Viața pe cont propriu în statul eșuat

720 de vizualizări
Dan Tăpălagă / Foto: Arhiva personală
România arată în aceste zile ca țara nimănui. Mor sute de oameni pe zi, iar președintele Iohannis și cu al său Guvern făcut țăndări se prefac doar că adoptă restricții, în loc să impună un lockdown strict pentru trei-patru săptămâni, așa cum recomandă majoritatea specialiștilor.

Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru meritele sale în lupta împotriva pandemiei, a explicat pe larg într-o analiză pentru G4Media.ro de ce este nevoie de restricții dure.

Au ajuns până și elevii, deci vorbim de minori, să manifeste mai multă responsabilitate decât adulții, cărora le-au cerut măsuri mai ferme dacă tot pretind că le pasă de educație. Și tot cei mici, elevii, au făcut o constatare de care adulților din politică ar cam trebui să se rușineze: ”Liber peste tot, dar ținem școlile închise”.

Deși au promis că ”școlile se închid ultimele”, iată-le primele sacrificate, din cauza neputinței președintelui Iohannis și a guvernului său praf și pulbere de a limita mobilitatea. Cei care conduc azi România și-au pierdut orice urmă de autoritate în fața cetățenilor.

Șmecherii profită de dispariția cvasi-totală a autorității pentru a-și face propriile reguli. A fost și cazul mallurilor, despre care Arafat ne-a spus vineri că trebuie să ceară clienților Certificatul verde, dar în Monitorul Oficial a dispărut prevederea. În acest vid de putere fiecare se descurcă pe cont propriu.

Cum este posibil ca cineva din guvern, oricine ar fi el, să modifice cu de la sine putere o hotărâre astfel încât școlile private să-și poată continua activitatea în timp ce școlile de stat intră două săptămâni în vacanță?

Ce-a ajuns România, sat fără câini, unde fiecare face ce-l taie capul? Hotărârile de guvern sunt scrise și rescrise în funcție de cum au chef diferite grupuri de interese? Oamenii au ajuns să nu mai priceapă nimic din deciziile contradictorii și confuze anunțate de Raed Arafat, devenit un fel de purtător de cuvânt al haosului instituționalizat.

România ocupă azi primul loc în topul țărilor cu cele mai multe decese la mia de locuitori din cauza COVID (peste 20), la mare distanță de Statele Unite (4,9) sau Marea Britanie (1,9). Medicii fac apeluri disperate la lockdown, însă politicienii evoluează mai departe în lumea lor paralelă, rupți de realitate și indiferenți la dramele din jur.

Drept dovadă, liderul PNL, Florin Cîțu, face tot ce-i stă în putință pentru a sabota negocierile premierului desemnat, aruncând în aer orice negocieri cu USR sau cu PSD. De asta avem nevoie acum? De o criză politică prelungită?

Atitudinea revanșardă a lui Cîțu vine din frustrarea că n-a mai fost nominalizat premier și caută să-i dovedească președintelui Iohannis că nu se poate fără el. N-are niciun interes, desigur, de a-l ajuta pe Ciucă să ajungă la Palatul Victoria. Din acel moment, zilele sale în fruntea PNL vor fi numărate.

Ce ar putea ilustra mai bine criza de autoritate și de viziune de la vârful statului decât trădarea lui Cîțu, întoarcerea lui împotriva lui Klaus Iohannis, căruia îi datorează funcția de lider PNL și cea de fost premier? Așa se întâmplă când instalezi un mic oportunist pe post de mare lider: trădarea este inevitabilă.

Citește analiza integrală pe G4Media.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Școlile nu intră obligatoriu în scenariul roșu la depășirea ratei de infectare de 3 la mie, potrivit legislației în vigoare. Comitetele pentru Situații de Urgență pot decide suspendarea cursurilor sau le pot lăsa în scenariul hibrid

În Bistrița, școlile rămân în continuare deschise, după ce rata de infectare a depășit pragul de alertă impus de autorități – rata de infectare de 3/1.000 de locuitori, cumulat, în…
Vezi articolul

VIDEO Malta a făcut în mai puțin de un an o platformă online cu lecții “la cerere” pentru toate materiile și toți anii de studiu – Proiectul Teleskola / România așteaptă de zece ani o bibliotecă virtuală similară

Ministerul Educației din Malta a decis, la începutul anului școlar 2020-2021, în plină pandemie, să realizeze o bancă de lecții înregistrate, așa încât materia să fie accesibilă online pentru toți…
Vezi articolul

În Iași, Brașov sau Ploiești, școala poate începe cu revenirea parțială la clase, la Constanța, Cluj sau Timișoara se aplică scenariul verde, potrivit datelor oficiale / 43 de localități mici sunt în scenariul roșu

Jumătate dintre orașele mari și mijlocii ale României vor începe școala după primul scenariu, cel în care toți elevii sunt așteptați la clasă, iar celelalte urmează să înceapă școala după…
Vezi articolul