Vaccinul anti-COVID nu ar fi disponibil în acest an școlar. Rafila: Cel mai repede ar putea să existe la jumatatea anului viitor

2.244 de vizualizări
FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu
Vaccinul anti-COVID ar putea să existe abia de la jumătatea anului viitor, motiv pentru care vaccinul antigripal ar trebui administrat copiilor cât mai devreme posibil anul acesta, „pentru că probabilitatea unei coinfecţii sau a unei infecţii succesive cu noul coronavirus care ar putea să urmeze infecţiei gripale este ridicată”, atrage atenția președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Într-un interviu acordat la Radio România Actualități, Rafila a mai vorbit despre regulile sanitare din școli și despre faptul că acum depinde foarte mult de cum vor fi implementate acestea la nivel local, în fiecare școală și „nu trebuie plecat de la premisa că în şcoală este exclusă transmiterea acestei boli”.

„Important este ca riscul să fie cât mai mic, numărul de cazuri să fie cât mai mic, şi dacă cumva apare un caz, să poată fi rapid identificat şi măsurile să nu vizeze, de exemplu, întreaga activitate dintr-o şcoală, ci doar o singură clasă. Şi aici este, de fapt, secretul: dacă putem să organizăm activitatea încât elevii să rămână oarecum individualizaţi în clase şi riscul de a transmite boala altor elevi din alte clase să fie cât mai mic sau chiar exclus, pentru că acest lucru va crea posibilitatea de sustenabilitate a procesului didactic. Sigur că e mai greu la copiii mai mici, şi aceste recomandări privind utilizarea măştii câteodată sunt mai greu de aplicat, şi cred că trebuie foarte bine făcut un studiu, o simulare, să vedem cum reacţionează copiii, care sunt punctele slabe, unde am putea să îmbunătăţim câte ceva, pentru că o măsură este bună dacă ea poate fi aplicată la marea majoritate a celor cărora li se adresează aceste măsuri”, a declarat Rafila la Radio România Actualități.

Răspunsul integral al lui Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, legat de vaccinul anti-COVID:

Vaccinul gripal este totdeauna disponibil începând cu luna septembrie, şi în acest an probabil că recomandarea va fi să fie administrat cât mai rapid, pentru că probabilitatea unei coinfecţii sau a unei infecţii succesive cu noul coronavirus care ar putea să urmeze infecţiei gripale este ridicată. Şi atunci, ca să putem să ţinem lucrurile sub control, cu foarte bine spunea domnul doctor Kluge(n. r. directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge ), ca să nu suprasolicităm sistemul de sănătate şi să apară cazuri care să fie complicate, cu sechele sau mortalitate ridicată, este bine să facem unui număr cât mai mare de persoane, mai ales celor din categorii la risc, vaccinul gripal. Deci începând cu luna septembrie, în mod normal, el ar trebui să fie disponibil pe piaţă.

În ceea ce priveşte un vaccin pentru noul coronavirus, există vaccinuri – sunt probabil aproape 20 vaccinuri care sunt în fază avansată de testare. Se numesc studii clinice de fază III, care implică zeci de mii de persoane care trebuie să participe în mod voluntar la vaccinare. Urmează evaluarea eficacităţii vaccinului, urmărirea titrurilor de anticorpi, persistenţa acestor titruri de anticorpi şi, bineînţeles, se urmăresc eventuale reacţii adverse care ar putea să apară după vaccinare.

Practic, încheierea studiilor de fază III cu succes din punct de vedere al siguranţei vaccinului şi din punct de vedere al eficacitaţii duce la obţinerea unei aprobări din partea unei agenţii de reglementare – în Uniunea Europeană este EMA, Agenţia Europeană a Medicamentului; în Statele Unite se numeşte FDA (Food and Drug Administration) – şi de obicei, dacă una dintre aceste două agenţii certifică un vaccin, atunci este sigur că el este util, poate fi administrat fără riscuri importante şi, în general, această aprobare ulterioară este extinsă şi în alte ţări.

Dacă vom obţine un vaccin fizic până la sfârşitul acestui an, va ma dura însă până el va fi şi disponibil, pentru că disponibilitatea unui vaccin este diferită de obţinerea lui ca atare, pentru că înseamnă foarte multă logistică, înseamnă fabrici care să producă sute de milioane sau miliarde de doze, înseamnă flacoane în care să fie condiţionat, înseamnă logistică de transport, şi multe dintre aceste vaccinuri vor trebui transportate congelate, atenţie, chiar la -70/-80 de grade, şi toate aceste lucruri vor întârzia disponibilitatea vaccinului – care, din punctul meu de vedere, cel mai repede ar putea să existe la jumătatea anului viitor.”

FOTO: Salvați Copii România/ Marian Mocanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

AUR solicită ministrului Educației să includă Limba Română, Istoria și Engleza în lista olimpiadelor școlare / As vrea să cred că eliminarea Limbii române și a Istoriei din cadrul olimpiadelor școlare este doar o scăpare, spune George Simion

Includerea Limbii Române, a Istoriei şi a Limbii Engleze în lista disciplinelor pentru care se vor organiza concursuri naţionale (Olimpiade) în anul şcolar 2021 – 2022, este solicitată ministrului Educației…
Vezi articolul

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul