VIDEO O studentă din Turcia, doctorandă în SUA la Tufts University, ridicată din stradă de agenți federali, în contextul represiunilor împotriva susținătorilor cauzei palestiniene

250 de vizualizări
Foto: EPA/ TAYLOR COESTER via Agerpres
O studentă turcă de la Tufts University, Rumeysa Ozturk, a fost reținută de agenți federali în Somerville, un oraș din apropierea Bostonului, în contextul acțiunilor administrației Trump împotriva susținătorilor cauzei palestiniene și a studenților acuzați de „activități pro-teroriste”, scrie Associated Press (AP).

Rumeysa Ozturk, în vârstă de 30 de ani, doctorandă la Tufts University, a fost ridicată de agenți ai Departamentului pentru Securitate Internă marți, 25 martie, în timp ce se îndrepta spre o întâlnire cu prietenii pentru a celebra iftarul, masa tradițională care marchează sfârșitul postului zilnic din Ramadan. Potrivit avocatei sale, Mahsa Khanbabai, nu au fost formulate acuzații oficiale împotriva studentei până în prezent.

Agenții au reținut-o pe Ozturk fără ca un judecător federal să poată analiza cazul, iar până când avocatul ei a ajuns în instanță și un judecător a ordonat ca studenta să nu fie transferată din statul Massachusetts, aceasta fusese deja transportată într-un centru de detenție ICE din Louisiana. Într-un document oficial, guvernul american a recunoscut că a informat echipa juridică a studentei despre relocare și că a facilitat contactul cu ea în noaptea de miercuri, conform sursei citate.

Departamentul pentru Securitate Internă susține că Ozturk ar fi fost implicată „în activități de sprijinire a Hamas”, organizație desemnată ca teroristă de către Statele Unite. Totuși, instituția nu a prezentat dovezi în acest sens.

Prietenii și colegii studentei spun că aceasta nu a fost implicată activ în protestele pro-palestiniene desfășurate în campusuri universitare în ultima perioadă. Singura implicare cunoscută a fost co-semnarea unui articol de opinie publicat în martie anul trecut în ziarul studențesc „The Tufts Daily”, în care se cerea ca universitatea să răspundă solicitărilor studenților privind „recunoașterea genocidului palestinian”, publicarea investițiilor instituției și renunțarea la legăturile cu companii asociate cu Israelul, mai scrie AP.

„Singurul lucru pe care știu că l-a organizat Rumeysa a fost o masă de Ziua Recunoștinței”, a declarat Jennifer Hoyden, o prietenă și fostă colegă de la Teachers College, Columbia University. „E o diferență majoră între a susține o inițiativă a senatului studențesc printr-o scrisoare și faptele de care este acuzată, pentru care nu am văzut nicio dovadă.”

După publicarea articolului de opinie, numele, fotografia și experiența profesională a studentei au fost listate pe site-ul Canary Mission, cunoscut pentru că identifică persoane care, potrivit descrierii proprii, „promovează ura împotriva SUA, Israelului și evreilor în campusurile universitare nord-americane”.

Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că administrația Trump a revocat deja vizele a cel puțin 300 de persoane, inclusiv cea a studentei de la Tufts: „Facem asta în fiecare zi. Le-am dat viză ca să studieze, nu ca să devină activiști sociali care destabilizează campusurile universitare”, mai notează sursa citată.

Cazul Ozturk vine în contextul unor măsuri extinse luate de autoritățile americane împotriva unor studenți străini și cadre universitare suspectate de simpatii față de mișcări sau organizații considerate ostile. Printre aceștia se numără Mahmoud Khalil, un rezident legal al SUA și activist palestinian, reținut la începutul lunii martie, și Rasha Alawieh, medic libanez, expulzată în ciuda unei hotărâri judecătorești care interzicea deportarea până la o audiere.

Joi seară, câteva sute de persoane au protestat în fața Primăriei din Somerville cerând eliberarea studentei și oprirea represiunilor împotriva susținătorilor palestinieni. „America a fost construită pe libertatea de exprimare. Dacă o pierdem, atunci ce ne mai rămâne?”, a spus Carina Kurban, vorbitoare la manifestație, potrivit AP.

Universitatea Tufts a reacționat printr-un comunicat transmis de președintele instituției, Sunil Kumar: „Suntem în contact cu oficiali locali, statali și federali și sperăm că Rumeysa va beneficia de dreptul la un proces echitabil”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ludovic Orban contrazice aritmetica: „Oricine spune că dăm mai puțini bani la educație, de fapt, spune o mare minciună”. Oficial alocarea pentru Educație în 2020 va fi cu 976 milioane lei mai mică decât în 2019

Premierul Ludovic Orban a declarat în fața Parlamentului, la angajarea răspunderii pe Legea Bugetului de stat pentru anul 2020 că alocarea bugetară pentru Educație, propusă pentru anul viitor, este mai…
Vezi articolul