Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că explorează posibilitatea unui „mecanism care să permită inspectorilor să verifice dacă profesorii le dictează elevilor ca modalitate de transfer de competențe”. Amintim că ministrul a spus recent că metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Ministrul a făcut declarația în cadrul interviului acordat Edupedu.ro din seria LaserEdu, pe 29 ianuarie. El a subliniat că face referire la cazurile în care elevul nu exersează competența de scris-citit, care se regăsește la clasele primare.
Întrebat dacă se gândește să dea un ordin de ministru care să interzică profesorilor să folosească dictarea ca metodă de predare, așa cum a spus într-o declarație, ministrul Daniel David a spus că explorează posibilitatea unui mecanism prin care inspectorii să poată să verifice acest lucru, iar părinții și elevii să poată semnala situațiile.
Nu a precizat ce clase ar fi vizate însă având în vedere că la învățământul primar „elevii uneori mai trebuie să își antreneze scrisul după dictare sau să copieze textul dintr-un manual, probabil că nici nu ar trebui să ne gândim în zona de gimnaziu și de liceu”, a spus ministrul.
Redăm declarația ministrului Daniel David – interviul LaserEdu:
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Eu am spus în glumă prima oară, că am fost foarte iritat aflând cât de des se folosește. Știam că și-n universități, descopăr și preuniversitar pe scară largă și am spus că ar trebui să se dea un ordin de ministru. Explorez posibilitatea, mă gândeam că, dacă o pun într-un act administrativ, inspecțiile pot să verifice.
Ce nu înțeleg de ce cineva astăzi, repet, când ai conținutul pe tabletă, într-un manual chiar printat, se apucă să dicteze acel conținut în condițiile în care nu vrei să antrenezi scris- cititul da, sau scrisul după limbajul orar. Adică tu pretinzi că transferi competențe prin acel lucru (dictare). Este efectiv pierdere de vreme, stimulezi atitudinea negativă față de școală și un astfel de lucru chiar cred că trebuie interzis într-o formă. O să caut mecanismul. L-am luat, repet, în glumă…
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Deci veți da un ordin de ministru?
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Am spus că aș da un ordin de ministru… să nu dați titlu. Un ministru a spus că… Am spus că voi căuta un mecanism (…) care să permită inspectorilor și celor care fac analizele la clasă să verifice acest lucru, iar părinților și elevilor să raporteze aceste lucruri.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: De la ce clasă?
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Păi dacă nu antrenezi, cum am spus, scrisul, adică în primar, te aștepți că uneori mai trebuie să își antreneze scrisul după dictare sau să copieze textul dintr-un manual. Probabil că nici nu ar trebui să ne gândim în zona de gimnaziu și de liceu. Deci în zona de învățământ primar, mai vedem”.
VIDEO Interviul integral acordat Edupedu.ro poate fi urmărit mai jos:
Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
39 comments
Să impui inspectorilor să verifice dacă profesorii dictează la ore?????ESTE O ABERATIE!Fiecare profesor știe cât să dicteze, când să dicteze.. astfel încât la finalul orei elevul să aibă în caiet o schemă a lecției, o hartă conceptuala, tabele, diagrame , anumite idei DICTATE , deoarece altfel nu reține ceea ce a învățat …Un Profesor știe exact cum să își predea materia, cât și cum sa dicteze… Lăsați fotoliul de ministru și mergeți o luna să predați la un liceu tehnologic , să vă vedem și la muncă, sa țineți niște lecții demonstrative!
Inițial domnul ministru cerea să nu se dicteze lecția din carte. Asta înțeleg – aveam profi care învățau pe de rost lecțiile și le repetau. Cui îi folosește? Dar de aici până a nu mai scrie nimic după dictare este cale lungă… Le dictezi definiții, le faci schema, le dictezi câte o explicație, povesteți despre ceva, te mai oprești să le dictezi niște idei principale despre cele discutate… Altfel pe ce să se uite în caiete dacă vor să învețe? Discuțiile sunt faine și frumoase, dar există o diferență între întâlniri la bere cu prietenii, la care nu scrii notițe, și lecții cu informații, care trebuie să îți rămână accesibile. Domnul ministru are cumva impresia că elevii sunt apți să își ia singure notițe cu ce este relevant din lecție? Am avut colegi de facultate care nu reușeau … Nu zic că de multe ori nu-s manuale, sau sunt manuale proaste, deși este foarte adevărat… Dar altfel reții informația care a trecut pe sub ochi în zbor, sau pe la ureche, și cu totul altfel cea care a trecut prin scris pe caiet. Eu învățam scriind și scoțând idei și făcând scheme… N-oi fi singura? Ah, și elevii care nu exersează scrisul o să îl uite. Dar cui îi pasă?
Sunteți invitat sa ne arătați ” cum se face ” domnule ministru !
domnul ministru stie ca dupa vacanta cand se intorc elevii acestia nu mai sunt in stare sa scrie o cerere pt o adeverinta sau daca scriu 3 propozitii se declara obositi si nu sunt in stare sa faca un eseu , dar ca multe discipline nu au manuale , are dansul cunostinte de psihopedagogie si de metodica care spun expres ca pt fixarea notiunilor acestea trebuie transmise coroborat verbal vizual si scrise , cum va dovedi profesorul ca a predat notiunea x poate trebuie sa faca si un filmulet cu el si cand minte elevul ca nu a facut sa scoata filmuletul halooooo trezireaaa drum bun cale batuta
Dar ce zice Domnul ministru când profesorul își pune elevii să copieze lecția de pe telefon, iar el îi supraveghează? Asta s-a întâmplat de 2 ori la aceeași clasă, la același profesor; le-a trimis lecția pe Whatsapp și i-a pus să o copieze. Și mulți profesori nu sunt pregătiti la ore. Să nu mai amintesc de așa zisele proiecte pe care se dau note pentru copy paste. Să amintesc totuși că de la începutul anului scolar laboratorul de informatică este in renovare, iar elevii primesc că tema proiecte cu grafice, animații,etc. Că să nu vorbim câte săptămâni durează corectarea unor teste.
Sau că elevii nu primesc note ritmic.(dacă mai știe cineva ce este notarea ritmica). Sau ce înseamnă “Săptămâna altfel” , in care se fac excursii fără cap și coadă ( nimeni nu ghidează elevii), iar cei care nu au bani de astfel de fantezii, stau acasă. S-ar putea să nu se întâmple în multe locuri așa, dar domnul ministru ar trebui să se documenteze.
Iti trebuie un bun psiholog, David!
Rușine,dl ministru!nu cumva dv ați fost formatorul studenților de la UBB Cluj ajunși acum profesori?nu știți că la UBB profesorii dicteaza studenților?ce așteptări aveți?
numa iute că se desființează inspectoratele:))
vai,domnule ministru….mult timp liber aveți! mai era una la minister care asculta pe la ușă cu presa după ea!:))
Când nu vin la ore profesorii și când stau pe telefon ,avem voie sa spunem ?
Propunem înființarea Poliției Dictării, pe modelul Poliției Vestimentare existente în unele țări musulmane. Și pedepsirea profesorilor infideli sa se facă pe Legea Sharia. Bănuim, o pedeapsa potrivită ar fi biciuirea cadrului didactic în curtea școlii la prima abatere, iar la a doua sa ii tăiem limba in piata centrala din oraș. (acest comentariu este un pamflet – sau nu – si trebuie tratat că atare)
Vrea sa ii identifice pe cei care mai știu materie,ca nu oricine știe cursurile pe de rost ca apoi sa fie cap de listă la disponibilizări. Profesorul ideal nu poate preda fără un device,ceva.🤣
Buna ziua!
Plata cu ora cand se scoate?
Un profesor sa fie platit 16 ore pe zi nu.este corect?
Directorii se cred pe mosie proprie.
Mecanismul ar avea următorul element: in primul rand copiii sa fie informați de pe la 10 ani că a scrie mult după dictare in clasă (mai mult decât o definiție de 2-3 rânduri, o schemă, o hartă mentală) este inacceptabil. Copilului spune părintelui. Părintele să știe si el că e inacceptabil, că nu așa se transfera bine competențe.Așa părintele poate oferi feedback profesorului, școlii. Nu neapărat denunțând, ci reglând LA SURSĂ problema. In mod normal, un director ar fi îndreptățit să îi spună oricărui profesor, oricât de “titular” și “vechi” ar fi în sistem: “In 2 săptămâni mă aștept să dispară aceasta atitudine de a te baza pe dictare, găsește metode bune de învățare!” iar lucrurile se reglează imediat sila sursa, in școală, nu de sus. Nu sunt necesari politruci.de sus. Doar metodiști din școală și bunăvoință, reguli, determinarea de a sta in reguli.
În mecanism ar mai fi și responsabilizarea mai vizibilă a învățătorilor, ca până la 11 ani să castige copiii, fiecare după cum poate neuromotor, deprinderea unui scris cursiv clar, corect, nu neapărat frumos, perfect. Si să își înțeleagă copilul însuși scrisul. Caligrafia e o arta aparte, nu toți copiii sunt spre arte. Învățătorii să dea socoteală de asta, nu profesorii de gimnaziu. La clasa a 6-a e deja târziu, greșelile și stilul sunt deja în mare parte fixate. La gimnaziu ar fi de așteptat ca elevii să câștige o mare ușurință de a vorbi, descrie oral fenomene, peisaje, experimente, citi tabele și grafice, de a dezbate simplu chestiuni familiare, etc.
Învățătorii foarte in vârstă trebuie filtrați si educați in metode moderne, in special cei fără liceu pedagogic. Ei înșiși să învețe să dezbată civilizat. Idem pentru învățătorii tineri cu background subțire sau îndoielnic. Zic.
În clasa I – II, copiii, conform unor învățători, trebuie sa scrie repede și frumos… “Doamna” nu are voie sa repete, dacă un elev rămâne în urma… etc.
O sa ajungem la nebuni cu ministrul asta 🙂
La liceele tehnologice, la cele mai multe calificări nu sunt manuale pentru disciplinele de specialitate, iar tablele interactive nu sunt decât în foarte puține clase, spre deloc. Consider că aici trebuie lucrat și apoi trase concluziile despre dictarea la ore!
Și nu doar la liceele tehnologice, ci și la anumite discipline unde nu există manuale pentru liceu ori elevii nu și le aduc la școală, la clasele unde există manuale!!!!!
Ministrul asta, profesor universitar, habar n-are ce se intampla in preuniversitar. Dar isi da cu parerea. Ar putea sa vorbeasca mai intai cu un consilier de-al lui, din minister, care mai are legatura cu preuniversitarul (nu ca astia ar stii prea multe, ca unii n-au mai fost printr-o scoala/liceu de ani de zile) si dupa aia sa se exprime. E un teoretician dl David, total pe dinafara in ceea ce priveste preuniversitarul!
Ministrul acesta, profesor universitar, știe foarte bine despre ce este vorba, a fost și este implicat în pregătirea profesorilor ( cine a asistat măcar la un curs susținut de Daniel David știe despre ce vorbesc). Sper să scuture sistemul de parerologi și să de-a voie profesioniștilor sa fie profesioniști prin crearea contextului adecvat. Va răspund în calitate de profesor și părinte. Din ambele posturi, domnia sa are toată susținerea.
Este simplă și corectă cerința ministrului și pentru elevi și pentru profesori.
Profesorii pot astfel să câștige timp prețios pentru oră lor. Își pot folosi imaginația, inteligența și experiența.
Nu mai sunt obligați să urmărească dacă toți elevii “au lecția în caiete”.
Elevii pot fi atenți la termenii specifici orei de curs și la înțelegerea lecției.
Pot să participe activ sau pasiv la aceasta. Știm cu toții că atunci când scriem prin dictare mecanismele gândirii se atrofiază.
Total neadevărat. Până acum s-a scris și ceea ce scrie profesorul pe tablă. Și a fost bine. Dar acum, deodată, nu mai e bine. O să ajungă elevii efectiv să nu mai știe să scrie corect.
Răspunde concret, nu bate câmpii, precum “maria sa”, ministrul. Care, știe doar a vorbi, bătând câmpii, cum spunea cineva aici.
A fost odată o profesoară de lb. romană la care, într-un an de zile, elevii au scris la ore în total o singură pagină!( Habar nu avea materia; venise cu tupeu de la profesională pe liceu și…pregătea Bac- ul.) Susținută/ sus ținută !!!!
De mai bine de doisprezece ani e director, a fost metodist, are grad I, merge la inspecții de grade, dă indicații…Deh, e…mare!
Ar fi, pare-se, și la modă acum!
Vorbesti ca sa te afli in treaba, la fel ca si ministrul. Spune ceva concret, daca vrei sa-l sustii.
Eu nu cred că inspectorii care ar trebui să verifice modul de predare sunt și profesori buni , competenți, capabili ei să facă lecțiile eficiente.
Din experiența profesională știu că majoritatea sunt membri de partid sau au folosit relațiile să obțină și mențină postul. Nu-i recomandă acestea ca profesori foarte buni
Deci domnule ministru: Cine să verifice lecțiile?
Cei care cer 10 acte cu același conținut? Cei care nu au fost la catedră de peste 20 de ani? Cei care fac inspecții formale fără efecte concrete?
Desființați inspectoratele și dați autonomie școlilor, veți avea eficiență mai mare și la predare prin autocontrolul școlii.
Să asculte pe la uși. Metoda este deja marcă înregistrată a ministeriatelor pnl. Eu aș recomanda, pe linia rațiunii acesteia, să interzică producția de caiete, de pixuri, fiind evident că scrisul și cititul merg perfect și trebuie puse și ele pe butuci, precum a fost pusă și înțelegerea textelor. Să fie interzisă scrierea în limba română, iar apelul la emoticoane, în orice comunicare științifică, să fie generalizat. Lecțiile să aibă ca finalitate doar filmulețe de 2 minute, pentru tiktok, sau mai lungi, doar cu abonament, pentru onlyfanspnl. Vorbind serios, pare o contradicție ca ministrul să respingă micromanagementul, dar să revendice nanomanagementul. Se așteaptă lucruri mai serioase de la un ministru fost rector, decât selecția metodelor didactice dezirabile în orice context educațional. Fiecare metodă de transmitere a informațiilor are rostul ei, iar un profesor licențiat, perfecționat, format continuu, sigur are discernământul de a stabili când și cum le valorifică. Țara este sătulă de atotștiutori grăbiți să se bage în ciorba altora, când a lor pute îngrozitor. Sau de lecții contradictorii, precum „vrem descentralizare”, dar „nu avem cu cine”.
Subscriu.
Intr-o anumita masura, il inteleg: încă îmi aduc aminte orele de istorie din liceu când ore întregi doar scriam în caiete și eram ascultați cuvânt cu cuvânt din ce am scris. Dacă inlocuiam vreun cuvânt cu sinonim, nu era ok.
Pe de alta parte, fără un suport de curs pe marginea căruia să poți face adnotari, sa scrii explicații la niște noțiuni…de unde sa știe un elev de gimnaziu sa extragă info dintr-o discuție deschisa pentru a-si lua notițe? Manualele trebuie predate la final de an scolar în stare “nouă”, ce vorbește ministrul e cam pe lângă problema principala.
Ministrul acesta sa vorbeasca intai despre clase cu maxim 15 elevi si apoi despre metode moderne. Sa vina si dansul sa faca diverse joculete cu 30 in clasa, sau chiar cu 26 de elevi de la tehnologic.
Este f setat pe a arata ca prof nu fac nimic bine, ca ar trebui ‘, supravegheati’ mai ceva decat la gradinita.
Ce psiholog este dansul daca pune asa problema si intoarce toata lumea impotriva celor pe care ii pastoreste?! Vrea sa justifice de ce ii va da afara? Dansul nu ar rezista nici macar o zi normala intr o cls de colegiu cu fite, ca sa nu mai vorbim de vreun tehnologic…
Da.Sa nu uitam ca la universitar toți dictează. Acum acest domn vrea sa mărească norma,sa reducă numărul orelor și mai mult ca sigur vrea sa dea afară cel puțin jumătate din personalul actual.Cu ce deranjează dictatul?Nu vine cu argumente doar pune buline roșii peste tor dar ce afirma nu are niciun studiu în spate.E
Asculta oedinele de partid. E si mai rau decat cei dinainte. Are niste idei clar indreptate intru pedeapsa peofesorilor, urmarirea lor, suprimarea oricarei initiative proprii. Probabil se urmareste eliminarea celor ce nu stau ghiocei.
Chiar nu-i adevărat ce spuneți. Sunt masterand și niciunul dintre profesorii mei nu dictează. Toți au suport de curs încărcat pe platformă, la cursuri au toți PPT-uri, dar NU citesc de pe ele, iar la seminarii ne prezentăm noi temele și discutăm pe marginea lor. A trecut era dictărilor și e foarte bine așa.
Asta este de câțiva ani.Dar ei ,cei din universitar,erau maeștri ai dictării.Acum cu PPT am văzut ca se citește de acolo,mai băgăm o discuție pe o imagine,doua și a ieșit treaba bună. Când scrii și auzi ceea ce se spune se activează mai multe zone ale creierului decât atunci când doar discuți.Modul de acum de predare și învățare este de mult timp în străinătate:materii mai puține,munca mai puțină și când veneau la noi ne miram ce “deștepți ” sunt ca erau binecuvântați în liniștea din mintea lor.In schimb cei formați la noi erau supercăutați și nu știau ce sa facă sa ii atragă. Bine,acum ma uit și vad ca intra la liceu cu nota 1…Nu știu ce sa zic.Poate ca nu mai este material si asta e un semnal de alarma la care ar trebui sa fim atenți. Foarte mulți cu dizabilități în învățământul de masa și trebuie și ei absorbiți.Ori ei nu sunt pe ruta normala orice le-ai face…Asa ca scade și nivelul…Părerea mea.
Să îi spună cineva ministrului că la liceele tehnologice nici măcar nu avem manuale, cum să predai de exemplu contabilitate dacă tu nu ai un manual îar elevii nu au nimic scris în caiete ( și nu spuneți că să caute elevii pe internet cî ce se găsește acolo ec omtabilitate la nivel de facultate nu la nivel de clasa a IX-a- profesională).
Cu fiecare apariție e din ce in ce mai penibil.Daca vreau să sintetizez lecția în una sau două fraze practic mă amenință cu Gestapo-inspektorat,asmute părinții și elevii împotriva mea.Astfel de idei vor îndepărta mulți oameni de calitate din sistem.Poate asta și urmărește în final.
Cred ca asta chiar vrea. Ne-am pus ca prostii sperantele crezand ca scapam de dracu’ si-am dat de ta-su. E de o rautate asta ce n-am vazut. E profesor, dar uraste profesorii. Cum sa dai in presa asemenea declaratie. De la camere incoace, nu stiu, ma simt ca un infractor. Pandit mereu, fara prezumtia la nevinovatie, fara posibilitatea sa ai propria gandire.
Ori ministrul e din altă lume și noi nu înțelegem ori el nu știe să explice sau nici nu stie de fapt ce vrea, ori e doar populist.
Nu mai vrea dictat. Foarte bine.
Cum verifici cunoștințele predate ? Doar prin teste grilă și oral?
Cum verifici daca mai știe să scrie? Il scoți la tablă lunar?
Cum verifici ca ce s-a predat e in concordanță cu programa?
Faci sondaje săptămânal?
Dar profesorul cum arată că a făcut ce trebuie la oră?
Face live pe Facebook/Tik Tok/Youtube la fiecare oră si apoi back up video?
Am impresia cumva că lucrurile au ajuns într-o zonă care frizează ridicolul.
De la gimnaziu! Noaptea minții!
Parca visa numai management strategic. Acum l-a apucat micromanagementul??
La americani usile de la clasa au geam. Trece directoru / inspectoru / ministru si se chiombeste pe geam. Asa afla daca profu dicteaza. O solutie strategica, se schimba usile de la clasa.
Subscriu.