VIDEO Mihaela Nabăr, World Vision: 40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate. Media UE e de 17%. Propunem transformarea profesorului în creator de conținut

7.227 de vizualizări
Mihaela Nabăr / Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
40% dintre cadrele didactice din România consideră că profesia lor nu este apreciată de societate, potrivit datelor unui studiu World Vision România, prezentate de directorul executiv al organizației Mihaela Nabăr. Aceasta a vorbit despre „transformarea profesorului în creator de conținut” la conferința online „Examenul de absolvire a pandemiei: Skill-urile de bază garantate de sistem, pe care tinerii trebuie să le aibă la intrarea în economia viitorului iminent”, organizată de cursdeguvernare.ro, conferință la care Edupedu.ro a fost partener media.

„Cadrele didactice ne declară foarte deschis că meseria și profesia de cadru didactic nu este una foarte atractivă și avem 40% dintre cadrele didactice care ne spun asta.

Ne mai uităm și la lipsa de personal cu calificare adecvate din zonele rurale la care mai adăugăm și faptul că și dintre cei pe care îi avem calificați, 49% sunt navetiștii și asta înseamnă că sunt dependenți de microbuzul cu care ajung.

Mai vorbim și de foarte puțină pregătire și formare practică și atunci ne întrebăm cum vrem să vedem un student performant?

Cum vrem să vedem un angajat performant care poartă cu mândrie una dintre funcțiile sau de denumirile meseriilor în recente despre care povestim? Ne e foarte greu să facem acest demers, sau rezultatele la care ajungem la final sunt unele foarte foarte mici. Adică procentul celor care ajung să facă performanță și să facă performanță într-o meserie despre care știu și care le place este foarte mic, pornit de la faptul că, așa cum ați văzut, doar 36% dintre copiii noștri din rural rămân în educație, restul se pierd pe drum.

Propunerea pe care o are World Vision România, propunere pe care o are pornind de la experiența din programele pe care le-a dezvoltat în cei 30 de ani în România și 70 de ani de experiență la nivel internațional este transformarea profesorului din transmițător de conținut, în creator de conținut. Și cum facem lucrul acesta, îl face prin proiecte pe care le implementăm și prin parteneriate de succes pe care le avem în general. Avem parteneriate și cu universitățile, dar avem parteneriate cu acei antreprenori, cu zona de corporate, cu zona privată. De ce, pentru că este extrem de important ca, dacă vrem educație și această educație să se facă în școală, să investim în școală, să devină inima comunității, indiferent că este rurală sau urbană. Este important să ne gândim de fiecare dată că parteneriatul public-privat este extrem de important pentru succesul copilului care pleacă de pe băncile școlii”, a spus Mihaela Nabăr. 

Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto


3 comments
 1. Sigur ca dintre cei care ,,considera”, majoritatea sunt cei care au fost facuti ,,profesori” de fabricile de diplome ale patriei. Dupa ,,remarcabilele succesuri” in ,,dobandirea” actelor necesare ,,profesarii’’, si-au inceput ,,munca”. Dar, dupa un timp, au stat ei gramada (pe wathapp) si s-au prins ca ceva nu merge bine. Malaiul le vine lunar, sunt lasati in voie sa ,,negocieze” rotunjirea calificativelor cu ,,apartinatorii” elevilor dar nu sunt ,,apreciati”. In mintea lor ,,ingusta” au o problema. Fac totul pentru ca elevului ,,sa-i fie bine” si se chivernisesc doar fara a dobandi ,,respectul”, ,,aprecierea” sau ,,recunostinta” societatii. Noroc cu ,,statul” care i-a angajat. Ca intr-atat ii apreciaza incat le da si multe alte atributii astfel incat sa le mai regleze un pic ,,demnitatea”. Astfel, si-au ,,imbratisat cu drag” noile indeletniciri devenind mult mai priceputi ca gardienii comunitari in vegherea respectarii ,,regulilor” de catre vlastarele patriei. Vorba unui ,,cadru didactic”: ,,obiectivul principal in scoala trebuie sa fie sa nu ne imbolnavim” care-si tine ,,cursurile” cu urlete de genul: ,,masca mai sus fetito”, ,,asa Adrian, acopera si nasul” spre bucuria ,,apartinatorilor” elevilor care-si stiu copii in ,,siguranta”.

 2. De 36 de ani, de când lucrez în învățământ, nu am întâlnit așa mulți părinți care să-și contabilizeze doar drepturile față de școală, nu și datoriile. Sunt mâhnită să costat acest lucru, dar și prea bătrână că să lupt să-i reeduc pe cei needucați.

 3. Unii nu au simtul realitatii.
  Stiti ce se intampla acum in scoli?
  La o clasa de matematica-informatica, nivelul de predare este unul si temele care li se dau pentru acasa sunt cantitativ si calitativ coplesitoare.

  Eu stau cu nepoata mea pana la ora 1 dimineata sa facem teme la informatica. Ce li se preda este de dificultate medie dar ei nu au timp sa se dezmeticeasca in avalansa de teme cu dificultate ridicata. Sunt ametiti.

  Se vorbeste in videoclip de invatarea TIC si a programarii prin joc din clasele primare. In opinia mea asta nu ar trebui … decat optional. S-au invatat toti sa coboare nivelul superior peste cei de nivel inferior, coplesindu-i. Certificare ECDL se facea pe nivel superior, acum propun sa fie pe nivel de liceu?
  ABERANT. Trebuie gandit cu mintea de adult cu ce bagaj de lectii trebuie sa incarci echilibrat viata copilului fara sa-l dezechilibrezi. Daca vedem copiii ca pe niste forme de umplut pana la refuz cu lectii si teme, nu le mai dai timp sa gandeasca , sa petreaca timp liber de calitate…

  Viata copiilor devine calvar si nu placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și femeile musulmane a demisionat din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă. Surse: Răducă se va pensiona în cursul acestui an

Preotul care a făcut declarațiile scandaloase despre viol și despre femeile musulmane a demisionat în această după-amiază din funcția de prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă, a anunțat Universitatea din…
Vezi articolul

Vă încurajați copilul să devină profesor? Cât ar trebui să câștige un profesor de gimnaziu în primul an în învățământ? – întrebări din studiul online despre statutul profesorului în societate / Completarea chestionarului durează 5 minute

Studiul național privind statutul profesorilor – Profesorii în societate 2022 – este derulat de Romanian Business Leaders prin compania de cercetare D&D Research, scrie didactic.ro. Cercetarea este una la nivel…
Vezi articolul

Sporurile din învățământ, de la cele de 80% ale preoților profesori, la cele pentru condiții vătămătoare și școli izolate, publicate de fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru: „Cu câteva excepții, sporurile în sistemul public au apărut precum am văzut că au apărut și pensiile speciale”

Preoții care lucrează în învățământ primesc până la 80% spor la salariu, dacă lucrează în unități de cult cu venituri reduse, iar personalul didactic din localități izolate primește spor de…
Vezi articolul