Universitatea Maritimă din Constanța intră în monitorizare privind desfășurarea concursurilor de angajare timp de un an, din cauza unor concursuri în care s-au constatat legături de rudenie la nivel de departament, contrar legii

5.756 de vizualizări
Universitatea Maritimă din Constanța / Foto: Cmu-edu.eu
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, printr-un ordin publicat joi în Monitorul Oficial, monitorizarea timp de un an a modului cum se desfășoară concursurile de angajare la Universitatea Maritimă din Constanța. Decizia a fost luată în urma unei decizii din toamna anului trecut a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), care a constatat incompatibilități în două concursuri vechi, din perioada 2016-2017, cu implicarea tatălui unui candidat, director în universitate.
  • Pe perioada monitorizării, Universitatea trebuie să transmită o serie de date privind concursurile pe care le organizează – detalii mai jos.

Decizia vine după una similară luată în cazul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, despre care Edupedu.ro a scris în ianuarie.

Decizia privind Universitatea Maritimă a fost luată în urma unei hotărâri din noiembrie a CEMU, care a propus această monitorizare la instituția constănțeană. Este vorba despre Hotărârea 20/21.11.2024, care constată, în cazul a două concursuri, la un departament unde director era tatăl candidatului, încălcarea prevederilor legale ce interzic relații ierarhice și de evaluare instituțională între rude.

Mai precis, CEMU a constatat că la un concurs pentru post de asistent universitar la Departamentul de Navigație, în anul 2015-2016, apoi la un concurs pentru ocuparea funcției de șef lucrări, în același departament, procedurile de concurs au fost respectate, dar nu a fost respectat regimul incompatibilităților.

  • Decizia notează că Directorul Departamentului de Navigație avea calitatea de tată al concurentului. Or, „în conformitate cu art. 130, alin (1), lit. (b) și art. 295, alin. (4) din Legea 1/2011, în acest caz nu s-a respectat regimul juridic al conflictului de interese și incompatibilitate”, se arată în cazul primului concurs, constatare reluată și în cazul celui de-al doilea.

Decizia CEMU:

Ce prevăd cele două articole din fosta Lege a educației:

Art. 130 (1) Instituțiile de învățământ superior adoptă un cod de etică și deontologie profesională universitară. Acesta face parte din Carta universitară și include obligatoriu:

  • b) prevederea că persoanele care se află în relație de soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv nu pot ocupa concomitent funcții astfel încât unul sau una să se afle față de celălalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională la orice nivel în aceeași universitate și nu pot fi numiți în comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale căror decizii afectează soții, rudele sau afinii până la gradul al III-lea inclusiv”

Art. 295 (4) După intrarea în vigoare a prezentei legi se interzice ocuparea concomitentă de către soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcțiilor prin care unul sau una se află față de celălalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională directă la orice nivel în aceeași universitate.”

Ce prevede perioada de monitorizare:

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial:

„(2) Pe perioada monitorizarli, institutia de invatamânt superior este obligata sa transmita, pentru concursurile organizate:

  • calendarul concursului;
  • data aparitiei anuntului în Monitorul Oficial al României;
  • numărul persoanelor înscrise la concurs;
  • metodologia de concurs;
  • raportul comisiei de concurs;
  • orice alte documente solicitate de membrii comisiei de monitorizare.”
Context:

O decizie similară a fost luată de Ministerul Educației și Cercetării și în cazul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Printr-un ordin publicat în ianuarie, aceasta a fost plasată sub monitorizare pentru concursurile de angajare după un caz de favorizare a unui candidat la un post vacant de conferențiar, dosar vechi de 3 ani.

Ordinul MEC privind monitorizarea concursurilor la Universitatea Maritimă din Constanța:

Citește și:
Favorizarea unui candidat la un post de conferențiar, de către un prorector, sesizată acum 3 ani – cauza pentru care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost plasată acum sub monitorizare specială a concursurilor de angajare
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați intră timp de un an în monitorizare specială a modului în care se desfășoară concursurile pentru angajări

3 comments
  1. Ca să spunem lucrurilor pe nume, în marile instituții, de stat, se fac angajări dedicate rudelor… Vezi CERONAV = soții, copii, fini/fine ale unor NUME MARI din Constanța și nu numai

  2. Este un pas , dar insuficient!
    In Universitati se practica in mod constant acest tip de “sprijin”.
    Sunt cazuri de conferentiari facuti peste noapte, doar pentru ca alti colegi i-au trecut pe articol si, pentru simplu motiv ca au platit taxa de publicare, sunt autori corepondenti – i.e. principali. Sau au declarat ca au carti publicate, si de fapt era fictiune.
    NU AU SCRIS UN RAND, dar pentru ca au pe cineva in conducere, li se aproba orice cheltuiala solicitata si li se acopera orice abuz.
    O platforma care sa uneasca tot personalul din aceste institutii, si sa faca evaluarea rezultatelor in mod unitar, cu dovezi sau legaturi cu bazele de date internationale, ar fi de mare ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monica Anisie, în ședință la Inspectoratul Școlar București: Astăzi vor decide dacă este nevoie să revizuiască unele scenarii / Am avut o discuție și cu prefectul, cu inspectorul școlar și cu directoarea de la DSP, i-am rugat să verifice toate scenariile

Ministrul Educației participă la o ședință pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București, la care sunt prezenți inspectorii școlari generali adjuncți, inspectorul general și inspectori de sector. Tot în…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor, la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii: E o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul. Am cerut inițial majorarea salariilor profesorilor cu 60%, am ajuns la 25%. Ce vreți să mai lăsăm? Nu putem să ne batem joc de ei

Liderul sindicatului din învățământ Marius Nistor a declarat la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii, în a șasea de grevă generală a profesorilor din România, că „e o diferență enormă…
Vezi articolul

DOCUMENT Iohannis a decorat-o pe Daniela Vișoianu, controversata consilieră de la Ministerul Educației. Ea are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu. Legăturile cu băieții deștepți din energie

Președintele Klaus Iohannis i-a acordat astăzi Danielei Vișoianu ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Cotroceni. Distincția i-a fost decernată la 4…
Vezi articolul