VIDEO Premierul Dăncilă: “Oamenii ne-au investit cu încredere”. Diferenţa dintre “a investi” şi “a învesti” – lecţia despre confuziile paronimice de la clasa a VII-a

În discursul susţinut de Premierul Viorica Dăncilă la începutul şedintei de Guvern din 2 octombrie verbul “a investi” a fost folosit cu sensul de “a învesti”, potrivit înregistrării video oficiale. Este o confuzie făcută frecvent în spaţiul public, o situaţie pe care elevii de la clasa a VII-a o învaţă la capitolul “Confuziile paronimice” la Limba şi Literatura Română, potrivit programei actuale de pe site-ul Institutului pentru Ştiinţele Educaţiei.

Declaraţia Premierului Dăncilă este următoarea: “Le transmit liderilor Opoziției că guvernarea se exercită 24 din 24 de ore, șapte zile pe săptămână, iar oamenii ne-au investit cu încredere pentru a munci, și nu pentru a pleca în vacanțe sau pentru a face jocuri politice”. Declaraţia poate fi urmărită în video la minutul 0:58.

În manualul de Limba şi Literatura Română de clasa a VII-a, definiţia paronimelor este următoarea: “Paronimele sunt cuvinte foarte asemănătoare ca formă, dar al căror înțeles este diferit: temporal („care se referă la timp“) – temporar („pentru o perioadă de timp“), oral )(„rostit“) – orar („program stabilit pe ore“) etc. Paronimele se deosebesc printr-un sunet sau cel mult două, uneori deosebirea constând în ordinea diferită a sunetelor (a revela/a releva). Confuzia paronimică este o greșeală care constă în utilizarea unui cuvânt în locul paronimului
său. Nu orice cuvinte care au un sunet diferit sunt paronime, dacă nu generează și confuzii.”

În cazul de faţă, perechea paronimică creatoare de confuzie este “a investi”/”a învesti”. Potrivit scriitorului Radu Paraschivescu, „A investi” înseamnă „a plasa, a aloca sau a cheltui fonduri, capital sau diverse mijloace materiale într-o întreprindere sau într-o afacere”. „A învesti”, în schimb, are sensul de „a acorda cuiva în mod oficial un titlu, o funcţie, un drept, o atribuţie sau o autoritate”. În aceste condiţii, vom spune „Patronul a investit enorm pentru ca echipa lui să câştige campionatul”, dar „Ionescu a fost învestit ca preşedinte al corporaţiei”.

Definiţiile pentru fiecare dintre paronime sunt, potrivit dexonline.ro, următoarele:

ÎNVESTÍ, învestesc, vb. IV. Tranz. A acorda cuiva în mod oficial un drept, o autoritate, o demnitate, o atribuție. (În Evul Mediu) A da cuiva învestitura. – Din fr. investir, lat. investire. (sursa: Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, al Academiei Române, 2009)

INVESTÍ, investesc, vb. IV. Tranz. A plasa, a aloca, a cheltui un fond, un capital, diverse mijloace materiale într-o întreprindere; a face o investiție. – Din fr. investir, lat. investire. (sursa: Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, al Academiei Române, 2009)

FOTO: gov.ro

Total
23
Shares
1 comentariu
  1. Oare numai respectiva doamna face greseli? Ma deranjeaza faptul ca numai unii sunt expusi criticilor, altii care fac greseli majore, de fond, trec aproape neobservati! NU SUNT o sustinatoare a PSD si nu am fost niciodata si nu fac acest comentariu pentru ca sunt femeie. Dar mi se pare ca zaresc o urma de misoginism in aceste atacuri si nu cred ca este de bun augur pentru “barbatii darzi” din presa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

UPDATE Cursurile vor fi suspendate în tot Bucureştiul vineri, pe 31 mai şi doar în şcolile de pe traseul Papei Francisc, joi 30 mai, anunţă primarul Gabriela Firea şi inspectorul şcolar general

Cursurile liceelor, şcolilor şi grădiniţelor aflate pe o rază de 1-2 km, pe traseul vizitei Papei Francisc vor fi suspendate joi 31 mai, a anunţat Gabriela Firea. Aceasta a declarat…
Vezi articolul