VIDEO “Nu te poți aștepta să învețe cu drag la matematică, dacă tu povestești în prezența lui cât de nenorocit e respectivul profesor”. Zece moduri de a determina copilul să placă școala, chiar dacă e pandemie, recomandate părinților de învățătoarea Camelia Florea

8.420 de vizualizări
Foto: captura Youtube.com/CameliaFlorea
Nu fiți descurajați, pentru că veți transmite asta și copilului vostru, spune în clipul cu cele “zece moduri de a determina copilul să-i placă școala, chiar dacă e pandemie”, învățătoarea Camelia Florea. Materialul a fost promovat de Inspectoratul Școlar Timiș pe pagina dedicată revenirii la școală. Camelia Florea este învățătoare la Școala Gimnazială Remetea, din județul Bihor.

Profesoara a publicat acest clip pe canalul său de Youtube, alături de alte “pastile” de acest fel, cu sfaturi pentru elevi și părinți.

“Chiar dacă e posibil să îmbinăm online-ul cu offline-ul, nu fiți descurajați, pentru că veți transmite asta și copilului vostru. Dragul meu părinte, crede-mă, nu o să-l ajute. Vrei un copil care să plece fericit la școală sau să își dorească se deschidă laptopul, în cazul în care va fi online? Sau îți dorești un copil care urăște școala, e frustrat și fără chef tot timpul? Eu cred că vrei să ai un copil care face parte din prima categorie așa că o să-ți spun 10 moduri de determinat copilul să-i placă școala, chiar dacă e pandemie”, spune învățătoarea în clipul respectiv. Redăm cele 10 sfaturi:

1. Fii un model pentru copilul tău! Dragul meu, tu ești cel care dă direcția, copilul tău se uită în primul rând la tine și apoi la învățătoare sau la profesoara de chimie. Amintește-ți și împărtășește cu el din perioada când tu însuți erai școlar, scoate în evidență doar aspectele frumoase sau amuzante, fă în așa fel ca el să înțeleagă că anii de școală sunt o experiență minunată și unică. Nu trebuie să aștepte să treacă, ci să se bucure de ei dorindu-și să învețe cât mai multe lucruri interesante.

2. Inspiră copilului tău respectul pentru profesori! Indiferent ce părere ai tu despre dascălii copilului tău, vorbește frumos despre ei și tratează-i cu respect. Nu te poți aștepta să învețe cu drag la matematică, dacă tu povestești în prezența lui cât de nenorocit e respectivul profesor. Copilul tău va învăța să-și respecte profesorii văzând cum îi respecți tu. Și încă ceva, asta e valabil cu privire la semenii noștri, în general.

3. Pregătește-l emoțional! Indiferent că ai un copil de șapte ani, sau unul de 16, vreau să știi că după vacanță contactul cu realitatea e un șoc. Amintește-ți cum te simți tu când după două săptămâni de concediu aterizezi luni la serviciu, fără niciun chef și cuminte la valurile înspumate ale mării. Așa că pregătește-ți emoțional copilul pentru școală: vorbește despre colegi, cumpărați împreună rechizitele și încearcă să subliniezi aspectele pozitive, chiar dacă pentru o vreme școala ar putea fi online. Trezește-i entuziasmul și stârnește-i curiozitatea pentru învățare.

4. Dă tonul de dimineața! Nu doar în prima zi de școală, ci ori de câte ori poți începe ziua cu o dispoziție bună, nu fi morocănos, zâmbește copilului, spune o glumă ca să aduci un zâmbet pe fața lui. Și dacă nu ai decât 10 minute la dispoziție, ele pot conta enorm pentru restul zilei. Chiar dacă tu știi că va fi o zi grea, un test sau orice altceva, învață copilul să privească jumătatea plină a paharului. Acest lucru îl va ajuta foarte mult ca adult. Inteligența emoțională se dezvoltă în familie.

5. Arată-ți interesul pentru ce face copilul tău la școală. Dragul meu părinte, îți amintești cum e să povestești plin de entuziasm ceva unui prieten și să-l vezi cum își verifică telefonul sau privește în altă parte? Nu fă asta cu copilului tău. Ascultă-l de fiecare dată când povestește ce s-a întâmplat la școală și fii interesat sincer nu doar de note, ci de toate experiențele pe care le-a avut acolo. Va înțelege că are în tine un prieten și l-ai câștigat de partea ta. Fie că e în clasele primare, fie că e la liceu. Și crede-mă, are nevoie să vorbească despre asta. Și încă ceva: abține-te să fii critic, iar dacă ai o părere (și e firesc să ai), spune-i în cel mai înțelept mod cu putință, ca să-ți mai povestească și data viitoare .

6. Stabilește un program clar pentru teme. Temele de acasă sunt cel mai puține îndrăgite de către toți elevii, dar dacă tu ai stabilit niște limite orare precise, un interval în care copilul tău va face temele, asta va determina o rutină și îl va ajuta să se simtă în control. O oră, dacă ai un copil mic, două sau trei ore, dacă e mai mare, dar asigură-te că nu își va petrece toată ziua la teme. Altfel va urî școala din tot sufletul pentru că nu-i mai rămâne timp pentru activitățile care îi plac.

7. Încurajează-l să se implice în activități extrașcolare. Vreau să ții minte un lucru: învățăm mai ușor din experiențele pe care le avem, atunci când lucrurile pur teoretice sunt aplicate în practică și le vedem utilitatea. La fel e și cu copiii noștri. Exemplu: participarea într-un proiect extrașcolar, care are ca obiectiv principal un stil de viață sănătos, îl va încuraja pe copilul tău să renunțe la unele obiceiuri alimentare cu care poate tu te lupți demult. Și cu siguranță va învăța să lucreze în echipă, când face parte dintr-un grup care pregătește un eveniment pe care-l îndrăgește .

8. Încurajează prieteniile de calitate. Știi că se spune cum că fiecare suntem media celor cinci oameni cu care ne înconjurăm. E valabil și în cazul copilului tău. Alege tu prietenii când e mic și încurajează prieteniile de calitate când el va crește. Mediul ne formează și depinde de tine, ca părinte, cine sunt colegii și prietenii care vor influența viața copilului tău.

9. Învață-l să învețe pentru el, nu pentru note. E important să-ți înveți copilul să iubească școală, să aibă dragoste pentru învățătură. Când ajungi acasă nu-l întreba “ce notă ai luat?”, ci întreabă-l “ce ai învățat astăzi la școală?”. Nu fă din note o sursă de stres și încearcă să descoperi care sunt materiile care-i plac mai mult, pentru că acolo poate obține performanță, în direcția aceea își poate descoperit pasiunea.

10. Ajuta-l să se bucure cât mai mult, să se amuze și să învețe cu drag. Anii de școală trec repede. Acum ai un copil la grădiniță și te trezești că e în prag de Bacalaureat. Ajuta-l să se bucure, să vadă frumosul în orice situație. Dacă azi am luat un 7, mâine va lua un 10. Un profesor plictisitor sau un coleg răutăcios? Nu îi lăsa să îl descurajeze, să-i scade motivația și entuziasmul. În orice situație scoate în evidență partea bună a lucrurilor. Apreciază, nu critica și copilul tău va face la fel.

Așadar, chiar dacă e pandemie și chiar dacă lucrurile nu sunt așa cum știam, învață-ți copilul să se adapteze și să iubească școala, veți câștiga amândoi. Fericirea nu are legătură cu situațiile, cu împrejurările, ci cu modul în care ne raportăm noi la ele”, încheie învățătoarea.

Foto: captura Youtube.com/CameliaFlorea


4 comments
  1. Da, cred că trebuie să gândim analitic, sa fim realiști cu privire la problemele care există în școlile noastre. Dar, dincolo de asta, dacă reușim să vedem jumătatea plină a paharului, dacă reușim să înțelegem și părinții și dascălii că unele lucruri depind de noi, cred că am făcut un pas înainte. Nu pot aștepta ca altcuiva sa ii pese de bunăstarea copilului meu mai mult decât mie. Indiferent care sunt împrejurările, ca și părinte, vreau să am un copil fericit și adaptabil. Ăsta e scopul meu. Restul sunt…detalii.

  2. Foarte corect și realist acest decalog care ar trebui preluat de toți diriginții și învățătorii și trimis părinților. Subliniate cu marker punctul 2 și 5!

  3. Pana la un punct, multe sunt sfaturi care se aplica in orice situatie, nu numai despre scoala.
    D-na invatator este foarte bine intentionata, in acelasi timp nu sunt de acord cu toate sfaturile in maniera prezentata aici.

    Eu imi invat copiii sa gandeasca analitic, fara sa cada prada emotiilor negative (sa se descurajeze) – cat se poate 🙂
    “Scoate în evidență doar aspectele frumoase sau amuzante” aceasta este pozitivitatea aceea falsa de care eu fug cat pot de tare. Viata nu are numai parti frumoase, iar copilul se va lovi de ele, ne place sau nu. Alegand sa ii expunem doar partile frumoase, de fapt ii bagam capul in nisip ca strutul si nu va fi pregatit sa le infrunte.

    Cuvinte precum “nenorocit” nu ar trebui sa existe in vocabularul nici unui parinte, indiferent la cine se refera. Insa, copilul trebuie sa respecte functia omului profesor, chiar daca nu impartaseste aceleasi valori ale omului care profeseaza. Nu este acelasi lucru cu respectul orb pentru un profesor, doar pentru ca este profesor. Din pacate, multi profeseaza din pozitia de putere atotstiutoare…

    Referitor la teme, mi-as dori scoala sa evalueze totalul de timp necesar zilnic pentru un copil. Nu vorbesc despre timpul teoretic necesar unui un copil pentru teme, ci despre cel real pentru multitudinea de teme primite la toate materiile.
    Temele nu sunt adaptate la timpul disponibil din afara orelor, programa nu este construita in jurul copilului, ci in jurul acelei false idei de performanta ca “cu cat mai multe teme, cu atat mai bine!” – sa ii tinem ocupati.
    In unele cazuri, baietii mei ajung sa stea asezati la birou (scoala + acasa la teme) mai multe ore decat petrec eu la serviciu…

    In concluzie, mesajul doamnei este frumos gandit, in unele locuri merita reformulat, eu simt deznadejdea dumneaei ca parintii nu o ajuta in demersurile-i de a motiva copiii.
    Pe de alta parte, scoala are un mare aport in a de a demotiva copiii, oricat de implicati sunt parintii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Neputința ministrei Educației, Ligia Deca, de a le acorda elevilor de clasa a V-a burse de merit, așa cum prevede legea Educației, care va intra în vigoare pe 3 septembrie / În urmă cu un an, ministra promitea: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”

La aproape un an de când Ministerul Educației a fost amendat de CNCD pentru că elevii de clasa a V-a nu pot primi bursă de merit, deși legea prevede că…
Vezi articolul

Ligia Deca anunță că la Colegiul Național Șincai, Inspectoratul Școlar București a făcut deja un raport, dar că va clarifica public ce a fost acolo doar după ancheta Corpului de Control al Ministerului: „Trebuie un just echilibru între a evita situațiile de fraudă și a ajuta copiii, totuși, să nu aibă un motiv suplimentar de stres”

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat că a trimis Corpul de control al Ministerului la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București, acolo unde au fost anulate zeci de lucrări la…
Vezi articolul

UPDATE Ministrul Deca înșiră investițiile în școli prin PNRR, dar omite să menționeze că multe suferă tăieri: școlile selectate pentru dotarea cu laboratoare, programele de reducere a abandonului școlar, microbuze verzi

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a folosit de discursul rostit, luni, la o ceremonie de marcare a începutului de an școlar pentru a promova inițiativele luate de autorități, în domeniul educației, în…
Vezi articolul

Lista cu rata de incidență pe localități, valabilă pentru vineri, 26 noiembrie, publicată de Ministerul Educației. Școlile și grădinițele din localitățile cu rata de incidență mai mică de 3 la mie pot face orele față în față

Lista cu rata de incidență pe localități a fost publicată în această seară de către Ministerul Educației. Edupedu.ro a scris ieri că școlile și grădinițele pot trece în activitate față…
Vezi articolul