei „Psihologie judiciară”.

„Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației – UBB. Rocking racism, misogyny and victim blaming like it’s 2021. Stimați colegi și profesori, cât timp ne vom mai împăca cu aceste mizerii? Probabil doriți să educați și noile generații de psihologi să perpetueze rasismul, misoginismul și blamarea victimelor?

Oare de aceea suportul de curs materia „Psihologie judiciară” e plin de afirmații deplasate despre hoții „creoli”, femeile care au o parte de vină în viol pt că au fost îmbrăcate într-un anumit fel și anormalitatea părului lung? Acesta e brandul Universitatea Babeş-Bolyai? Ce părere aveți, stimați profesori? Cât mai continuăm într-un mod atât de toxic și dezonorant?”, a scris Claudia Toderean-Dascălu pe pagina sa de Facebook.

Universitatea Babes-Bolyai / Foto: Facebook UBB


7 comentarii
 1. Ce porcarie de articol. Umbrim realitate a pentru a nu rani sentimente. Si asa psihologia nu statea foarte bine pe podiumul stiintelor. Sal.

 2. Vă mulțumesc pentru acest articol echilibrat. Mă bucur că UBB, sub conducerea d-lui David, față de care am toată stima și admirația, a ales să reacționeze într-un mod constructiv. Îmi cer scuze dacă tonul postării mele originale a sunat inflamator sau defăimător pentru unii. Intenția mea era să trag un semnal de alarmă și să catalizez o schimbare în bine. Cred că din acest punct de vedere a fost o reușită, deși am atras și multe reacții negative. Celor care sunt supărați pe mine aș dori să le amintesc că a critica și a aduce în atenția publicului ceea ce considerăm că trebuie schimbat nu înseamnă “a face scandal”, “a distruge reputația” sau “a târî prin noroi”, ci e o invitație la a aborda acele chestiuni. E un gest util și foarte necesar într-o societate obișnuită cu tăcerea și resemnarea. Doresc să îi încurajez pe această cale pe toți aceia dintre voi care văd lucruri inacceptabile să vorbească. Probabil o vor face cu mai multă diplomație 🙂

  1. Obisnuiti cum suntem cu tacerea si resemnarea, ne vom obisnui si cu absurdul epurarii societatii pe criteriul sexismului si al discriminarii rasiale.

  2. Este inca o forma de sexism, o femeie face scandal, este isterica samd., pe cand un barbat in aceeasi situatie va fi considerat hotarat, puternic etc. Ei bine, mizeriile nu se mai pot ascunde sub pres, trebuie scoase afara in vazul lumii. Nu poti schimba ceva gresit daca nu stii ceea ce este gresit.

   1. vreti egalitate?!
    how about barbatu sa aiba drept de veto cu privire la pastrat sau avortat un copil?! 50-50 sanse de custodie la divort, etc

    aruncati niste aberatii pe care le fac niste tampiti (sau care nu se mai fac de mult) ca sa va justificati drepturile cerute (fara obligatii) si misandria…
    misto , ce sa zic…

    acum orice e rasism… cred ca 1984 incepe sa fie o utopie fata de kktu in care traim…

    1. „meee”, corpul unei femei nu e proprietatea ta și nici a mea. când o să feți tu, atunci să ai păreri d-astea. până atunci, marș!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Premiul Nobel pentru Economie 2020, atribuit americanilor Paul Milgrom și Robert Wilson pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la…
Vezi articolul

ASE București vrea să reia construcția clădirii de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel, oprită cu scandal în 2016. PROIECT HG: Banii vin și de la minister, iar cheltuielile cresc cu 24% din cauza OUG 114

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit…
Vezi articolul

Site-ul study-in-romania.ro, pentru studenții străini care vor să învețe în România, a rămas neschimbat din 2002, de când a fost inaugurat. Tot Ecaterina Andronescu era ministru

Scheletele Educației românești bântuie internetul. Dacă un student străin vrea să vadă ce-i propune România în materie de studii superioare, ajunge pe portalul study-in-romania.ro. Acesta este intact, exact ca în…
Vezi articolul
Floredana Popa și Ioana Rusu / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Fundația Orange

Profesorii și tinerii care participă la concursul de resurse educaționale digitale pot câștiga premii: echipamente electronice și IT în valoare de 8.900 de euro / Termen limită extins până la 31 ianuarie 2022 / Interviu cu un membru al juriului și cu un evaluator

Update: termen limită prelungit până pe 31 ianuarie – Concursul #Digitaliada este deschis profesorilor și elevilor de peste 14 ani care vor să își înscrie în competiție materialele digitale pe…
Vezi articolul