VIDEO Locul 4 pentru România la Concursul European de Statistică, prima dată când participăm, anunță Eurostat. Elevii au prezentat date despre tineri în jocul Minecraft și provin de la un liceu privat

857 de vizualizări
Foto: captură Youtube.com/ INEDifusion
România a obținut locul 4 la Concursul European de Statistică 2025, organizat de Eurostat, la prima participare a țării noastre în competiția destinată promovării alfabetizării statistice în rândul elevilor. Anunțul a fost făcut de Eurostat.

Echipa clasată pe locul patru în grupa de vârstă 14-16 ani se numește IMC-ST și este formată din elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB).

Concursul a avut loc în anul școlar 2024-2025 și a atras un număr record de aproape 27.000 de elevi din 21 de țări europene, potrivit organizatorilor. În etapa europeană au ajuns echipele câștigătoare din fiecare țară participantă, iar proba finală a constat în realizarea unui videoclip de două minute care să răspundă la întrebarea: „Schimbă generația Z lumea?”.

Elevii români s-au remarcat cu un material video care integrează date statistice despre tineri într-un scenariu desfășurat în universul jocului Minecraft, o abordare apreciată pentru creativitate și relevanță tematică. În total, în această categorie de vârstă (14-16 ani) au fost 34 de echipe calificate, iar România s-a clasat pe locul 4, imediat după Italia (locul 3), Germania (locul 2) și Lituania (locul 1).

  • Cei trei elevi sunt Iancu Ioan Sandea, Cezar Luca Mironov și Matei Neacșu, iar profesoara coordonatoare – Claudia Călina Sandea. VIDEO:

La categoria 16-18 ani, premiile au fost adjudecate de echipe din Portugalia, Franța, Spania, Luxemburg și din nou Franța, potrivit serviciului de statistică al Comisiei Europene.

Festivitatea de premiere va avea loc pe 24 iunie 2025, la ora 13:00 (ora României), la Lisabona, iar ceremonia va putea fi urmărită online, potrivit Eurostat.

VIDEO Proiectul câștigător la categoria 14-16 ani – Lituania:

VIDEO Proiectul câștigător la categoria 16-18 ani – Portugalia:

Jurizarea a fost realizată de un comitet format din experți în statistică, matematică, comunicare, jurnalism și educație vizuală, printre care s-au numărat jurnalista de date Mona Chalabi, regizorul Cédric Leclercq, precum și reprezentanți ai Eurostat și ai Institutelor Naționale de Statistică.


2 comments
  1. Comentezi de parca ar fi castigat vreun privilegiu cu aceasta “olimpiada”. Crezi ca la matematica e tot asa, sa vii de acasa cu tema facuta de profa? Si prin urmare, crezi ca cineva sanatos la cap ii baga pe olimpicii de la pozitia “imediat dupa Italia” la vreo facultate speciala? Doar pe la vreun umefistan local sau SNSPA sa pretinda cineva ca e relevant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum ajungi profesor de biologie, conform proiectului legii educației. Ligia Deca: Dacă până acum era suficient modulul psihopedagogic și un program de licență în domeniu, acum introducem masteratul didactic de un an cu o bursă egală cu salariul mediu pe economie

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce se modifică în formarea profesorilor pentru învățământul preuniversitar, în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, unde se discută proiectul legii învățământului superior, astăzi,…
Vezi articolul

Principalele șase universități de medicină din țară cer ca toate activitățile de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății la ele, în subordinea Ministerului Educației

Alianța Rectorilor principalelor șase universități de medicină și farmacie din țară, G6-UMF, propune ca toate activitățile din programul de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Educației,…
Vezi articolul