VIDEO Copiii au nevoie să fie ascultați și e nevoie de multe ori să taci și pur și simplu, să fii acolo pentru ei și ei își vor da voie să se exprime – Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București

2.224 de vizualizări
Ionela Neagoe / Foto: Arhiva personală
Nevoia elevilor de a fi sprijiniți în etape de profundă schimbare în evoluția lor, când poate nici părinții, nici profesorii nu știu exact cum să îi abordeze pe copii a fost descrisă de Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din București, în dezbaterea online „Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media”, organizată de Edupedu.ro. în parteneriat cu DOVE.

Ionela Neagoe a pledat pentru o comunicare deschisă a adulților în relația cu copiii, pentru a-i sprijini pe aceștia într-o multitudine de probleme și situații care pot cauza anxietate și serioase probleme emoționale, în cadrul descrierii pe care a făcut-o pentru participarea la proiectul-pilot desfășurat de Dove, în cadrul căruia 1.500 de elevi ai mai multor școli și licee au beneficiat de ateliere despre consolidarea încrederii în sine.

Ea a abordat, cu această ocazie, și riscurile cauzate de prezența în social media, pornind de la exemplul unei eleve. “Filmulețele pe care le-au realizat pentru a susține suportul teoretic sunt extrem de sugestive pentru a-i face pe toți, atât profesori cât și copii, cât și părinți să înțeleagă ce efect poate produce asupra noastră un simplu film pe care îl vedem postat pe rețelele de socializare, o reclamă, sau o fotografie pe care o prelucrăm din nevoia (…) de a primi like-uri și de a fi pe placul celorlalți, de a fi apreciat. Interesant este că, în modul în care se expun aici informațiile, copiii pleacă numai cu o conștientizare a creșterii încrederii în ei, cât și cu niște cunoștințe despre media, cum să judecăm o reclamă, ce este în spatele acesteia, câtă muncă pentru a mă convinge de ceva anume, chiar și de sentimentul acesta al fericirii. E fericită persoana pe care o văd, sau nu?”, a spus directorul Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din Capitală.

Intervenția Ionelei Neagoe, integral:

“Vorbesc în calitate de profesor care a ținut acest program la școală, la clase. Din experiența pe care am avut-o și din experiența de trainer cu profesori, pot să spun că programul pe care Dove l-a pregătit pentru școlile noastre de data aceasta este extrem de eficient, pentru că ne aduce mai aproape de realitatea copiilor, pe care noi nu avem cum să o înțelegem, din diverse motive. În primul rând pentru că avem un altfel de educație. 

Ce înseamnă asta? Înseamnă că, din experiență, am văzut că mi-a fost foarte greu să înțeleg de ce un copil de clasa a 7-a, care până atunci intra și răspundea la ore, deodată nu mai vrea să intre și să răspundă. Ce mi s-a părut extraordinar ca rezultat în lucrul cu acest copil, după ce a participat la atelierele de lucru, a fost faptul că a avut un moment de conștientizare că modul în care îi stă părul, cum își vede ea aspectul fizic nu înseamnă că în fața celorlalți îi va schimba imaginea sau că va determina judecată sau că e nevoie să se retragă în interiorul ei și să nu mai participe, pentru că îi este rușine de ce spun ceilalți. Modul în care a participat ulterior la ore, în manieră gradată, cu mai mult curaj, m-a făcut să mă gândesc că, dacă pentru acest copil s-a putut, înseamnă că pentru orice copil se poate.

Un alt plus de valoare al proiectului este faptul că aduce părinții mai aproape de realitatea copiilor. Conștientizarea apropierii acestei relații, conștientizarea că modul în care adresezi o întrebare poate să îl închidă sau poate să îl deschidă: copilul este acolo pentru ca noi, maturii, să îi oferim atât informații, dar să îl și susținem, pentru că după ce termină școala el iese în lume. E foarte important cum iese în lume.

Modul în care profesorii mei au văzut că aceste întrebări pe care le adresăm creează sau distrug mediul de încredere e foarte important. Și e foarte interesant că aici au aflat că, pentru ca acești copii să participe la ateliere, să fie deschidere, e nevoie să creăm acel mediu de încredere de care vorbea și Domnica [Petrovai, psihoterapeut – n. red.]. Până acum, în calitate de dascăli, nu ne puneam problema că în sine clasa are nevoie de acest mediu de încredere, pentru ca ceea ce predau eu ca materie să poată să ajungă la copii, să poată să fie accesibil și copilul să poată să participe cu încrederea că nu este judecat, că nu e nimic în neregulă cu el, că nu e “ultimul prost din univers”.

Un alt element extrem de important, așa cum îl văd eu și cum au văzut și colegii mei, a fost că nu îți trebuie foarte multe cunoștințe de specialitate, pentru că programul îți oferă într-o manieră foarte accesibilă întrebări, posibile răspunsuri: cum să orientezi copilul, cum să îl aduci acolo. 

Iar filmulețele pe care le-au realizat pentru a susține suportul teoretic sunt extrem de sugestive pentru a-i face pe toți, atât profesori cât și copii, cât și părinți, să înțeleagă ce efect poate produce asupra noastră un simplu film pe care îl vedem postat pe rețelele de socializare, o reclamă, sau o fotografie pe care o prelucrăm din nevoia – exact cum a spus și dl Szekely [consilierul Radu Szekely – n. red.] – de a primi like-uri și de a fi pe placul celorlalți, de a fi apreciat. Interesant este că, în modul în care se expun aici informațiile, copiii pleacă numai cu o conștientizare a creșterii încrederii în ei, cât și cu niște cunoștințe despre media, cum să judecăm o reclamă, ce este în spatele acesteia, câtă muncă pentru a mă convinge de ceva anume, chiar și de sentimentul acesta al fericirii. E fericită persoana pe care o văd sau nu? Un element pe care iar îl consider o mare valoare, dincolo de accesibilitatea prezentării, este faptul că se insistă mult pe împuternicirea copilului. Ceea ce va determina și rezultate foarte bune și într-un timp foarte scurt. 

Ce înseamnă împuternicirea copilului? Îi dai voie să facă, să se manifeste, nu ești tu cel care expune, iar el să memoreze și să reproducă. Este un mediu extrem de relaxat, în care ei sunt învățați că au voie să vorbească, că sunt ascultați. Și pentru că vorbesc acum de ascultare, iar, o conștientizare fabuloasă la nivel de cadre didactice a fost această necesitate a ascultării. Copiii au nevoie să fie ascultați și e nevoie de multe ori să taci și pur și simplu să fii acolo pentru el. Și iar un element important: când ești acolo pentru el intri într-un anumit raport cu acest copil sau cu copii și ei își vor da voie să se exprime. 

La noi, odată cu pandemia a crescut foarte mult numărul de copii cu anxietate, cu depresie, care se duc la medic, care au nevoie să vorbească. Grupa de vârstă căreia i se adresează acest program este – nu sunt un specialist, dar Domnica poate să confirme – clasa aceasta a 7-a; este extrem de importantă, pentru că acolo se produc o groază de trăiri, transformări, copilul nu înțelege ce se întâmplă cu el și deodată se schimbă. Și acest program îl aduce aproape de conștientizare – nu e nimic în neregulă cum este el: “Este important să mă accept așa cum sunt”. Și se insistă pe a găsi singur soluții, profesorul insistă să-și noteze, să plece din oră cu o acțiune măcar pe care urmează să o facă începând de astăzi. De astăzi vreau să… Începând cu astăzi, vreau să…, Îmi propun să

Și, cu asta, programul practic îl obișnuiește pe copil și cu ideea că în viață este foarte important să ai obiective, să fii consecvent și perseverent în a le atinge și a le urmări, să-ți creezi o rutină. Chiar și pentru noi, oamenii mari, maturii din viața lor, e o lecție, pentru că de multe ori suntem tentați să acționăm din poziția aceea de superioritate a rolului pe care îl jucăm și uităm să intrăm și în înțelegerea reacției celuilalt. Copilul, dacă are o reacție, nu o are pentru că are ceva cu mine sau cu celălalt, ci pentru că are o anumită stare și în momentul acela el are nevoie să îl înțeleg, nu să îl judec, nu să îl pedepsesc. 

În principiu, cursul de fapt este un câștig prin faptul că oricine îl poate accesa, e nevoie doar să dorească. Așa cum a spus și Cristina [Dima, ambasador Dove – n. red.], așa cum a spus și Domnica, așa cum spun toți actorii din întâlnirea aceasta, e foarte important să ne dorim pur și simplu să învățăm ceva care ne poate ajuta și pe noi, ne poate ajuta și în relația cu familia noastră, cu copiii, dar îi poate mai ales ajuta pe copii.”

__________

LIVE Video & principalele declarații: https://bit.ly/AdolescentaFaraFiltreLIVE
Facebook event, conține LIVE video și postări despre dezbatere: https://www.facebook.com/events/232247338881647

Dezbaterea Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media a fost organizată pe 30 septembrie 2021 online LIVE de Edupedu.ro și bradul Dove, în cadrul programului educațional Dove – Ai încredere în tine.

#ViralEducation – evenimente online marca Edupedu.ro

Dezbaterea vine la finalul primului program-pilot derulat de compania Dove în școlile din România în primele luni ale anului, în cadrul căruia 1.500 de elevi ai mai multor școli și licee au beneficiat de ateliere despre consolidarea încrederii în sine. În acest an școlar, cel puțin 20.000 de copii vor fi implicați în workshopuri care au ca scop cultivarea stimei de sine, consolidarea încrederii și tratarea de subiecte precum bullying-ul sau neîncrederea în propriul corp, într-un program sprijinit de Ministerul Educației. Atelierele sunt implementate în școli de ONG-urile World Vision Romania și Well Being, susținute de companie. În program, Dove a lansat gratuit un ghid pentru părinți și un ghid pentru profesori.


3 comments
  1. Sunt profesor, și am relație foarte bună cu elevii mei, ma iubesc și ii iubesc. Am devenit profesor din pasiune. Mulți profesori pun o bariera între ei și elevii lor. Nu discuta deschis cu elevii lor. Nu exista comunicare. Foarte mulți profesori adopta metoda ” scrie ce îți dictez”. Este total greșit. Sunt niște generații de copii inteligenți dornici de cunoaștere. Doar ca sunt judecați greșit. Nu sunt înțeleși! Asta este realitatea.

  2. Desigur tema în discuție este foarte importantă din punct de vedere psihologic și mai ales din punct de vedere a psihologiei școlare sau mai corect și aplicat a psihologiei vârstelor școlare care este obligatorie în pregătirea viitorilor absolvenți au studiilor universitare care doresc să intre în sistemul de învățământ, indiferent de nivelul acestuia.
    Doamna director Ionela Neagoe, are această abilitate, ca dovadă că a reușit să constate modalitatea de abordare a acelui elev, pentru că dispune de setul de cunoștințe în „CITIREA” semnificațiilor atitudinilor și comportamentului elevilor ca și a limbajului corporal, toate conduc la anumite disfuncționalități ale personalității elevului, la vârste diferite, care din păcate, la un număr semnificativ de mare dintre personalul didactic din sistemul de învățământ preuniversitar, lipsește din pregătirea inițială, pentru că NU există forma de MASTERAT DIDACTIC, prin care să se facă specializare în predarea la clasă, iar pentru cei care sunt în sistem, din păcate, din 2011, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011, art. 245 din lege, deși este un drept dar și o obligație NU există elaborată METODOLOGIA formării continue, după susținerea gradelor didactice sau a doctoratului, există acestă obligație legală de formare continuă, prin cursuri la Casa Corpului Didactic, care într-un interval de 5 ani de la ultimul grad didactic sau de la ultima formare continuă trebuie să realizezi un număr de 90 de credite transferabile, care înseamnă cursuri cu minim 18 credite transferabile, pe care nu le poți realiza decât dacă urmezi cel puțin un curs care este evaluat cu minim 18 credite și care durează aproximativ un an școlar.
    Cunosc faptul că la Casa Corpului Didactic din București, foarte puține cursuri depășesc 15 credite transferabile, ceea ce nu este necesar pentru acumularea celor 18 credite transferabile, pentru a îndeplini această obligație legală.
    Principalul vinovat în această carență în pregătirea personalului didactic este Ministerul Educației, prin ARACIS, care nu a semnalat inexistența masteratului didactic ca și a Direcției de formare continuă care CONFUNDĂ Metodologia pentru obținerea gradelor didactice, care este reglementat de art. 243 și 244 din Legea nr. 1/2011, cu pregătirea pentru formarea continuă reglementată prin art. 245 din aceeași lege.
    Felicitări doamnei director pentru implicare !

  3. Copiii vin la scoala sa inteleaga informatiile transmise de profesori, este normal sa ceara lamuriri suplimentare vis-a-vis de informatiile nou intalnite. Dar foarte multi elevi se inhiba de unii profesori si de teama nu intreaba nimic, desi profesorul le cere de cateva ori sa vina cu intrebari la ora vis-a-vis de subiect. Neprimind nicio intrebare, profesorul crede ca toti au inteles si ca este ok. Daca sunt anxiosi si timizi, in clasa a 5-a ar trebui o evaluare emotionala si poate si cateva lectii de teatru si atitudine ca in SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Religia ca disciplină la Bac în țările europene: în unele nu există deloc, în altele apare ca opțional, atât ca studiu al diverselor doctrine, cât și prin abordări de filosofie și istorie a religiei, religie și sexualitate, religie și știință, pluralism religios

Religia, ca materie de studiu în mai multe țări europene, fie obligatorie, fie opțională, este abordată diferit în diversele tipuri de examene date de elevi la finalul liceului – Bacalaureat,…
Vezi articolul
Carti si documente / Foto: Pexels.com

Ministerul Educației a lansat pe 10 noiembrie o competiție de finanțare a publicațiilor științifice. Înscrierile începuseră pe 6 noiembrie. Ministrul Educației: ”S-a întârziat la avize”

Coordonatorii de reviste și cărți tehnico-științifice au avut la dispoziție doar două zile pentru a depune dosare de finanțare a publicațiilor, deși competiția prevedea opt zile pentru înscriere. De vină…
Vezi articolul