USAMV București a stabilit că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat în teza de doctorat, susține ministrul care citează un raport de verificare primit de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în urma solicitării publice făcute în urmă cu un an. De ce nu l-a publicat? „Nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”

2.026 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: INQUAM Photos – Sabin Cirstoveanu
Întrebat de Edupedu.ro care au fost concluziile comisiei Universității de Științe Agronomice înființată în urmă cu un an pentru a-i analiza teza de doctorat, Sorin Cîmpeanu a spus: Rezultatul a fost acela de respectare a absolut tuturor normelor de etică și deontologie universitare, indiferent la momentul la care au fost adoptate, și în plus a fost verificat, dacă nu mă înșel, cu două softuri anti-plagiat (…)”. Întrebat de ce nu a continuat verificările la CNATDCU, așa cum a solicitat în primă fază către USAMV, ministrul a spus că raportul primit de la universitatea pe care a condus-o și al cărui rector suspendat este are următoarea concluzie: “Nu considerăm necesară continuarea verificărilor întrucât din analiza amănunțită, în format clasic, cât și analiza prin 2 softuri anti-plagiat, având în vedere diferența imensă între coeficienții de similitudine 1 și 2 acceptați și coeficienții de similitudine rezultat prin analiza tezei”.

Întrebat dacă teza de doctorat a fost analizată de colegii săi din USAMV, ministrul Cîmpeanu a spus că „nu cred că au fost doar colegi din USAMV”.

Edupedu.ro a solicitat și public și prin solicitare scrisă Ministerului Educației documentele primite de Sorin Cîmpeanu de la USAMV legate de analiza tezei de doctorat și de componența comisiei de etică/specializate care a analizat lucrarea.

În urmă cu un an, pe 13 august 2021, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Universității de Științe Agronomice să-i analizeze de plagiat teza de doctorat, după care să o trimită la CNATDCU. Până în ziua de azi nu au fost făcute publice concluziile raportului comisiei USAMV. Întrebat de Edupedu.ro ce a arătat analiza tezei de doctorat și de ce nu a prezentat concluziile, ministrul Educației a subliniat că nimeni nu i-a cerut oficial și public acest lucru.

Amintim, în plin scandal al acuzațiilor de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în proiectul legii Învățământului Superior care a fost în dezbatere publică timp de 43 de zile, instituția esențială în analizarea plagiatelor (CNATDCU) este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice.

În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unei instanțe. Execuția instituțională propusă astfel amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta.

Redăm mai jos declarațiile ministrului

Edupedu.ro: Ați cerut USAMV să vă verifice teza de doctorat și, dacă găsește încălcări pe partea de etică, să sesizeze mai departe. Nu s-a întâmplat nimic cu această teză. Ce încredere să aibă tinerii dacă ministrul Educației solicită public, probabil că ați primit și număr de înregistrare, și trebuie să răspundă în 30 de zile. Ați primit un răspuns?

Sorin Cîmpeanu: Da, evident, că da. (…) Mi-a fost comunicat următorul răspuns, în timpul legal acordat. Concluziile sunt următoarele: a fost întocmită o comisie de analiză, din toate perspectivele: științifică, și din perspectiva respectării de etică și deontologie, formată din specialiști care, în opinia mea, sunt dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului moral și științific.

Edupedu.ro: Colegii dumneavoastră?

Sorin Cîmpeanu: Nu cred că au fost doar colegi din USAMV.

Edupedu.ro: Dar cine sunt?

Sorin Cîmpeanu: M-ați întrebat de concluzii. Faceți o cerere scrisă și vă dau extras. De ce nu ați făcut o cerere oficială?

Edupedu.ro: Am făcut cerere la USAMV, în urmă cu o lună și nu am primit niciun răspuns.

Sorin Cîmpeanu: Dați-mi un număr de înregistrare.

Edupedu.ro: Nu am număr de înregistrare pentru că nu mi s-a răspuns, nici cu număr de înregistrare.

Sorin Cîmpeanu: Aa, înțeleg. Deci ați făcut solicitare, dar de fapt nu ați făcut solicitare. Acum o să consider că ați făcut o solicitare publică, fără număr de înregistrare.

(…) S-a decis constituirea unei comisii de analiză pentru verificarea conformității tezei de doctorat susținută în anul 2000 din perspectiva conținutului științific și din perspectiva normelor de etică și deontologie universitară. Conținutul din perspectivă științifică este amănunțit descris de către această comisie, și este asumat, este mult prea laudativ pentru a-l prezenta public pentru că este rodul unei munci de 8 ani de zile, cu experiențe directe în teren făcute zi de zi, lucruri care sunt mai puțin obișnuite. Din perspectiva respectării normelor de etică și deontologie universitară în concluzie, dacă rețin bine au fost utilizate, pe lângă o analiză riguroasă, a unor specialiști în domeniu, pentru că doar un specialist în domeniu poate face o analiză riguroasă, rezultatul a fost acela de respectare a absolut tuturor normelor de etică și deontologie universitare, indiferent de momentul la care au fost adoptate, și în plus a fost verificat, dacă nu mă înșel, cu două softuri anti-plagiat: Sistemantiplagiat.ro și Turnitin, și sigur nu mă înșel. Rapoartele de analiză au relevat faptul că atât coeficienți de similitudine 1 și 2, pentru Turnitin și Sistemantiplagiat.ro sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cei admiși, de la care se declanșează suspiciunea de plagiat.

Concluziile acestui raport sunt următoarele: încerc să redau cât mai exact pentru că știu că veți verifica: “Nu considerăm necesară continuarea verificărilor întrucât din analiza amănunțită, în format clasic, cât și analiza prin 2 softuri anti-plagiat, având în vedere diferența imensă între coeficienții de similitudine 1 și 2 acceptați și coeficienții de similitudine rezultați prin analiza tezei”, și am înțeles că este printat la data respectivă, din sistem, deci asta este o probă.

Edupedu.ro: De ce nu ați prezentat concluziile?

Sorin Cîmpeanu: Pentru că nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ la adresa unei munci care a durat în perioada 1992-2000, vreme de 8 ani de zile. Dar am reținut concluziile, daca ar fi fost altfel aș fi cerut să se continue procesul de analiză. Date fiind concluziile, dată fiind recomandarea expresă…

Edupedu.ro: USAMV a identificat vreodată un caz de plagiat?

Sorin Cîmpeanu: Atât cât știu eu, din 1852, nu cunosc să se fi identificat un caz de plagiat. Dar istoria fiind lungă există riscul să fi fost această situație, înainte să apar eu în această lume”.

Declarațiile pot fi văzute în video la minutul 01:35:30:

Pe 17 august 2022, Edupedu.ro a solicitat Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București situația și concluziile analizei tezei de doctorat a ministrului Cîmpeanu, în urma solicitării publice a acestuia de anul trecut. Nu am primit niciun răspuns de la instituție, nici măcar că mailul a fost înregistrat. În momentul în care vom primi, îl vom publica.


1 comment
  1. Atitudine de milițian! Unsuroase labe sunt peste învățământ! Nici măcar nu avea bunul simț să asculte întrebarea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică are loc online, în luna februarie 2022. “Părinții să nu-și închipuie că olimpiada este totul și ea decide copiii care sunt inteligenți și care nu“ – interviu cu profesorul Radu Gologan

Etapa locală a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică are loc online, în luna februarie 2022, potrivit unui anunț al Societății de Științe Matematice din România. Profesorul Radu Gologan a spus, pentru…
Vezi articolul

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației – Salvați Copiii

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației, susține organizația Salvați Copiii România,…
Vezi articolul

Profesoara Carmen Iohannis, care nu face grevă, cataloghează protestul colegilor săi drept „eveniment politic”. Soția lui Iohannis a ieșit cu elevii în fața Colegiului Brukenthal pentru a face o poză cu președinții Germaniei și României: „Nu am venit aici să discutăm evenimente politice”

Soția președintelui Klaus Iohannis, profesoară la Colegiul Național Brukenthal din Sibiu, care nu este în grevă generală, a așteptat cu un grup de elevi sosirea soțului său, Klaus Iohannis, și…
Vezi articolul