VIDEO Andrei Mercea, coordonatorul școlii duale de la Jucu, județul Cluj: Mulți dintre elevi nu au suficiente resurse materiale și încep să lucreze în diferite companii. Apare abandonul școlar, deoarece nu mai fac față să vină și la școală, să vină și la practică, în spate mai lucrează încă 6 ore

483 de vizualizări
Foto: Andrei Mercea – Senatul României / Facebook.com
„Am avut un elev care, spre exemplu, făcea naveta, venea la noi la fabrică, după care de la noi, de la fabrică, fugea rapid la un hypermarket și programul lui era de la 6 dimineața și până undeva la 11 seara, cam așa”, a declarat Andrei Mercea, coordonatorul Școlii Duale Bosch din Jucu, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat.

Acesta a vorbit despre faptul că elevii sunt nevoiți să lucreze pentru a se putea susține, ceea ce duce la abandonul școlar: „Mulți dintre ei poate au nevoie să se susțină pe parcursul anului școlar, deoarece nu au suficiente resurse materiale și atunci încep să lucreze în diferite companii sau din zona retail. Și aici apare abandonul școlar, deoarece nu mai fac față să vină și la școală, să vină și la practică, în spate mai lucrează încă 6 ore”.

„Ajungem la un elev care învață 6 ore și lucrează încă 6 ore. Deseori, abandonează școala, deoarece școala nu-i produce absolut nimic, ca un câștig pe termen scurt, și el se gândește doar la câștigul pe termen scurt, are nevoie de mâncare, are nevoie să-și plătească o chirie, are nevoie de haine și atunci abandonează școala și merge mai departe să lucreze în domeniul respectiv. Din păcate, avem anual aceste situații.”

Intervenția completă a lui Andrei Mercea:

Andrei Mercea: „Anul trecut am avut undeva la 15 elevi, dintr-un total de 140, care au lucrat în cadrul organizației pe timp de vară. Într-adevăr, 40 sau 50 dintre ei nu aveau această opțiune, deoarece nu îndeplineau vârsta legală pentru a putea să lucreze. Pe de altă parte, legat de abandonul școlar, mai există o altă problemă, adică nu perioada verii este optimă doar pentru ei, mulți dintre ei poate au nevoie să se susțină pe parcursul anului școlar, deoarece nu au suficiente resurse materiale și atunci încep să lucreze în diferite companii sau din zona retail. Și aici apare abandonul școlar, deoarece nu mai fac față să vină și la școală, să vină și la practică, în spate mai lucrează încă 6 ore.

Am avut un elev care, spre exemplu, făcea naveta, venea la noi la fabrică, după care de la noi, de la fabrică, fugea rapid la un hypermarket și programul lui era de la 6 dimineața și până undeva la 11 seara, cam așa. Și îi mai rămâneau niște ore să se odihnească și să mănânce și el ceva. Și venea la practică, de multe ori, foarte obosit, îl vedeam, de aia zic, trebuie susținut un pic nu doar pe perioada verii, ci și pe perioada anului școlar. Îmi pare rău, dar, uneori, nu știu, ar trebui un mecanism fiscal pentru ei, din moment ce, spre exemplu, noi, ca și companie, dacă eu am un elev care activează la practică și sunt deschis să-l iau ca după orele de practică să mai rămână 4 ore sau 2 ore în cadrul companiei nu este posibil, deoarece el odată ce a intrat pe turnichet și a ieșit din cadru și intră la practică, el are dreptul stea 6 ore în companie. În momentul în care eu aș depăși acest lucru și mai lucra încă 2 ore în companie și noi să subvenționăm un salariu mult mai bun decât ceea ce ar putea să câștige el în zona de retail și să-i oferim un program optim, ITM-ul ar putea să considere acest aspect ca muncă extra, deoarece are 6 ore la practică și încă 2 ore în cadrul companiei, el are în total 8 ore.

Totodată, el dacă merge la un alt operator economic, el mai poate să lucreze încă 6 ore. Și unde ajungem? Ajungem la un elev care învață 6 ore și lucrează încă 6 ore. Deseori, abandonează școala, deoarece școala nu-i produce absolut nimic, ca un câștig pe termen scurt, și el se gândește doar la câștigul pe termen scurt, are nevoie de mâncare, are nevoie să-și plătească o chirie, are nevoie de haine și atunci abandonează școala și merge mai departe să lucreze în domeniul respectiv. Din păcate, avem anual aceste situații”.

Video, la 1:15:21:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA cu locurile libere pentru etapa a II-a de admitere în învățământul profesional și dual 2023, publicată de mai multe Inspectorate Școlare Județene / Înscrierile au loc în perioada 25-27 iulie

Situația locurilor rămase libere pentru a doua etapă de admitere în învățământul profesional/dual a fost publicată de mai multe Inspectorate Școlare Județene. Înscrierea candidaților are loc în perioada 25-27 iulie…
Vezi articolul