Verificările CNATDCU asupra tezelor de doctorat: proceduri strict administrative, pe o platformă informatică, în funcție de care se dă sau nu un aviz conform / 3 copii după documente trebuie incluse la dosarul de doctorat, deși copiile sunt eliminate prin lege – proiect de Metodologie

7.722 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Procedurile de verificare a tezelor de doctorat revin preponderent universităților unde se desfășoară acele studii doctorale, iar CNATDCU păstrează un rol de verificare administrativă a procedurilor, conform unei Metodologii prin care vor fi puse în aplicare prevederile în acest sens ale Legii învățământului superior din 2023. Proiectul metodologiei, pus acum în consultare de Ministerul Educației și Cercetării, reia cadrul normativ prevăzut de Legea 199/2023 și îl detaliază, păstrând pentru CNATDCU – for care până în urmă cu câțiva ani avea cuvântul principal în verificarea eventualelor plagiate – un rol de verificare administrativă.

În urma acestor verificări, ce cuprind inclusiv respectarea procedurilor administrative la nivel de instituție organizatoare de studii doctorale (IOSUD), corectitudinea întocmirii dosarului și respectarea standardelor minimale, CNATDCU emite aviz conform sau trimite dosarul înapoi la IOSUD, pentru modificări sau completări.

Iar proiectul de Metodologie prevede și faptul că dosarul de doctorat trebuie să cuprindă în continuare copii după documente emise de statul român, cerere ce persistă la doi ani după intrarea în vigoare a unei legi pentru debirocratizare, ce elimină aceste copii din dosarele depuse la instituții publice.

Ca element de tranziție de la vechea lege a educației la noua lege a învățământului superior, proiectul de Metodologie prevede că „Dosarele de doctorat depuse la școala doctorală, în cursul anului universitar 2023- 2024, în vederea susținerii publice, sunt analizate cu respectarea procedurilor legale în vigoare la data demararii procedurii pentru susținerea publică a tezei de doctorat”.

Proiectul de Metodologie privind analizarea procedurii administrative desfășurată la nivelul instituțiilor de învățământ superior privind acordarea diplomei de doctor – detaliat:

Regulile privind susținerea publică tezei de doctorat

Proiectul reia prevederile din Legea 199 și le completează cu o serie de detalii organizatorice și administrative. 

Între altele: 

  • Sunt urmați mai mulți pași, inclusiv stabilirea gradului de similitudine printr-un program specific, iar „înaintea presusținerii (tezei de doctorat -n.red.), analiza și interpretarea rezultatului raportului de similitudini sunt realizate atât de către Comisia de îndrumare și integritate academică, cât și de către persoana/persoanele desemnată/desemnate de școala doctorală, conform regulamentului IOSUD. Verificarea se realizează pe baza standardelor cuprinse în Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat, elaborat de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).”
  • „în situația în care raportul de similitudini indică nevoia realizării unor modificări la nivelul tezei de doctorat, studentul-doctorand și conducătorul de doctorat sunt înștiințați oficial de către școala doctorală”, iar după remedierea problemelor procedurile se reiau de la început.
  • „după această presusţinere, care este publică, conducătorul de doctorat, în conformitate cu recomandarea comisiei și rezultatele analizei raportului de similitudini, decide asupra depunerii oficiale a tezei şi organizării susţinerii publice”
  • „referatul de acceptare al conducătorului de doctorat şi acordul membrilor comisiei se includ în “dosarul de doctorat”; teza de doctorat se depune în mod oficial la secretariatul şcolii doctorale, în format tipărit şi în format electronic, însoțită de rezultatul analizei raportului de similitudini realizat de persoana/persoanele desemnată/e, împreună cu rezumatul tezei de doctorat, CV-ul doctorandului și data estimată pentru susținerea publică; secretariatul şcolii doctorale certifică îndeplinirea de către doctorand a tuturor obligaţiilor din cadrul programului de studii universitare de doctorat;”
  • „teza de doctorat şi anexele sale vor fi disponibile pentru consultare publică timp de 90 de zile calendaristice, înainte de susţinerea publică, pe platforma naţională gestionată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în conformitate cu prevederile legale în vigoare în domeniul drepturilor de autor;”
  • „în perioada în care teza este publică pe platforma națională, orice persoană fizică sau juridică poate formula observații cu privire la existența unor abateri de la standardele de etică și deontologie, inclusiv din perspectiva existenței plagiatului. Observațiile pot fi depuse online, la o adresă de e-mail pusă la dispoziție de școala doctorală, sau la registratura IOSUD. Observațiile se consemnează într-un raport întocmit de școala doctorală care va fi transmis CSUD pentru analiză și decizie în vederea validării inițierii procedurii de susținere publică a tezei de doctorat și va face parte din dosarul de doctorat.”
  • „dacă decizia CSUD este de validare, se inițiază procedura de susținere publică a tezei de doctorat prin stabilirea Comisiei de doctorat.”

Potrivit proiectului, școala doctorală întocmește și afișează anunţul pentru susţinerea publică (locație, dată și oră, student, conducătorul de doctorat, locul unde poate fi consultată teza) cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data propusă pentru susţinere.

Verificările la CNATDCU

După ce teza e susținută public, comisia de doctorat evaluează dacă sunt întrunite condițiile pentru acordarea diplomei de doctor, cu respectarea standardelor minimale în acest sens. Comisia decide dacă trebuie refăcute elemente, caz în care va cere o nouă susținere, sau propune acordarea diplomei de doctor și înaintează propunerea la CNATDCU.

Ce spune proiectul de Metodologie despre rolul administrativ al CNATDCU în acest proces:

  • „În termen de 90 de zile calendaristice de la primirea dosarului de doctorat, CNATDCU emite un aviz conform, cu privire la respectarea procedurii administrative desfăşurate la nivelul IOSUD şi respectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor. Procedura administrativă include ca pas distinct verificarea declaraţiei privind originalitatea lucrării şi analizarea rapoartelor privind gradul de similitudine.”
  • „În termen de 30 de zile calendaristice de la primirea avizului conform, IOSUD emite decizia de acordare a diplomei de doctor, semnată de rector/ Președintele Academiei Române, întocmeşte şi eliberează diploma de doctor.”
  • „În cazul în care CNATDCU decide că procedura administrativă desfăşurată la nivelul IOSUD nu a respectat prevederile Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat, dosarul de doctorat va fi transmis înapoi către IOSUD pentru a fi reanalizat şi completat. Acesta poate fi retransmis CNATDCU pentru o nouă analiză (…)”

Sunt reluate prevederile legale ce permit studentului-doctorand să blocheze timp de doi ani accesul publicului la teza de doctorat, după această etapă:

  • „Dacă studentul-doctorand optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primește un termen de grație de maximum 24 de luni pentru
  • realizarea acestei publicări, timp în care teza de doctorat, în format digital, devine inaccesibilă publicului. După expirarea termenului de grație, în cazul în care în platforma gestionată de UEFISCDI nu a fost încărcată nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine automat liber accesibil, cu atribuirea unei licențe de protecție a dreptului de autor.”
Cum are loc analiza procedurii administrative de către CNATDCU, potrivit Metodologiei:

Art. 8 – Analizarea procedurii administrative de către CNATDCU este susținută de un sistem informatic, denumit în continuare platformă electronică națională, administrată de Ministerul Educației și Cercetării prin UEFISCDI. Platforma electronică asigură schimbul de informații în format electronic în cadrul procesului de analizare.

Apoi sunt urmați o serie de pași, printre care:

  • (1) Dosarul de doctorat și propunerea comisiei de acordare a diplomei de doctor se încarcă de către IOSUD pe platforma electronica în maximum 30 de zile calendaristice de la susținerea publică.
  • (2) Platforma notifică Secretariatul tehnic al CNATDCU cu privire la finalizarea încărcării dosarului de către IOSUD.
  • (3) În termen de 15 zile lucrătoare de la notificare, Secretariatul tehnic al CNATDCU verifică componența dosarului electronic de doctorat, constituit conform prevederilor art. 6 din prezenta metodologie. Secretariatul tehnic are obligația de a semnala IOSUD eventuale erori de înregistrare sau lipsa unor documente. IOSUD completează dosarul în termen de 5 zile de la notificare. (…)
  • (10) În termen de 20 zile de la nominalizare, fiecare evaluator întocmește, direct în platformă, un referat individual cu privire la respectarea procedurii administrative desfăşurate la nivelul IOSUD şi respectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor. Procedura administrativă include ca pas distinct verificarea declaraţiei privind originalitatea lucrării şi analizarea rapoartelor privind gradul de similitudine. (…)
  • (12) Pe baza referatelor individuale de evaluare ale celor 3 evaluatori, președintele comisiei de specialitate întocmește, direct în platformă, un referat sintetic argumentat, cu privire la respectarea/nerespectarea procedurii administrative desfăşurate la nivelul IOSUD şi respectarea/nerespectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor, în termen de 10 zile de la notificare.
  • (13) Platforma notifică membrii Consiliului General al CNATDCU în prima zi a lunii în legătură cu finalizarea referatelor sintetice din luna precedentă.
  • (14) Membrii Consiliului General analizează şi validează/invalidează, prin vot exprimat direct în platformă, propunerile comisiilor de specialitate, în termen de maximum 15 zile de la notificare. (…)
  • (16) La finalizarea votului, platforma generează Decizia CNATDCU cu privire la respectarea procedurii administrative desfăşurate la nivelul IOSUD şi respectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor. (…)
  • (17) Platforma notifică IOSUD și Secretariatul tehnic al CNATDCU cu privire la emiterea Deciziilor CNATDCU. Deciziile CNATDCU sunt însoţite de rapoartele sintetice de evaluare.
  • (18) În cazul în care CNATDCU constată că a fost respectată procedura administrativă desfășurată la IOSUD, Decizia CNATDCU conține Avizul conform, în baza căruia IOSUD emite, în termen de 30 de zile de la notificare, decizia de acordare a diplomei de doctor și eliberează diploma de doctor.
  • (19) În cazul în care CNATDCU constată că nu a fost respectată procedura administrativă desfăşurată la nivelul IOSUD și/sau nu au fost respectate criteriile minimale pentru acordarea diplomei de doctor, dosarul de doctorat va fi transmis înapoi către IOSUD pentru a fi reanalizat şi completat. Acesta poate fi retransmis CNATDCU pentru o nouă analiză, doar după reluarea procedurilor prevăzute la art. 4 din prezenta metodologie.
  • (20) În situația în care, după analizarea dosarului de doctorat retransmis, CNATDCU constată că tot nu a fost respectată procedura administrativă desfăşurată la nivelul IOSUD, procedura prevăzută la art. 4 nu mai poate fi reluată la nivelul IOSUD.

Deciziile CNATDCU de acest tip pot fi contestate doar de către IOSUD

Copii după documente oficiale, cerute la dosarul de doctorat

O Lege veche de doi ani a introdus obligația instituțiilor publice de a cere copii după documente emise de instituții publice, proiectul de Metodologie impune ca la dosarul de doctorat, ce trebuie încărcat de IOSUD pe platforma electronică dedicată, să fie incluse și astfel de copii.

Potrivit Art. 6 din proiectul de metodologie:

„Dosarul de doctorat, încărcat în platforma electronică, conţine următoarele documente:

  • a) copie scanată a actului de identitate al studentului-doctorand;
  • b) copie scanată a certificatului de naştere al studentului-octorand;
  • c) copie scanată a certificatului de căsătorie și alte acte care atestă schimbarea numelui, dacă este cazul”

Aceste acte sunt completate, la dosar, de alte 20 de documente, de la teza de doctorat și anexele sale, la toate documentele emise pe parcursul procedurilor.

Legea nr. 9 din 4 ianuarie 2023 modifica o OUG din 2016 cu măsuri de debirocratizare, astfel încât legislația să prevadă:

  • „(1) Se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică.
  • (2) Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin. (1), în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) și ale art. 4 aplicându-se în mod corespunzător”
Proiectul metodologiei puse în consultare de MEC, integral:
Citește și:
OFICIAL Standardele minimale naționale pentru diploma de doctor, aplicabile din anul universitar 2025-2026 / Universitățile pot elabora regulile proprii peste nivelul minim al standardelor naționale, în funcție de misiunea academică

6 comments
  1. Am făcut parte din CNATDCU și am depistat plagiate. Tezele au fost respinse. Cu procedura actuala teze extrem de slabe vor trece cu Foarte Bine. Înainte se mai temeau îndrumătorii de controlul CNATDCU. Acum își vor chema prietenii în comisiile de sustinere și treaba va merge unsa. Asta s-a vrut, asta vom avea. Bravo Deca, bravo Daniel!

  2. O procedură greoaie și absolut lipsită de sens. Durează mai bine de cinci luni să pregătești o teză pentru susținere, astfel încât anul dat in plus pentru doctorat se anulează din cauza birocrației. Care este sensul datei estimative, al rezoluțiilor de tot felul pe marginea raportului de similitudini, al celor 90 de zile de consultare publică??

    1. Constat ca metodologia de depunere si sustinere a unei teze de doctorat este mult mai complicata decat scrierea tezei.

  3. și cum verificați similitudinile de idei în domeniul tehnic de ex.
    că nu toată lumea scrie povesti Intr un doctorat. unii fac cercetări , promovează invenții , descoperă algoritmi etc .
    cum verificați similitudinile mai complicate decât simpla copiere a unor propoziții ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România raportează o rată de 5 ori mai mare decât cea înregistrată până acum în privința participării adulților la educație și formare, țintă-cheie pentru educație la nivel UE / A crescut perioada pentru raportarea studiilor recente, iar la nivel local e folosită altă referință pentru vârsta populației adulte

Peste un sfert dintre adulții din România (27,7%) au participat, în 2022, la programe de educație formală sau non-formală, potrivit datelor raportate vineri de Institutul Național de Statistică. Procentul este…
Vezi articolul

Crearea unui „cyber curriculum” pentru ore de securitate cibernetică în școli, în pregătire la Ministerul Cercetării și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, cu fonduri PNRR

Competenţele în securitatea cibernetică sunt importante la nivel educaţional, iar împreună cu Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) pregătim crearea unui „cyber curriculum” cu finanţare din Planul Naţional de Redresare…
Vezi articolul

Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

BREAKING Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT

Un document prin care se introduce din acest final de an școlar 2021-2022, evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi,…
Vezi articolul