VIDEO Ministra Culturii, Natalia Intotero, anunță că îl demite pe directorul Muzeului Național de Istorie, după furtul Coifului de la Coțofenești în Olanda: Are 15 zile preaviz. Nu a vrut să-și dea demisia de onoare

843 de vizualizări
Natalia Intotero / Foto: Gov.ro
Ministra Culturii, Natalia Intotero, a anunțat marți că îl demite pe directorul Muzeului Național de Istorie (MNIR), Ernest Oberlander-Târnoveanu, după ce acesta a refuzat să-și dea demisia de onoare. Într-o conferință de presă de la sediul ministerului, Intotero a spus că „e o situație neplăcută și pentru dânsul, dar l-am simțit depășit de această situație pe parte de comunicare”.

„După ședința de guvern, ajunsă la minister, am emis câteva solicitări. Am rugat toți managerii de muzee să ne comunice până joi ce sisteme de pază și securitate are fiecare. Până joi, să ne spună dacă au bunuri culturale în afara țării”, a spus ministra, despre termenul dat pentru 30 ianuarie ca muzeele să-i comunice ce fel de pază au pentru obiectele pe care le găzduiesc.

„Am făcut o solicitare către Ernest Oberlander-Târnoveanu să ne comunice de urgență toate demersurile aferente organizării expoziției, de la oportunitatea desfășurării la acel muzeu și toată corespondența cu managerul muzeului olandez”, a completat ea.

„Nu am primit informații cu privire la oportunitatea acestei expoziții. Am avut o întâlnire cu directorul muzeului prin care mi-am expus nemulțumirea față de modul de comunciare în situația de criză. E important să oferim răspuns la răspuns. E o durere ce nu poate fi exprimată în cuvinte”, a mai spus Natalia Intotero.

Oficialul a precizat că Oberlander-Târnoveanu a refuzat să-și depună demisia de onoare: „I-am solicitat directorului să-și prezinte demisia de onoare, a refuzat. În consecință, am mers mai departe, am denunțat contractul de management, va fi un termen de 15 zile de preaviz”.

„Am prelungit mandatul domnului Oberlander, pentru că îi expirase, dar nu numai lui, ci și celorlalți, pentru că nu puteam lăsa instituțiile fără conducere. Dar le-am spus colegilor că trebuie să demarăm proceduri pentru concurs. (…) Sunt 17 persoane în această situație (n. red. cu mandat prelungit)”, a mai menționat ministra.

Ea a explicat și cum a comunicat cu MNIR în primele zile după furt: „Am avut o dificultate, eram în drum spre Polonia, era o dificultate de semnal la telefon. Îmi aduc aminte că în prima seară, în data de 25, după ce am aflat de această nenorocire, ați început să mă sunați nonstop și eu v-am răspuns. Dar eu nu primeam informații din țară de la Muzeul Național de Istorie a României”.

„Am fost pusă într-o situație penibilă. Eu sunt un om al dialogului. Nu am venit aici ca să dau pe cineva afară. Eu vreau să fac echipă. Cei din subordinea mea trebuie să-mi transmită informațiile rapid. Poate că și dânsul a fost presat. E o situație neplăcută și pentru dânsul, dar l-am simțit depășit de această situație pe parte de comunicare”, a adăugat Intotero „Cred că trebuie să fim mai atenți cu tezaurul nostru, cu ce am primit, să îl admirăm la noi în țară. (…) Nu trebuie să mai existe nicio situație care să pericliteze bogăția noastră și să încercăm cu toții să promovăm cum putem mai bine patrimoniul nostru. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă”.

La conferința de presă a participat și Diana-Ștefana Băciună, care a spus că a semnat ca delegat sub ministra Culturii de la acea vreme, Raluca Turcan, decizia de expediere a Coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice în Olanda.

  • G4Media: Declarațiile directorului Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, Emanuel-Viorel Petac:
  • Alegerea muzeului în care s-a făcut expoziția a aparținut celor doi parteneri, Muzeul de Istorie și Muzeul din Drents. Noi am examinat dosarul înaintat în acest sens, constatând conformitatea normelor de export temporar, prezența tuturor documentelor necesare. Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor nu are calitatea de a evalua serviciilor de pază. Ar fi putut să ceară un fel de audit sau expertiză pe domeniul de security.
  • Nu există normativ legat de serviciile de pază.
  • De ce era oportună expoziția în acel orășel? Muzeul respectiv nu îl consideră un muzeu relevant. E cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda. Sediul principal e într-un conac. A fost doi ani declarat muzeul european al anului, ceea ce nu e deloc puțin lucru, are o bună expoziție de arheologie. Sala respectivă era una modernă, recent deschisă, condițiile de securitate electronice erau la zi – senzori de mișcare, de presiune, camere, senzori de efracție, vitrine securizate. Firma de asigurare și-a pus și ea condiții. Muzeul a cerut și el pază non stop.
  • Artefactele au fost în China, la Madrid, la Lisabona, la Roma. Aici a existat transport militar, dar nu pază militară. (…) Pază românească într-o altă țară nu se poate din punct de vedere legal.

Articol în curs de actualizare.


1 comment
  1. Ce treabă avea directorul muzeului din București cu paza care trebuia asigurată de olandezi? Olandezii nu sunt la prima spargere pe teritoriul lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aștept un feedback de la ministrul Daniel David privind educația pentru sănătate, spune ministrul Sănătății / Alexandru Rafila: Indiferent de zona în care abordăm disciplina, cred că trebuie să se adreseze unui copil care știe să își „păzească” sănătatea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că a purtat două discuții deja cu ministrul Educației Daniel David pe tema disciplinei educație pentru sănătate și așteaptă un feedback de la acesta.…
Vezi articolul

Monitor PNRR: Ministerul Educației a atins cele 2 jaloane de la finalul anului trecut și mai are peste 40 până în 2026, pentru reformele de 3,6 miliarde euro în Învățământ. A doua parte a programului de granturi pentru școlile cu abandon mare va fi cu burse pentru elevii din clasa a VIII-a, anunță Corina Atanasiu la lansarea proiectului de monitorizare

„Planul Național de Redresare și Reziliență dedică un capitol consistent educației (…), un capitol de 3.6 miliarde de euro. Acesta are 44 de jaloane și ținte care trebuie atinse până…
Vezi articolul

Profesorii Merito fac apel la colegii din cancelarii, părinți și elevi pentru un vot informat, un vot pentru valorile democratice, un vot în cunoștință de cauză și conștiință liberă

Comunitatea MERITO, formată din profesori, oameni de afaceri și profesioniști implicați în educație, a lansat primul apel public la vot din partea unei astfel de organizații, subliniind importanța valorilor democratice,…
Vezi articolul