Vacanța „pe termen nedefinit”, anunțată de președintele Iohannis, criticată de reprezentanții Federației Asociațiilor de Părinți: Nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația se va îmbunătăți / Prin eliminarea educației online, condamnă toți elevii din România la ignoranță, fără nicio bază și justificare științifică

9.247 de vizualizări
Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com
Federația Națională a Părinților își exprimă totalul dezacord cu privire la anunțul deciziei ca toți elevii să se afle în vacanță școlară, începând cu data de 25.10.2021, precizează Federația EDUPART într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, primită de Edupedu.ro.

Reprezentanții părinților susțin că „O vacanță pe termen nedefinit (nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația epidemiologică se va îmbunătății semnificativ și elevii vor putea reveni în bănci), în mijlocul primului semestru școlar, înseamnă o întrerupere bruscă a ritmului de învățare al elevilor, anulându-se, practic, tot efortul depus de dascăli de la începutul anului școlar”.

Aceștia critică decizia anunțată de Șeful Statului, spunând că „faptul că toți elevii se vor afla în vacanță nu va conduce la o reducere a mobilității ci, din contră, o va intensifica”. „Suntem profund indignați de abordarea complet discriminatorie față de elevi”, scriu reprezentanții părinților.

Redăm scrisoarea părinților:

„Federația Națională a Părinților își exprimă totalul dezacord cu privire la anunțul deciziei ca toți elevii să se afle în vacanță școlară, începând cu data de 25.10.2021

Oricât ne-am strădui, nu înțelegem considerentele care au stat la baza luării unei asemenea hotărâri, cum de s-a ajuns la concluzia că o asemenea măsură ar urma să fie de folos la încetinirea evoluției situației pandemice la nivel național, fără a se lua în calcul impactul și consecințele aplicării unei astfel de decizii.

O vacanță pe termen nedefinit (nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația epidemiologică se va îmbunătății semnificativ și elevii vor putea reveni în bănci), în mijlocul primului semestru școlar, înseamnă o întrerupere bruscă a ritmului de învățare al elevilor, anulându-se, practic, tot efortul depus de dascăli de la începutul anului școlar.

Faptul că toți elevii se vor afla în vacanță nu va conduce la o reducere a mobilității ci, din contră, o va intensifica.

Modificarea calendarului anului școlar prin prelungirea duratei cursurilor în vară va perturba și va face imposibilă desfășurarea întregului calendar de activități din perioada iunie-august 2022: Evaluarea Națională și Bacalaureatul (pentru care va fi, cu siguranță, nevoie de sesiuni speciale), examenele de titularizare și definitivat, mobilitatea cadrelor didactice etc. În plus, decalarea calendarului examenului de bacalaureat, îi va pune în imposibilitatea de a se încadra în calendarul internațional pe absolvenții care doresc să studieze la universități din străinătate.

Prin eliminarea opțiunii educației online, Ministerul Educației condamnă toți elevii din România la ignoranță, fără nicio bază și justificare științifică. Ca reprezentanți ai părinților acestor elevi, suntem profund indignați de abordarea complet discriminatorie față de elevi, familiile lor care au investit în dispozitive pentru cursuri online și față de copleșitoarea majoritate a școlilor din România care au acces la internet și tablete distribuite copiilor, cu contracte în derulare la operatorii de telefonie mobilă.

Vorbim permanent despre echitate, incluziune și egalitate de șanse în sistemul de învățământ românesc. Dar, în loc să depunem eforturi ca toți elevii să aibă acces la educație, asigurându-le condiții de acces la cursuri online, după un an şi jumătate de la debutul pandemiei cu SARS-CoV-2, valul 4 ne prinde, iar, nepregătiți. Și, în loc să găsim soluții ca și acel procent minoritar de elevi/şcoli care nu dispun de mijloacele necesare desfășurării cursurilor online, găsim echitabil să „lovim” în toți elevii României. Aceasta e oare „România Educată”?

Haideți să nu transformăm investițiile din bani publici sau privați (unele cu sacrificii uriașe din partea familiilor elevilor) care s-au făcut în ultimul an, într-o risipă fără sens, doar pentru că Ministerul Educației nu poate gestiona corect această stare pandemică dificilă!

Dacă doriți un program de succes, “România Educată” nu poate avea sincope precum cea pregătită de actualul ministru al Educației, care zdruncină constant temelia viitoarelor generații de români. România trebuie să continue educația în orice condiții, chiar și în timpul unui „război”, care nu știm cât timp va dura, cu un dușman invizibil precum Covid-19.

Domnule Președinte, sunteți principalul garant al unei Românii în care copiii acestei națiuni să aibă un viitor bazat pe educația primită în anii de şcoală, o Românie pe care ne-o dorim, cu toții, EDUCATĂ și PROSPERĂ. De aceea, ca părinți profund îngrijorați de viitorul copiilor lor și, implicit, al țării, vă rugăm să analizați cu toată seriozitatea și responsabilitatea funcției pe care o dețineți, semnalul nostru”.

Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Domnule ministru cu tot respectul pt dvs și munca pe care o depuneți ,eu sunt eleva în clasa a 12 -a și nu mi se pare corect să mă băgați forțat în vacanță ,doar pt că ,guvernul a ascuns majoritatea cazurilor sub preș toată vara.Nu elevii, copiii în general nu sunt problema și nu ei raspândesc virusul ,ci măscăricii de la televizor.Eu nu sunt de acord să-mi luat vacanta de iarna așa cum ați făcut cu cea de Paște pt că ,ca și atunci nu ați putut ține situația sub control.Eu personal îmi asum absențele in cazul in care de Crăciun se va face școală,nu am sa-mi petrec timpul meu liber bine meritat după perioada asta infernală la școală pt că ,așa vreți dvs și tâmpitii/escrocii care susțin că vor binele țării.

  2. Chiar nu ati inteles ca actualii guvernanti au ținut morțiș să stam in vacanță ca sa nu fie nevoiți sa plătească parintii care ar fi stat acasa cu copiii in cazul ca s-ar fi lucrat online ?! Iar noi, cadrele didactice, vom pierde norma de hrană si orele suplimentare.

  3. Cam cât de penibili suntem ca țară ca guvernarea educației să se facă la cheremul federației părinților și chiar a elevilor, la fel cum economia este condusă de federații sindicale?
    Multe din deciziile din timpul pandemiei legate de prezența elevilor la școală, sistemul hibrid și cel online au fost decise de părinți sau de reprezentanții elevilor prin presiunea și șantajul pe care și-l exercită cu succes asupra guvernanților. Aceștia ar trebui să aibă eventual un rol consultativ, nicidecum puterea ce li s-a recunoscut.
    Fiecare își are interesele proprii și NIMENI nu ține cont, de fapt, de interesele educative sau economice ale țării.
    Sunt părinte și nu mi se pare normal ca educația copiilor mei să fie la mâna părinților cu tupeu și scandalagii (pentru ca asta se întâmplă și în comunitățile mici de părinți, în clase sau școli), care își urmăresc doar interesele proprii în funcție de avantajele financiare ale fiecăruia. Cât s-a dat șomajul tehnic, au susținut școala online. Acum trebuie să meargă la muncă, vrem copiii la școală.
    De ce federația părinților nu a dus o campanie reală pentru vaccinare ca să-și poată duce copiii la școală? Pentru că probabil sunt antivaxeri fani Sosoacă… PENIBIL!

    1. Va sustin in ceea ce spuneti. Parintii cand aud de vacante clacheaza psihic. Nu mai au bonele si le stau pe cap. Dragi parinti, sa va dau o veste: CRAPA LUMEA DE COVID SI VOI VA CREDETI CENTRUL UNIVERSULUI. Nu totul este doar dupa cum vreti voi personal. Societatea va da, societatea va si cere.

  4. Ati auzit mai noua sa declaratie? Se va compensa aceasta vacanta din anumite surse: vacanta de iarna, scoala altfel, orice numai sa se termine scoala la aceeasi data sa nu se schimbe calendarul examenelor. Vacanta asta e buna, varianta cu scoa altfel si mai buna, dar sa ia din vacanta de iarna?? De ce sa ii aducem mai devreme in frig si infectie cand dupa sarbatori chiar e nevoie sa treaca macar 7 zile ca sa nu vina gata infectati? Cum sa judeci asa de prost???? Sper ca era doar o idee…proasta. Sa se ia doar scoala altfel si una recuperata din mers, oricum o sapt era alocata incheierii mediilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației primește amendamente la proiectele noi ale legilor Educației, deși acestea nu sunt publice. Președintele Federației Părinților: Am avut un scurt dialog cu doamna ministru, i-am înaintat câteva propuneri de amendamente formulate de către Federație

Ministerul Educației primește amendamentele la cele două proiecte de legi, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, deși acestea nu au fost făcute publice. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a…
Vezi articolul
Vaccinul pentru Covid-19

Vaccinul pentru Covid-19 și opinia publică. Modelul folosit de “școala BBC” pentru a-i învăța pe oameni esența problemei: Ce înseamnă “risc” și “riscant” și diferența între “sigur” și “inofensiv” / Complicațiile comunicării despre vaccin în fața dezinformării și campaniilor antivaccin

Moartea cauzată de noul coronavirus – acesta este punctul de plecare pentru serviciul public de radiodifuziune din Marea Britanie, BBC, în efortul său de a educa populația despre siguranța noilor…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor și Alianța Studenților: În prezent nu este funcțională vreo structură care să coordoneze implementarea proiectului “România Educată” / Organizațiile cer guvernului să adopte un calendar de acțiune rapidă pentru proiectul prezidențial

În momentul în care guvernul își va asuma prin memorandum proiectul “România Educată”, așa cum s-a anunțat săptămâna trecută, el ar trebui să aprobe și un “calendar ambițios” pentru punerea…
Vezi articolul