„Profesorii ne-au spus că, dacă vrem să mai vedem și harta României pe harta Europei, să mergem la vot” – Ioana, elevă de liceu, despre primele alegeri pentru ea și colegii ei: I-am văzut pe profesori mai speriați ca nicicând, ei au trecut prin comunism

3.052 de vizualizări
Protest pro-democrație și pro-european, joi, 5 decembrie, în Piața Universității din București / Foto: Edupedu.ro
La protestul pro-european de joi seara, unde peste 3.000 de persoane s-au strâns la o doar oră de la începerea manifestației, tinerii și-au făcut auzite vocile. Printre participanți, Ioana, o elevă de 18 ani aflată la primul an electoral în care are drept de vot, a vorbit pentru Edupedu.ro despre motivațiile generației sale de a merge la urne.

„Am votat și la prezidențiale și la parlamentare. Mi-am luat informațiile de peste tot, de pe internet, de la TV, dar le-am trecut prin filtrul gândirii. Noi toți din clasă suntem de aceeași părere, suntem pro-Europa, este clar cu cine votăm. Și profesorii au vorbit cu noi despre politică, deși este interzis să vorbești despre asta în școală. Însă lucrurile sunt atât de grave încât sunt profesori care ne-au spus că ar pleca din țară. Că dacă vrem să vedem și harta Europei și a României ora viitoare la Geografie ar trebui să nu fim inconștienți și să mergem la vot”, a declarat Ioana.

Tânăra a explicat că profesorii lor sunt afectați de situația politică actuală: „Pe profesori i-am văzut mai speriați ca nicicând, pentru prima dată, pentru că sunt oameni care au trăit în comunism”.

Ioana a vorbit și despre pericolele extremismului, subliniind valori precum toleranța și înțelegerea: „Știu că extremismul are la bază ura și neînțelegerea pentru oamenii diferiți de tine. Religia, folosită ca argument de politicieni, înseamnă toleranță, iubire pentru toată lumea. Extremismul nu înseamnă toleranță”.

Ioana a criticat dur discursurile extremiste și promovarea ideologiilor periculoase ale candidatului pro-rus și cu discurs neo-legionar, Călin Georgescu: „Eu cred că apa este H2O, iar eu cred că ar trebui să meargă la doctor înainte de a candida domnul Georgescu, care ar trebui să fie nu liber pentru declarațiile sale. Mișcarea legionară nu poate fi promovată în România, Zelea Codreanu este un criminal, nu un erou”.

Citește și:
VIDEO Miting pro-Europa joi seară, în Piața Universității. Mii de persoane s-au strâns la manifestație
VIDEO Noi proteste ale studenților în Piața Universității, după declasificarea informațiilor CSAT privind campania prezidențială pe TikTok: „Georgescu nu uita, România nu-i a ta!” / „Pe studenți nu-i cumpărați, suntem tineri democrați”
Liga Studenților SNSPA, despre atacul liderului AUR, George Simion, la adresa studenților care protestează: Studenții nu au fost plătiți, obligați sau rugați să manifesteze. O fac din proprie inițiativă pentru păstrarea României într-o direcție democratică și europeană
Manifestație la Sibiu – studenți și tineri au ieșit din nou în stradă pentru a susține democrația: „Un popor unit e de neoprit!”
FOTO & VIDEO Protest pro-democrație în Piața Universității, pentru a cincea zi. Circa 500 de studenți și tineri au scandat vineri seara în ploaie: „CCR rușine mare, ești complice la trădare” / „Legionarul de unde are banul?” / Proteste și la Sibiu, Constanța: „Iubesc România, aleg democrația”

6 comments
  1. “Religia, folosită ca argument de politicieni, înseamnă toleranță, iubire pentru toată lumea.” – ce nu s-a prins, ca este si singurul argument

  2. Noroc cu profesorii, ca serviciile au dormit si dorm la ce salarii si pensii speciale au!
    HUO, securicilor si comunistilor ascunsi prin toate institutiile!

  3. Ce bine ar fi daca toti profesorii ar fi la fel si nu incuiati ca la liceul meu. Toti cei 90 de colegi ai mei voteaza CG din pacate. Cu argumente delirante pentru un cadru didactic, pentru un om educat. Chiar si profesoara de geografie, chiar si cea de istorie si profesorul de engleza care a fost de 4 ori in Europa in Erasmus. Pare ca nu mai avem scapare.

  4. Proaspat ,,adulta”, d-soara preda lectii de ,,toleranta” si ,,intelegere” ca apoi in plina exercitare a democratiei in cadrul unui miting sa trimita pe cineva la doctor … pt. ca are o alta opinie. Pai nu despre asta e democratia? Sa putem convietui, chiar daca n-avem opinii ,,uniforme”. In harmalaia creata tare-i greu a se stabili cine-i ..extremist”, ,,neo-legionar” etc. avand in vedere ca, mai ales tineretul, a fost ,,educat” ca cine tipa mai tare are ,,dreptate”.

    1. Salvatorii din USR s-au unit cu rușii din PSD ca să ne salveze de rusul CG.

      Rămâne de văzut câți vor cădea pradă minciunilor disperate ale organizațiilor de propagandă, așa numitele ong-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 100 de elevi pe clasă, învățare în 3 schimburi cu orar variabil, ore și pauze micșorate și copii de 10 ani care termină cursurile la 8 seara, așa arată școala la Liceul „Ioan Petruș” din Otopeni, unde părinții cer primăriei să aloce spații suplimentare

Pentru că numărul de elevi ai Liceului Ioan Petruș din Otopeni, județul Ilfov, este peste capacitatea școlii, conducerea a decis ca elevii să învețe în 3 schimburi, însă părinții sunt…
Vezi articolul

Pentru schimbare reală în societate “e nevoie să intrați în politică” / După ce șocul inițial al luptei împotriva corupției în educație a trecut, “educația sinceră și câștigată a început să devină mai apreciată” în Republica Moldova – președintele Maia Sandu, discurs la Școala Kennedy a Universității Harvard

“La Harvard, cu toții suntem pregătiți să muncim din greu și să avem visuri mărețe. Așa că nu vă fie frică, Implicați-vă în politică, în numele unor schimbări superioare de…
Vezi articolul

Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități…
Vezi articolul

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, de ziua limbii române: Toate schimbările în domeniul educației mai adaugă o piedică pentru ca învățarea limbii române să fie o continuă provocare

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba scrie, într-o postare pe Facebook de ziua limbii române, că toate schimbările în domeniul educației ”mai adaugă o piedică pentru ca învățarea limbii române…
Vezi articolul