VIDEO Protest al profesorilor în Belgia față de condițiile de lucru și tăierile de buget. “Încercăm să facem față întrebărilor, absențelor, bolilor, dar suntem pur și simplu obosiți” – profesor protestatar

1.033 de vizualizări
Foto: captură – YouTube / EuroNews
După doi ani de închidere a școlilor și de măsuri anti-Covid-19 impuse de guvern, mii de profesori și de cadre didactice francofone din Belgia au ieșit marți pe străzile din capitala Bruxelles pentru a protesta față de condițiile de lucru și tăierile de buget din Educație, relatează vineri, 11 februarie, Euronews.

Profesorii susțin că, deși meseria lor este foarte importantă pentru societate, autoritățile “nu dau mijloacele necesare pentru a continua să ne iubim profesia”, spun aceștia, și reclamă că ceea ce îi interesează pe guvernanții din Belgia este doar să minimizeze costurile pentru Educație în pandemie. Detalii, mai jos.

  • Reamintim că și în România au existat recent proteste ale sindicatelor din Educație, însă acestea au vizat exclusiv revendicări salariale sau de asigurare a unor sporuri. Reprezentanții sindicatelor au oprit însă aceste acțiuni, fiind în prezent în negocieri cu Guvernul pentru semnarea unui acord, cea mai recentă solicitare fiind adresată președintelui Iohannis, să intervină în subiect și să sprijine învățământul.

Printre motivele protestului, potrivit declarațiilor celor participanți, se numără: clasele supradimensionate, clădirile școlare care au nevoie urgentă de reparații și lipsa generală de personal. “Pandemia nu a făcut decât să înrăutățească o problemă deja existentă”, notează sursa citată.

Astfel, profesorii sunt obosiți și spun că nu mai pot suporta: “Noi dăm totul pentru elevii noștri. Facem totul pe calculator. Încercăm să facem față întrebărilor, absențelor, bolilor, dar suntem pur și simplu obosiți”, a declarat pentru Euronews un profesor prezent la manifestație.

“Clasele noastre sunt prea mari, cu copii cu handicap pe care trebuie să-i ajutăm, care au nevoie de sprijin suplimentar în timp ce restul clasei face altceva. Prima mea cerere este să reducem numărul de elevi [dintr-o] clasă”, a spus un altul.

Conform aceleiași surse, ultimul protest al profesorilor francofoni din Belgia a avut loc în 2011, dar de data aceasta motivele au fost multiple și într-un context special, cel al pandemiei de Covid-19, fiecare sindicat al cadrelor didactice susținând protestul. Aceștia susțin că protocoalele se schimbă în mod constant și că acum își petrec o mare parte din timp gestionând absențele, ceea ce sporește confuzia în școli.

Resursele și investițiile în Educație, o problemă

Mai mult, profesorii spun că autoritățile sunt interesate doar de reducerea costurilor: “Este cea mai frumoasă slujbă din lume. Cu toții ne iubim munca, dar [autoritățile – n. red.] nu ne dau mijloacele necesare pentru a continua să ne iubim meseria”, a declarat un profesor protestatar.

În cazul în care situația se va înrăutăți, lucrătorii belgieni din Educație spun că vor face eforturi pentru a crea alianțe cu colegii lor europeni pentru a cere schimbări reale și pentru ca autoritățile să înțeleagă că școala este o investiție în viitor, susțin aceștia.

Într-un interviu acordat joi presei belgiene, ministrul valon responsabil cu educația, Pierre-Yves Jeholet, a menționat despre banii suplimentari puși la dispoziție de guvernul valon pentru a ajuta la gestionarea pandemiei, dar a subliniat că fondurile “nu sunt nelimitate”.


1 comment
  1. Toți suntem. Îmi doresc o vacanta mare, adevărată, de trei luni, de care eu nu o sa am parte. Termin cursurile în iulie, apoi examen, apoi alt examen, ședințe și iar ședințe, apoi la școală, nebunia de început de an, nebunia covid,, nebunia urmările covid și tot așa.Nimeni nu ia în calcul suplinitorii care de ani de zile dau examene, au grade și cu toate acestea în fiecare an dau examen. Eu nu am vacanță. Nu știu ce înseamna sa ai vacanță. Nici măcar concediu nu pot sa îmi fac, cum fac ceilalți :când vreau eu și cât vreau eu.Poate ca ar fi mai bine daca anul acesta s-ar trece peste latifundiarii numiți directori și s-ar prelungi automat contractele de muncă. Mie una mi-ar conveni. Toată nebunia inutila a examenelor unde e câte un post sau doua e inutila în momentul în care ai tot luat nota de titularizare, mai ai și grade și tu tot trebuie sa dai examen. În toate școlile unde am fost directorii tăiau și spânzurau. E patronajul lor. O data as vrea și eu sa vad ca le este luat acest privilegiu și ca nu mai pun bețe în roate cu succes.Totul sa tina de minister:ai dat examen în iulie, ai ocupat post, ai grade contractul îți este prelungit automat în sistem. De ce titularii cu 5 au drepturi depline și pot fi mutați de pe un post pe altul etc și noi, care avem examene de titularizare luate și grade sa nu avem dreptul la prelungire automata în sistem? De ce sa depindem de director etc?A învățat în locul meu? A dat examen în locul meu? Când am predat online am apreciat pentru prima data efectul lipsei mâncătoriei care este mereu la nivel de școală :nu mai venea niciun șarpe sa îmi sasaie pe la ureche, nu mai venea cea care face orarul cu vechea placa “ai ferestre pentru ca ai doar câteva ore și sunt prioritar cei cu norma întreaga” sau”ai ferestre pentru ca sunt cei cu câteva ore care trebuie rezolvați primii “.Pur și simplu liniște și pace. Intrigantii și mâncătorii de cah au suferit cumplit în acea perioada pentru ca nu și-au mai găsit utilitatea:pe cine sa vorbească de rău la director, cum sa dea bine în fata directorului /anturajului dacă nu mai are cum sa stânga bani de cadou de ziua de naștere a directorului, cum, cum, cum? Și apoi copii care veneau la școală și nu vroiau sa fie acolo! Ce bine a fost fără problemele lor de orice fel. Ei au atâta nevoie de un psiholog dar noi nu suntem psihologi. A fost liniște. Și bine.Si vreau iar acea liniște.
    Dacă s-ar face prelungire automata directorii nu ar mai avea ce sa facă și cum sa aducă pile, mâncătorii de câh nu ar mai avea cum sa pape și copii instabili și instigati la dezordine și altele nu și-ar mai avea rostul. O soluție simplă pentru atâtea probleme. Ar fi frumos, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cercetătorul Octavian Jurma: Am avut și eu experiența evaluării de către studenți. De atunci nu am mai predat niciodată și nici nu am mai căutat un job didactic – îmi place să predau, dar nu să dădăcesc

“Am avut și eu experiența evaluării de către studenți”, spune cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook. Medicul relatează experiența din Statele Unite, unde a predat ca asistent universitar…
Vezi articolul

Profesorul anonim: „Specialiștii” își vor rotunji veniturile iar profesorii vor fi disponibilizați – apel al cadrelor didactice care predau Educație tehnologică pentru menținerea disciplinei în trunchiul comun

Această disciplină de studiu complexă, cu un puternic caracter aplicativ și interdisciplinar, mult îndrăgită de elevi, poate fi transformată dintr-o materie distinctă cuprinsă în trunchiul comun, într-o disciplină modulară inclusă în…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale cu elevii în programul Școala după școală nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, după două luni și jumătate de la debut. „Nu avem încă semnat contractul”, spune Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de…
Vezi articolul

Pentru a implementa începând cu 1 septembrie o reformă în sistem, cred că e bine să avem directori cu concurs, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. “S-ar putea să fie mai potrivit un expert în drept sau în economie să conducă școala administrativ”

Autoritățile pregătesc implementarea unei reforme de la începutul anului școlar viitor, potrivit declarațiilor făcute azi de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion. Acesta a spus, la dezbaterea despre…
Vezi articolul