Universitățile din Timișoara, reunite în Alianța Timișoara Universitară (ATU), organizează un târg internațional educațional în 2023

386 de vizualizări
Foto: Alianța Timișoara Universitară – Facebook.com
Universitățile din Timișoara, reunite în Alianța Timișoara Universitară (ATU), organizează un târg internațional educațional în 2023, după cum a anunțat președintele în exercițiu al ATU, rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea. Potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, „acest eveniment se va adresa segmentului de studenți români și internaționali și va contribui la dinamica educațională și profesională regională”.

„Președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară (ATU), rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a anunțat organizarea în 2023, în premieră, a unui târg educațional internațional sub auspiciile ATU – „Study in Timișoara”, un brand de oraș universitar devenit cunoscut și care începe să fie de circulație internațională. Acest eveniment se va adresa segmentului de studenți români și internaționali și va contribui la dinamica educațională și profesională regională”, se arată în comunicat.

Conform anunțului, rectorii universităților timișorene au lansat astăzi proiectul Conferinței „Smart Diaspora 2023”.

Amintim că Edupedu.ro a scris că ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în luna noiembrie că această conferință va marca „momentul în care viziunea România educată se va pune concret în practică”.

Redăm comunicatul integral al Universității de Vest din Timișoara:

Rectorii universităților timișorene au lansat astăzi proiectul Conferinței „Smart Diaspora 2023”, într-o conferință de presă organizată de Alianța Timișoara Universitară (ATU) la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Conferința ”Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023, la Timișoara, propunându-și să creeze mediului propice schimburilor de experiență ce facilitează transferul de competenţe între cercetători români și cei din diasporă. Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române.

La conferință au participat rectorii celor patru universități care formează Alianța Timișoara Universitară (ATU), respectiv rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UMFT, Octavian Crețu, rectorul UPT, Florin Drăgan și rectorul USVT, Cosmin Alin Popescu. Din intervențiile acestora, subliniem câteva dintre cele mai importante idei directoare transmise.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Diaspora română este parte integrantă a națiunii române, iar dincolo de aspectele formale și de instituțiile sau organismele specifice în care se află reprezentați românii de peste granițe, devine tot mai important ca aceasta, ca o comunitate semnificativă românească de pe tot mapamondul, să fie multiplu angrenată în acțiuni și activități permanentizate, care să se desfășoare în colaborare cu autoritățile și instituțiile din România. Smart – Diaspora este o componentă aparte a acestei imense comunități, personalități importante ale acesteia regăsindu-se în cele mai performante comunități academice, științifice și de cercetare din toată lumea. Ne propunem să facilităm legătura cu Smart – Diaspora, cel puțin prin două componente: crearea de cadre pentru colaborarea cu comunitățile academice, științifice și de cercetare din România, dar și crearea de mecanisme și de cadre pentru întoarcerea acasă a unui număr important de reprezentanți ai acestei comunități. Vă așteptăm în aprilie la Timișoara, să participați la evenimentul principal dedicat diasporei românești, într-un an special pentru comunitatea noastră, timișoreană, dar și pentru România, în ansamblu. Timișoara, așa cum se știe, este orașul desemnat să susțină în 2023 programul Capitalei Europene a Culturii, un prilej cu totul special, în care îi vom primi cu sute de spectacole pe zecile și sutele de mii de europeni dornici de cultură, veniți din toate părțile Europei, sau din țări de pe celelalte continente.”

Rectorul USVT, Cosmin Alin Popescu: „Începem să ne obișnuim ca la evenimentele importante pentru regiune și țară Alianța Timișoara Universitară (ATU) să fie o voce comună a comunității universitare reunite ale celor patru universități timișorene. ”Smart Diaspora 2023” este un eveniment care se sincronizează cu agenda TM2023, fiind un eveniment major al anului viitor. Diaspora este România, iar prin această conferință participăm la construcția brandului de țară al României. Universitatea de Științele Vieții din Timișoara este onorată să fie parte activă în realizarea acestui proiect. Contribuția noastră se va concretiza în paneluri de importanță strategică, noi urmând să contribuim la temele legate de apă și sol, dar și prin prezentarea, în premieră mondială, a unei soluții inovativă din aria de interes a circulației certificatelor pentru emisiile de carbon. De asemenea, vom interveni și în tematica foarte actuală a securității alimentare, un domeniul în care se manifestă interese competitive în plan internațional.”

Rectorul UPT, Florin Drăgan: „Remarc faptul că organizarea Conferinței ”Smart Diaspora 2023” a fost posibil să fie adusă în Timișoara datorită celor două atuuri principale care au concurat. Primul constă în avantajele nete ale concentrării resurselor, pe care ATU le asigură prin formatul alianței universităților timișorene, ceea ce niciun oraș universitar nu poate oferi, la un asemenea nivel de integrare. Al doilea atu l-a constituit, bineînțeles, prezența domnului rector al UVT, Marilen Pirtea, chiar în structura Guvernului României, prin calitatea domniei sale de consilier onorific al prim-ministrului pentru sprijinirea participării universităţilor româneşti la programele şi iniţiativele dezvoltate în Spaţiul European al Educaţiei şi în Spaţiul European al Cercetării, fapt care ne-a dat posibilitatea să câștigăm aprecierea și sprijinul guvernamental. Timișoara va rămâne, în care care vor veni după 2023, cu legături permanente stabilite cu diaspora științifică, iar Universitatea Politehnica Timișoara va profita de avantajele acestor legături, prin atragerea de lectori cu experiență din cercetarea academică internațională, atât prin cursuri onsite cât și online, care facilitează acest gen de colaborare.”

Rectorul UMFT, Octavian Crețu: „Este foarte important că am reușit să aducem la Timișoara evenimentul ”Smart Diaspora 2023”, într-o competiție cu celelalte centre universitare românești. Până acum am privit diaspora ca pe cel mai important investitor în România, care au contribuit an de an la PIB-ul țării. Dar au fost și mulți români emigrați care s-au întors în țară din diaspora, mă număr și eu printre aceștia. Din păcate, nu avem legături cu toți cei care se află în străinătate, iar aici mă refer la oamenii de știință, inovare, educație și antreprenoriat, care constituie modele și resurse pentru România. În sfera științelor medicale, am identificat personalități de primă clasă, din SUA sau alte țări, care nu și-au reluat legăturile directe cu țara și pe care îi vom invita să vină la Timișoara în 2023. Este momentul să încercăm un parcurs inteligent și să apelăm la toți cei care pot contribui la imaginea României în plan european și mondial. ”Smart Diaspora 2023” va facilita aducerea multor resurse umane și de cunoaștere în țară, dar și schimbul de tineri cercetători spre marile universități și institute de cercetare ale lumii.”

De asemenea, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară (ATU), rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a anunțat organizarea în 2023, în premieră, a unui târg educațional internațional sub auspiciile ATU – „Study in Timișoara”, un brand de oraș universitar devenit cunoscut și care începe să fie de circulație internațională. Acest eveniment se va adresa segmentului de studenți români și internaționali și va contribui la dinamica educațională și profesională regională.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testare standardizată digitală în 800 de licee, pentru toți elevii de clasa a IX-a, la Română și Matematică, din 16 octombrie, prin proiectul ROSE al Ministerului Educației. Testele vor arăta ce competențe au tinerii și profesorii vor face apoi planuri remediale personalizate, spun oficialii

Elevii de clasa a IX-a din 874 de licee din țară, eligibile pentru finanțare prin proiectul ROSE, vor susține testări inițiale standardizate, pe calculator, în perioada următoare, între 16 octombrie-3…
Vezi articolul

Scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I, nedorite de 80% dintre cei peste 60 de mii de respondenți ai unui chestionar lansat de Consiliul Național al Elevilor: Solicităm ferm ca vacanța de iarnă să nu fie modificată, iar recuperarea să se facă în săptămâna „Școala Altfel”

Scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I după data de 3 ianuarie 2022, nu sunt măsuri dorite de 80% dintre cei peste 60 de mii de respondenți ai unui…
Vezi articolul
Pregătire gratuită la istorie

Limitarea la maximum două a mandatelor rectorilor și pentru cel mult 8 ani, cerută de ANOSR la întâlnirea cu ministrul Educației, Ligia Deca. Reprezentanții studenților solicită și păstrarea nemodificată a taxelor universitare pe perioada unui ciclu de studii

Menținerea nemodificată a taxelor de studii pe durata școlarității a fost una dintre cele 11 solicitări ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești la întâlnirea cu ministrul Educației, Ligia Deca. ANOSR…
Vezi articolul

Daniel Funeriu: Acțiunea actuală a sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Turnesolul bunei lor credințe este dacă au revendicări legate de Evaluarea Națională

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, vorbește într-un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook despre nevoia de recredibilizare a sindicatelor. Acesta enumeră câteva dintre evenimentele care s-au petrecut, legate…
Vezi articolul

BREAKING Atac al Guvernului Ciucă în plină grevă generală a angajaților din Educație: a aprobat prin ordonanță de urgență o modificare la legea dialogului social pentru ca profesorilor care intră în grevă să le fie afectată vechimea / Surse: Ar putea să fie pusă în pericol participarea la Definitivat

O ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare joi, 25 mai, prin care profesorilor participanți la grevă le poate fi afectată vechimea la…
Vezi articolul