Mii de persoane sunt joi în Piața Universității din Capitală, după ora 19:00, la o manifestație pro-democrație. Potrivit anunțului acestora, mai mulți artiști vor discuta cu publicul de la ora 8 și vor face apel la cetățeni să voteze duminică pentru Europa și rămânerea în NATO.
- Context. Duminică are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, între candidata USR, Elena Lasconi, și candidatul independent, pro-rus, cu discurs legionar și mesianic, Călin Georgescu.
Întâlnirea manifest pro-democrație a fost anunțată de marți, 3 decembrie, iar la aceasta sunt așteptați la Universitate, printre alții, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Marius Manole, Mihai Călin, Dan Teodorescu & Trupa Taxi, Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Radu Vancu, Cătălin Striblea, Byron, Valeriu Nicolae.
Edupedu.ro redă în timp real informațiile și fotografii și videoclipuri de la fața locului.
UPDATE 22:48 Manifestația pro-democrație și pro-europeană se pregătește de final, urmând să se încheie în jurul orei 23:00.
UPDATE 22:35 VIDEO – Manifestanții cântă alături de Tudor Chirilă și scandează „România, nu uita, Europa-i casa ta!”:
UPDATE 21:50 VIDEO – Scriitoarea și disidenta anticomunistă Ana Blandiana vorbește în Piața Universității:
UPDATE 21:40 Actorul Adrian Văncică a transmis în fața mulțimii: „Dacă nu avem grijă, pe 9 decembrie România o să meargă în trecut. Eu am fost acolo, nu mai vreau asta nici pentru mine, nici pentru copiii mei!”, scrie G4Media.ro.
- Sunt peste 4.000 de persoane la manifestație, arată estimările de la fața locului.
UPDATE 21:34 Manifestanții scandează: „Jos fascismul, jos fascismul!”:
UPDATE 21:32 Traducătoarea Irina Margareta Nistor, mesaj marcat de umor: „Votați pentru Europa pentru că eu nu știu să traduc din rusește”.
UPDATE 21:20 La manifestație au apărut și câțiva susținători ai lui Călin Georgescu. Unul are o pancartă cu „Georgescu Președinte”. Au intervenit jandarmii și aceștia au părăsit manifestația.
UPDATE 21:06 Mesajul de pe scenă al actriței Oana Pellea: „Nu alegem între doi candidați, ci alegem un drum de țară. De acolo de sus ne privesc toți morții noștri, care au murit dorind o țară liberă, nu sub o cizmă rusească”.
UPDATE 21:01 Piața Universității este plină, potrivit imaginilor difuzate de Antena 3:
UPDATE 20:42 Mesajul de pe scenă al regizorului Stere Gulea: „Oamenii trebuie să dea un vot rațional pentru copiii lor, pentru viitorul lor. Trebuie să fim uniți! Să nu îi credem proști pe oameni, cred că se vor trezi. Nu există decât Europa unde suntem!”.
UPDATE 20:42 VIDEO – Scandări pentru Europa: „Europa! Europa! Acesta ne este drumul!”:
UPDATE 20:30 La manifestație participă și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, scrie G4Media.ro.
UPDATE 20:31 VIDEO – Mesaj din partea trupei „Taxi” pentru vot, duminică: „Două lucruri mai pot salva țara: să votăm să nu fim în intuneric și doi – să convingem măcar un om care a stat acasă [în primul tur de alegeri] să voteze”. „Să rămânem în lumină”, a subliniat solistul Dan Teodorescu:
UPDATE 20:27 VIDEO – Oamenii scandează „Libertate! Libertate!”:
UPDATE 20:23 „Eu nu am întâlnit nicio mamă cu copil bolnav de cancer că ar vrea să îl trateze în Rusia. Toți vor către vest”, este mesajul lui Carmen Uscatu, co-fondatoare Dăruiește Viață. „Când votăm este despre cum vrem să fim tratați în spitale”, continuă ea. „Libertatea nu e un dar, e ca spălatul pe dinți, e o igienă personală, trebuie îngrijită zilnic”, a subliniat Carmen Uscatu.
UPDATE 20:09 Sunt 2.000 – 3.000 de oameni în Piața Universității, potrivit estimărilor de la fața locului.
UPDATE 20:07 Scriitorul Radu Paraschivescu și-a început discursul cu ironii la adresa discursului dacopat al lui Călin Georgescu. „Riscăm izolaționism și să coborâm în istorie”, scrie G4Media.ro.
UPDATE 20:05 VIDEO – Activista Oana Gheorghiu, de la asociația „Dăruiește Viață” care a ridicat primul spital de copii construit din donații și sponsorizări: „Eu cred în sutele de mii de oameni care au pus bani și încredere să construim un spital. Nu cred că ei vor duce România către Rusia”. Mesaj pentru diaspora – „Știu că sunteți dezamăgiți, și noi suntem (…), dar noi vom duce greul. Nu ne abandonați, nu ne duceți de partea Rusiei, gândiți-vă încă o dată înainte să puneți ștampila”.
UPDATE 20:00 A început să se audă muzică în Piața Universității, de la scena amplasată înspre Calea Victoriei. Sute de oameni flutură steagurile României și al Uniunii Europene:
„Am venit cu ultima speranță, să se vadă că existăm”, spune o mamă venită cu cele două fiice adolescente la protest. „Am votat și la prezidențiale și la parlamentare. mi-am luat informațiile de peste tot, de pe internet, de la TV, dar le-am trecut prin filtrul gândirii. Noi toți din clasă suntem de aceeași părere, suntem pro-Europa, este clar cu cine votăm. Și profesorii au vorbit cu noi despre politică, deși este interzis să vorbești despre asta în școală. Însă lcrurile sunt atât de grave încât sunt profesori care ne-au spus că ar pleca din țară. Că dacă vrem să vedem și harta Europei și a României ora viitoare la Geografie ar trebui să nu fim inconștienți și să mergem la vot”, explică una din fiice, Ioana, în vârstă de 18 ani, pentru care anul acesta a fost primul an electoral în care are drept de vot.
„Pe profesori i-am văzut mai speriați ca nicicând, pentru prima dată, pentru că sunt oameni care au trăit în comunism”, mai precizează Ioana. Iar ea continuă: „Știu că extremismul are la bază ura și neînțelegerea pentru oamenii diferiți de tine. Religia, folosită ca argument de politicieni, înseamnă toleranță, iubire pentru toată lumea. Extremismul nu înseamnă toleranță”.
„Eu cred că apa este H2O, iar eu cred că ar trebui să meargă la doctor înainte de a candida domnul Georgescu, care ar trebui să fie nu liber pentru declarațiile sale. Mișcarea legionară nu poată fi promovată în România, Zelea Codreanu este un criminal, nu un erou”, conchide Ioana.
„E prima dată când vin la un protest. Am mai fost la protest la mine în Galați. Mi-am dorit foarte mult să vin pentru că de două săptămâni stau cu ochii pe toate știrile posibile și mă documentez și de fiecare dată închid telefonul furioasă. Am 23 de ani, sunt studentă la master – științe politice. De asta am considerat că e foarte bine să fim aici. Am votat la toate alegerile, și acum și în vară”, spune Briana pentru Edupedu.ro, prezentă în Piața Universității încă de la ora 19:00.
„Mă aștept să aflăm ce s-a întâmplat exact cu campania domnului Georgescu care declară că a cheltuit zero lei și acum CSAT ne spune că a cheltuit milioane de euro de la entități necunoscute sau dubioase. Să sperăm că o să se întâmple ceva cu situația asta, autoritățile să-și facă treaba”, spune Alina, o tânără participantă la protest, pentru reporterul Edupedu.ro.
„M-a mai nemulțumit felul în care autoritățile au gestionat situația care se știa de două săptămâni despre această campanie. Ele nu s-au sesizat, iar în online au fost o grămadă de voci care au zis că nu este ok și că omul este dubios. Eu am TikTok, dar sunt într-o bulă foarte mică, am văzut oameni care comentau că-l susțin, aceștia dintr-o bulă diferită – ei l-au văzut un domn la costum, care vorbește bine, le livrează ce vor să audă, dar i-a păcălit, aparent”, a continuat Alina.
Amintim că serviciile secrete au declasificat miercuri seară, 4 decembrie, informațiile despre Călin Georgescu discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe 28 noiembrie: Susținere de la persoane care au atentat la suveranitatea României / Activitatea pe Tiktok ar fi fost coordonată de un actor statal / Voturi cumpărate / Campanie similară a Rusiei în Ucraina – printre concluzii, potrivit G4Media.ro.
Articol în curs de actualizare.