VIDEO Cum a reușit Cătălin Zaman, un profesor de română de la sat, să aibă jumătate din elevii săi cu peste 9 la Evaluarea Națională și patru de 10

40.125 de vizualizări
„Nu uitați că indiferent unde vă aflați, eu rămân același om care are încredere în voi”, le-a spus la absolvire elevilor din Școala cu clasele I-VIII Clondiru profesorul de limba şi literatura română Cătălin Zaman, scrie Andreea Brașovean într-un reportaj la Digi24. 4 dintre elevii săi au obţinut nota 10 la Evaluarea Naţională, iar mai bine de jumătate dintre ei au avut note peste nouă.

Cătălin Zaman este profesor de limba şi literatura română, din Clondiru, o comună din județul Buzău. ”Dovedeşte că între zidurile, de multe ori crăpate ale şcolilor din mediul rural, cu toaleta în curte, copiii așteaptă doar un profesor pasionat care să le deschidă lumea cărților”, spune autorul reportajului.

Din cei 21 de elevi care s-au prezentat la examen, 4 au luat nota maximă, iar alți 6 au avut note peste 9.

În toţi anii în care le-a fost profesor, a încercat să îi provoace să gândească singuri, să îşi folosească imaginaţia şi creativitatea. Că nu o lecţie învăţată după manual face diferenţa între elevi, ci felul în care reuşesc singuri să o interpreteze. Este modul în care Cătălin Zaman simte să îşi facă meseria. Predă la catedră de 14 ani, la aceeaşi şcoală la care a fost şi elev. În tot acest timp a avut rezultate excelente în fiecare an.

Cătălin Zaman, profesor de limba română: “Am venit la școală, convins că în anul școlar următor voi pleca. Și la o oră pe care am ținut-o la ei m-am uitat în ochii lor și nu am putut să le spun că nu voi mai fi profesorul lor. Am știut că ceea ce am început cu ei trebuie dus până la capăt. Degeaba încercăm să folosim un limbaj academic dacă ei nu înțeleg. Trebuie să privim materia și cunoștințele pe care le transmitem, prin ochii lor. Abia atunci vom pricepe cum să le transmitem. Dăruire, pasiune, înțelegerea copilului, nevoile lor, problemele lor. Cred că ar trebui să schimbăm puțin și modalitatea de a preda, nu să îi sancționăm de fiecare dată când nu știu câte ceva. Rolul nostru e să îi învățăm, nu să îi sancționăm.

Dacă este omul potrivit la locul potrivit și îți asumi alegerea pe care ai făcut-o… și până la urmă nu ne obligă nimeni să intrăm aici. Nici nu poți face meseria asta dacă nu iubești copiii. E imposibil, după părerea mea. Nu poți să te duci în fața unor copii și să nu dai dovadă de  empatie, de înțelegere, profesorii rigizi îmi place să cred că au și dispărut. Sunt de pe vremea trecută, pe vremea când cartea se făcea cu biciul. Astăzi copiii învață și datorită felului în care reușești să îi motivezi”.

Copiii provin din familii obişnuite, fără pretenţii financiare. Printre ei se află şi Maia, o elevă cu o situaţie mai grea despre care nu vorbeşte cu uşurinţă. Este crescută doar de bunică şi a reuşit să ia zece la cel mai important examen de până acum.

Reporter: Care crezi că e cel mai important sfat de la domnul profesor, de care ai ținut cont?

Alexandru Mustețea, elev: “Să nu renunț niciodată la visul meu. Și mai este un sfat. Acela de a învăța și de a munci foarte mult și să pui suflet în tot ceea ce faci”.

Denis Bratu, elev: “Dumnealui a încercat să ne ajungă la suflet, să ne fie un om foarte apropiat și chiar a reușit. De aceea ne-am dorit și noi să nu dezamăgim”.

Foto: captura digi24.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii
  1. Haide, dom’le, lucram cu materialul clientului. Poti sa ai tu mama vocatiei pedagogice, daca ai clasa formata din elevi cu CES si restul cu dificultati de invatare sau cu probleme mintale nediagnosticate, mai scoti tu olimpici din aia cand mi-oi vedea eu ceafa. Am avut si eu O DATA o astfel de generatie buna, dar acestea sunt din ce in ce mai rare in rural. Elevii de acum sunt copiii primilor produsi dupa revolutie: adica cei cu drepturi din toate partile sau asistati sociali. Nu ma contraziceti, ca nu stii cum e sa te dai de ceasul mortii in fel si chip in fata unei clase in care nimeni nu are nici macar INTENTIA sa invete. Care stiu doar: cal-vaca-bataie-bere-vodca-bataie-sapa-iar bataie-betie-ajutor social-bataie-alocatie-birt-bataie.

  2. Sunt curios dacă domnul profesor a avut anumite rezultate şi la olimpiada şcolară şi, mai ales, dacă a solicitat şi i s-a acordat gradaţia de merit.

    1. Vă salut!Nu am gradație de merit,nu am urmărit lucrul acesta, cred că mi-aș fi neglijat munca la clasă!Am avut,în schimb, elevi calificați la etapele județene de.limba și literatura română și premii la alte concursuri județene și chiar naționale!

  3. Avatar un părinte care nu a avut șansa unui astfel de Profesor pentru copilul său... spune:

    Sublim! Acest om are cu adevărat vocație și ridică educația la nivelul ,,artei de a forma caractere”, nu ce ne arată doamnele Anisie și Turcan pe la Teleșcoala…Pe el il laudă elevii lui, ceea ce e cea mai frumoasă răsplată, nu a ajuns să-l laude membrii vreunui partid politic! Dacă ar fi mai mulți oameni la catedră ca domnia sa, școala românească ar fi altfel, copiii ar merge cu drag la ore și n-ar mai fi nevoie de atâta efort de gândire și partea unor oameni care nu sunt învățați cu gândirea și se încurcă atât de penibil în ,,scenarii”…Felicitări și admirație, Domnule Profesor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Măndița Baias, profesor de fizică, despre scenariul învățării exclusiv online, din toamnă: E nevoie ca directorul școlii să imprime ritmul de lucru, să încurajeze colegii să experimenteze, să găsească oamenii “locomotivă”

Opinie semnată de Măndița Baias, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare: Cursuri exclusiv online În cele ce urmează voi încerca…
Vezi articolul

Cum s-ar putea desfășura orele de sport, după redeschiderea școlilor. Fotbalul se transformă în miuță, iar baschetul se joacă fără pase „fiecare cu mingea lui” – recomandările INSP

Orele de educație fizică și sport se transformă, după redeschiderea școlilor, potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, publicate de Ministerul Sănătății. Documentul care detaliază măsurile care se iau în…
Vezi articolul

Experiența predării online, împărtășită de British Council: Cum decurg cursurile, care sunt provocările și cum se descurcă profesorii? (Partea I)

  British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale. De peste 80 de ani, oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice…
Vezi articolul