Vasile Brînzănescu, matematician din conducerea instituției-cheie în verificarea plagiatelor, nou mesaj către ministrul Educației: “Dacă desființați CNATDCU, veți introduce în universitățile românești cea mai neagră perioadă din toate timpurile”

4.893 de vizualizări
Vasile Brînzănescu / Foto: captură math-net.ru
Problema verificării plagiatelor, blocată printr-o decizie a Curții Constituționale, ar putea fi rezolvată printr-un sistem care să permită membrilor CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, să verifice de plagiat în mod direct tezele de doctorat, înaintea acordării titlului de doctor, apreciază matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în Consiliul General al CNATDCU, într-un mesaj publicat în nume personal pe Facebook și adresat ministrului Educației, Ligia Deca. El își afirmă astfel ideea exprimată în urmă cu aproape o lună, printr-o scrisoare adresată tot ministrului. Și spune că aceasta ar fi soluția de preferat, nu desființarea CNATDCU, desființare care ar declanșa “cea mai mare neagră perioadă din toate timpurile” în universitățile românești.
  • Vasile Brînzănescu reprezintă Institutul de Matematică “Simion Stoilow” din București în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cercetătorul lansase un apel similar la adresa ministrului Deca în prima parte a lunii noiembrie, după o ședință a CNATDCU în care a participat și Ligia Deca. Aceasta le-a spus experților că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în doctoratul ministrului Lucian Bode din cauza deciziei din vară a CCR, fără a le prezenta, însă, vreo soluție la acest blocaj instituțional fundamental. – detalii aici

În noul mesaj adresat ministrului Educației, publicat miercuri pe Facebook, în condițiile în care ministerul întârzie publicarea proiectelor noilor legi ale educației, Vasile Brînzănescu îndeamnă să nu fie desființat Consiliul, în schimb membrii săi să primească resurse suplimentare pentru combaterea plagiatului:

  • “Daca desființați CNATDCU veți introduce în universitățile românești cea mai neagră perioadă din toate timpurile. Va fi o avalanșă de mii de teze de doctorat plagiate sau submediocre. Dimpotrivă, eu aș rezolva problema prin accesul direct al tuturor membrilor CNATDCU (comisii, paneluri și consiliul general) la programe de plagiat performante, astfel încât tezele să fie verificate direct de membrii CNATDCU. Până acum, verificările de la universități s-au dovedit în numeroase cazuri false! Cu aceste verificări directe ale membrilor CNATDCU se vor putea lua deciziile de plagiat înainte de acordarea titlurilor de doctor și nu mai ajungem în justiție ca să se aplice hotărârea “aberantă” a CCR!”

În același mesaj, el întreabă ministrul:

  • “Cum explicați că ministerul, prin direcția juridică, nu a făcut apel în instanță la deciziile evident eronate (sau aranjate, prin ridicarea dosarelor de plagiat de la CNATDCU) în cazul unor plagiate flagrante și nu a cerut sprijinul juriștilor din CNATDCU, ca experți (măcar martori) la aceste procese în apel?”

Mesajul lui Vasile Brînzănescu, integral:

Context:

Cercetătorul Vasile Brînzănescu a transmis o scrisoare ministrului Deca, pe aceeași temă, după ce a participat, acum o lună, la prima ședință a conducerii Consiliului din timpul mandatului noului ministru. La acea întâlnire, Ligia Deca i-a anunțat pe membrii CNATDCU că nu pot analiza plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, din cauza deciziei date în vară de Curtea Constituțională, care interzice analizarea oricărei teze mai vechi de un an, a explicat pentru Edupedu.ro președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru.

Ministrul Ligia Deca s-a prezentat la ședința CNATDCU fără a le propune vreo soluție pentru deblocarea analizei plagiatelor, însă a anunțat într-un comunicat emis ulterior de Ministerul pe care îl conduce că va căuta o soluție pe viitor, împreună cu CNATDCU.

Citește și:
EXCLUSIV Scrisoarea unui matematician din conducerea instituției-cheie în identificarea plagiatelor, către ministrul Ligia Deca: Toți membrii CNATDCU să aibă acces la verificarea oricărei teze de doctorat printr-un program anti-plagiat. Altfel, ce rost mai are Consiliul ce respinge tezele slabe științific, dar care pe cele aflate în situația de hoție nu le poate respinge fiindcă nu află de furt
Ministerul Educației despre decizia CCR ce împiedică analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode: CNATDCU sau Ministerul Educației nu au competența de a reevalua fondul științific al tezei de doctorat / Instituția spune că Ligia Deca a participat la ședința CNATDCU de joi la invitația președintelui interimar Mircea Dumitru
EXCLUSIV. CNATDCU nu analizează teza de doctorat a ministrului Bode, anunță președintele interimar. Mircea Dumitru, după participarea Ligiei Deca la ședința de azi a CNATDCU: Ministerul invocă o decizie a Curții Constituționale / Dacă noi propunem și putem propune o comisie de analiză, ministerul se opune spunând că nu putem
Ștefan Pălărie, senator USR, o acuză pe Ligia Deca de tehnici similare celor aplicate de Iordache și Cîmpeanu, acum pentru a bloca CNATDCU să analizeze doctoratul lui Lucian Bode: Cum să te duci tu, ministru, să ceri fățiș CNATDCU să nu își facă exact treaba pentru care există? Este șocant
“Atacul fără precedent la reglementările privind etica în cercetare realizat de CCR este perfect și circular” – critici dure ale președintelui Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, după motivarea deciziei Curții Constituționale privind retragerea titlurilor de doctor / “Etica în cercetare rămâne fără acces efectiv la justiție!”
DOCUMENT Curtea Constituțională motivează decizia ca titlul de doctor să poată fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil”: Anularea tezelor intrate în circuit civil poate fi făcută legal doar prin instanța judecătorească / CCR: Cele stabilite de comisia de doctorat care acordă titlul “nu pot fi reexaminate de o altă comisie”
CNATDCU, reacție dură după decizia CCR privind plagiatele: Activitatea noastră este subminată fundamental. Anularea titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic. De neconceput și neacceptat impostura academică

2 comments
  1. Cum nimic,au incasat salarii generoase prim cumul de 2,3,……..10 funcții ,că se ,,poarta”.Securiștii au acceptat asta pentru marionetele promovate de ei.

  2. D-l matematician intelege matematica, nu chestiuni juridice. Dansul spune “Cred ca, in limitele constitutiei, parlamentul are puterea mai mare decat a CCR ca sa rezolve o data pentru totdeauna hotia intelectuala prin plagiate.” FALS, d-le profesor! Hotararile CCR sunt definitive si obligatorii pentru toata lumea. Parlamentul nu poate legifera decat in limitele a ceea ce a impus CCR.
    Dar cu ceva aveti dreptate: tezele ar trebui verificate inainte de acordarea titlului de doctor, nu dupa. Sa intelegem ca pana acum CNATDCU n-a facut acest lucru?? Atunci ce a facut CNATDCU?? Raspuns: NIMIC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Înscrierea la Rezidențiat 2020 se poate face doar prin poștă, dar candidații care nu vor să depună copii legalizate la dosar trebuie să meargă cu actele originale la DSP. Calendarul concursului

Regulile examenului de Rezidențiat 2020 au fost publicate în Monitorul Oficial cu doar o lună și 10 zile înaintea examenului propriu-zis. Modificarea cea mai importantă este introducerea depunerii dosarului exclusiv…
Vezi articolul

Mihnea Costoiu, rector de trei mandate la Politehnica din București, a fost exmatriculat de la două doctorate, unul de la universitatea sa, celălalt, de la Academia SRI. Ninel Peia și Nicolae Bănicioiu au ratat și ei titlurile de doctor

Universitatea Politehnica din București (UPB) este condusă din anul 2012 de un cadru didactic fără doctorat. Ajuns la 48 de ani, Mihnea Costoiu a pierdut deja două trenuri de doctor.…
Vezi articolul

DOCUMENT „Ministru” Educației le-a cerut universităților ca în 48 de ore să recomande experți care să evalueze proiectele de digitalizare depuse de aceleași universități pentru apelul de 234 de milioane de euro lansat recent. Experții vor fi retribuiți / Lista cu întrebările frecvente, publicată de minister

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a solicitat universităților să recomande experți în digitalizare pentru evaluarea proiectelor depuse de universitățile în care ei lucrează, potrivit unui document trimis de minister. Amintim că…
Vezi articolul