VIDEO Medicul pediatru Laura Prisacariu, despre virozele de sezon: „Masca limitează orice fel de aerosoli pe care-i emitem dacă suntem bolnavi și ne protejează de aerosolii emiși de către o persoană bolnavă”

1.470 de vizualizări
Vaccinare antigripală gratuită, elevi stau acasa
Foto: Pixabay.com
Gripa este diferită de răceală prin simptomele mai severe și de mai lungă durată pe care le are, însă purtarea măștii poate limita îmbolnăvirea în ambele cazuri fiindcă, la fel ca la coronavirus, boala se ia prin aerosoli, a explicat Laura Prisacariu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, la emisiunea „Doctor în bine”, difuzată de PRO Tv.

„Răcelile se manifestă cel mai frecvent prin febră, tuse, secreții la nivelul nasului, strănut. Ele sunt de obicei infecții virale și sunt autolimitante, durează 2-3 zile, după care pacientul se simte mai bine. Sunt răcelile clasice care se transmit pe calea aerului la fel ca în cazul gripei, prin aerosoli pe care-i emitem în momentul în care vorbim, strănutăm sau tușim. De asta e important să-i învățăm pe copii să-și acopere nasul și gura atunci când rușesc sau strănută, obicei pe care e bine să-l formăm de la cele mai mici vârste. Masca limitează orice fel de aerosoli pe care-i emitem dacă suntem bolnavi și ne protejează de aerosolii emiși de către o persoană bolnavă”, a explicat medicul pediatru.

Declarațiile principale ale medicului Laura Prisacariu:

„De obicei, gripa are un tablou clinic mai zgomotos, febra este înaltă, este mai deasă decât într-o răceală, unde copilul face febră o dată sua de două ori pe zi. Gripa este însoțită de o stare generală proastă chiar și în absența puseului febril, noi întrebăm părinții cum se simte copilul în afara episodului febril, atunci este un semn că avem de a face cu o boală mai serioasă.”

„La răceală ne așteptăm cam la trei zile de febră. Orice viroză are o pantă ascendentă în care simptomatologia este din ce în ce mai severă, după care urmează cam două zile de platou, după care simptomele se remit.”

„În general e bine să ne consultăm cu medicul de familie, care poate din simptomele descrise să hotărască dacă este nevoie sau nu să venim cu copilul la cabinet. La 90% dintre copiii răciți se vor folosi tratamente simptomatice. Mai este importantă curățarea nasului ca să eliminîm tusea, aerisiea camerei frecvent pentru că infecțiile se transmit pe calea aerului și așa eliminăm microbul din cameră”.

„Copilul poate tuși sec, adică tusea măgărească, asta apare la laringite, dar putem avea tusea productivă, groasă, asta apare la pneumonii, sau tusea iritativă, care e cea mai frecventă și este dată de secrețiile nazale care nu se exteriorizează pe nas și irită laringele. La fel ca febra, și tusea este o modalitate de protecție a organismului. În momentul în care laringele, adică tubul care face legătura între nas și plămâni, simte că acolo sunt secreții, noi tușim ca să le dăm afară, Acesta este motivul pentru care nu recomandăm sirop sau pastile care inhibă tusea, noi vrem să tratăm cauza, să curățăm nasul dacă e cazul, să dăm medicație antiinflamatorie dacă e laringită sau antibiotice dacă e o pneumonie. Băuturile calde, ceaiul este recomandat, de asemenea”.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care școala pare un efort inimaginabil – Criticii scrisorii unei mame către ministrul Educației

Scrisoarea prin care o mamă îi transmitea ministrului educației să ”nu-i nenorocească copiii” a generat numeroase comentarii ale cititorilor edupedu.ro. “Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care orice responsabilitate…
Vezi articolul

Șefă de promoție a Facultății de Drept a Universității Sorbona, Anca Maria Nechita din Medgidia: Studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor

Anca Maria Nechita este absolventă a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a absolvit Bacalaureatul în 2020 cu nota 10 și a ajuns șefă de promoție la Facultatea de Drept…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Nereguli la Olimpiada Națională de Muzică, semnalate de părinți: Ministerul Educației a modificat numărul de locuri pentru trei licee fără justificare, în afara regulamentului / Secretar de stat: Nu există niciun motiv de nemulțumire pentru nimeni

Locurile alocate pentru 3 colegii de artă, la Olimpiada Națională de Interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele IX-XII, au fost modificate fără justificare de Ministerul Educației (ME),…
Vezi articolul