Avem nevoie cu toții de un „sistem de referință”, de un „benchmark”, „un loc în care pot să mă uit dacă ceea ce fac eu este deasupra sau dedesubtul mediei industriei mele, spre exemplu”, spune Raul Pop, director de programe al Asociației ECOTECA, co-organizatoare, alături de BCR a mesei rotunde pe tema „Eficiență energetică în clădiri: Bune practici și provocări”. Acesta a punctat nevoia actorilor din peisajul economic de la noi de a avea o imagine clară a eforturilor pe care le depun pentru a fi sustenabili. Deja obiectivele de dezvoltare durabilă sunt o necesitate și mai ales sectorul economic poate da un exemplu de bună-practică populației – cu multe valențe educative. În plus, poate stimula și sectorul public să devină prietenos cu mediul și mai puțin risipitor ca în prezent.
Evenimentul din seria „Investim în viitor” a avut loc pe 26 iunie, la Casa EFdeN. Cei prezenți au vorbit despre importanța colaborării dintre sectorul public și sectorul privat pentru a promova eficientizarea energetică a clădirilor. De asemenea, au fost prezentate o serie de inițiative care sunt deja implementate în acest domeniu.
La discuție au participat reprezentanți ai mediului instituțional și de business, precum și specialiști în domeniul energetic. Dezbaterile au vizat provocările și oportunitățile privind eficientizarea energetică a clădirilor în România. În primul rând este vorba despre oportunitățile pentru companii și antreprenori.
Reprezentanta BCR la discuție, Ioana Voinescu – șef departament sustenabilitate al băncii – spune că „discuția cu clienții despre sustenabilitate pleacă de la momentul zero – unde sunt acum. Recomandăm clienților să-și facă măsurarea amprentei de carbon, apoi pot crea obiective care trebuie să fie ambițioase, măsurabile și verificabil în timp. Obiectivele fiind definite, companiile se pot gândi care este planul de investiții necesar ca ele să-și îndeplinească obiectivele pe termen mediu și cu acest plan de investiții pot veni către finanțatori, fie prin a urmări finanțare bancară, finanțarea verde, fie prin a urmări disponibilitatea de fonduri europene”.
Este necesar ca autoritățile statului să colaboreze cu mediul de business pentru a propune legi eficiente și ușor implementabile, de pe urma cărora să beneficieze în special consumatorii finali. Instituțiile financiare publice și private trebuie să lucreze împreună pentru a rezolva problemele programelor de finanțare pentru eficientizarea energetică a clădirilor, precum și pe cele de evaluare a cererilor depuse.
„Subiectul schimbărilor climatice este prioritar pe agenda internațională – trebuie să avem o comunicare permanentă despre cum putem reduce consumul de energie sau măcar despre cum putem să o utilizăm cât mai eficient, mai ales în contextul în care 40% din consumul de energie provine de la clădiri. Cu acest scop am implementat mai multe proiecte și am lansat o serie de produse verzi pentru a reduce amprenta de carbon a activităților noastre, alături de investiții în energie verde și clădiri verzi. Știm că sustenabilitatea este un concept dinamic, care se schimbă continuu, dar la BCR ne dorim să sprijinim cât mai multe companii spre tranziția lor verde și să vedem cât mai multe construcții noi, care să fie eficiente energetic”, a declarat Ioana Voinescu.
- Asociația ECOTECA este o organizație neguvernamentală specializată în managementul corespunzător al deșeurilor. Are o experiență de 12 ani în politici publice, consultanță în managementul deșeurilor și în implementarea de proiecte de gestionare a deșeurilor din fonduri europene, private (provenite de la companii) sau fonduri naționale.
- EFdeN este o organizație neguvernamentală specializată în regenerare urbană, eficiență energetică și arhitectură verde. Scopul ei este de a aduce sustenabilitatea mai aproape de studenți, tineri profesioniști și publicul general, pentru a le arăta nu doar viitorul spațiilor de locuit, ci și viitorul orașelor smart și pașii necesari în această direcție.
Unul dintre punctele cheie ale discuțiilor a fost generat faptul că 45% din consumul total de energie din România provine din clădiri. Aceasta înseamnă că există un mare potențial de reducere a consumului de energie prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. În plus, la clădirile construite în prezent sunt înregistrate pierderi de energie de până la 45%, iar toate sunt marcate în costul de folosire al unei case sau clădiri, după cum a subliniat Claudiu Butacu, președintele EFdeN.
Acesta a explicat faptul că, „dacă ne uităm pe o perioadă de 25 de ani, reprezintă 20% investiția inițială de achiziționare a locuinței, după care vorbim despre partea de facturi, mentenanță și operare. Dacă noi putem să gândim într-un mod de educație financiară pe termen lung, o să vedem că o casă care este sustenabilă are o amprentă de dioxid de carbon redusă, în care ai toate condițiile de confort la interior și un pic de seră naturală și poți să-ți cultivi propriile tale legume și plante aromatice, de exemplu. Și s-ar putea să-ți placă stilul acesta de viață”, spune Claudiu.
În România, consumul de energie în sectorul locuințelor și al celor de birouri, spații comerciale și alte clădiri nerezidențiale reprezintă împreună 45% din consumul total de energie. La nivel național, suprafața construită este de 493.000.000 m2, din care 86% este reprezentată de clădiri rezidențiale. Țara noastră are un patrimoniu important de clădiri realizate preponderent în perioada 1960-1990, cu un grad redus de izolare termică, din cauza lipsei reglementărilor privind protecția termică a clădirilor și a elementelor perimetrale de închidere. Totuși, chiar și după 1990, clădirile își păstrează aceeași performanță energetică scăzută.
Seria de evenimente “Investim în viitor”, organizate de BCR și Asociația ECOTECA, vizează conturarea unor direcții de acțiune pentru noi activități diverse, practici de business și inițiative legislative cu scopul de a aduce schimbări reale în societate. Rolul evenimentelor este de a regândi modul în care societatea își desfășoară activitatea, păstrând mereu în minte necesitatea asigurării unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Programul vine în continuarea inițiativelor sustenabile prin care BCR integrează principiile ESG în strategia sa de afaceri și în portofoliul de produse pentru persoane fizice, instituții sau companii, precum programul de credite ipotecare destinate achiziției de locuințe verzi Casa mea NaturA, emisiunile de obligațiuni verzi, programul Electric Up pentru IMM-uri sau Creditul pentru Eficiență Energetică destinat companiilor și instituțiilor publice.