VIDEO Mituri despre inteligența emoțională – Dragoș Iliescu, psiholog și expert în testare

6.952 de vizualizări
Dragos Iliescu / Foto: Captura Youtube Universitatea din Bucuresti
Există inteligența emoțională? De ce a fost inventat conceptul și ce spun despre el evidențele științifice? Specialist în măsurare psihologică, Dragoș Iliescu a demontat miturile din jurul “inteligenței emoționale”, în cadrul conferinței „Știința pe înțelesul tuturor”, organizată de Universitatea din București.

Urmărește mai jos conferința integrală susținută de Dragoș Iliescu:

Concluziile și avertismentele expertului în măsurare educațională?
  • “Inteligența emoțională nu e o formă de inteligență.
  • Este asociată cu performanța doar minimal. (…)
  • Nu dă corectitudine în procesarea emoțiilor neapărat și, în mod cert, nu dă viteză în procesarea emoțională sau de orice alt fel.
  • Nu dă în vreun fel capacitate de rezolvare a problemelor.
  • Este foarte puternic acoperită de alte concepte, în special din zona de personalitate umană”.

Construirea unei gândiri critice într-o populație cât mai largă e importantă și din cauza faptului că noi, la momentul ăsta, ne confruntăm în România poate mai plenar decât în alte state europene cu anti-intelectualism, cu politici publice fondate pe altceva decât pe good science, cu discurs public care clamează știință, dar nu este știință bună, inclusiv cu devierea unor inițiative bune, cum sunt inițiativele TED, care aveau la bază good science, nu istorii lacrimogene despre istoria vedetelor din televiziune”, și-a început Dragoș Iliescu conferința.

Dragoș Iliescu este Vicepreședinte al Comisiei Internaționale de Testare, expert în măsurare educațională colaborator OCDE la o parte dintre testările standardizate, profesor în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației la Universitatea București, expert în măsurare psihologică și psihologie organizațională, fondator al Sistemului de Testare Standardizată BRIO.

„Știința pe înțelesul tuturor” este o serie de conferințe organizate de Universitatea din București. În sesiunea de anul acesta, conferințele au fost susținute până acum de profesorul Marius Andruh și de cercetătorul Cristian Presură.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevi eliminați din clase “prin tragere la sorți”, pentru a respecta pragul de 29 de elevi la clasa a V-a, spune Sorin Cîmpeanu: “Sunt mai multe școli în care directorii au luat această decizie” / Soluții? Directorii să ia în calcul “cum se formează clasa 0 sau a IX-a”

“Cred că sunt mai multe școli în care directorii au luat această decizie” a reducerii prin tragere la sorți a numărului de elevi la clasă, pentru elevii care trec în…
Vezi articolul

Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la școală, cu ore de 30 de minute și restul clasei, prin rotație, face școală online – Recomandările pentru redeschiderea școlilor, de la Institutul pentru Sănătate Publică

Din toamnă, clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în…
Vezi articolul

Ligia Deca: Triajul epidemiologic la școală și grădiniță este unul observațional și se face de către profesori și educatori / Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, părinți, profesori și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal

Ministrul Educației, Ligia Deca a spus, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății privind evoluția cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, că elevii revin la ore luni, 9…
Vezi articolul