VIDEO Radiația 5G este periculoasă? Explicația fizicianului Cristian Presură

14.995 de vizualizări
Foto: Pexeles.com
Dezvoltarea explozivă a tehnologiei și folosirea ei permanentă în viața de zi cu zi au atras numeroase întrebări cu privire la efectele acesteia asupra sănătății umane. Pățim ceva dacă folosim telefoanele mobile ca pe o extensie a corpului nostru? Radiația 5G este periculoasă? Fizicianul Cristian Presură a explicat într-un material video publicat pe vlogul său care este diferența între 3G, 4G și 5G, care sunt radiațiile care produc efecte nocive și a răspuns întrebării: sunt undele electromagnetice, adică radiațiile emise de telefoanele mobile, periculoase?

Fizicianul Cristian Presură este cercetător la compania Philips în Olanda, autor al volumului “Fizica Povestită” publicată de Editura Humanitas și este cunoscut pentru evenimentele de popularizare a științei la care participă. Face parte din grupul construit de Universitatea din București cu scopul de deschide știința către publicul larg. Din luna aprilie, cercetătorul și-a lansat vlogg-ul Fizica cu Cristian Presură.

Este radiația 5G periculoasă? Fragmente din explicația video a lui Cristian Presură

Cristian Presură:
Care este diferența între 3G, 4G și 5G?

De la o generație la alta, crește capacitatea telefonului de a transmite și recepta date mobile. 3G, de exemplu, transferă câteva sute de Kbs, 4G transferă sute de Mbs, iar 5G va transfera zeci de Gbs. Practic, cu tehnologia 5G poți descărca un film obișnuit în mai puțin de o secundă. (Explicația continuă video la min. 1:27)

Riscul de care se vorbește cel mai des la tehnologia 5G este cel al radiațiilor. Se spune că radiațiile sale ne-ar provoca cancer. Este asta adevărat?

Să începem cu cuvântul ‘radiație’. Lumea aude că 5G are radiație și se sperie. De ce se sperie oamenii? Pentru că ei cred că radiația este intrinsec periculoasă. Uită sau poate nu știu că nu toate radiațiile sunt periculoase. Lumina vizibilă de la soare, de exemplu, este o radiație. Este ea periculoasă? Nici vorbă. De fapt, ea se numește radiație pentru că soarele radiază energie.

Asta este radiația, în fond: un fascicul de unde sau particule ce poartă energie.

Chiar și un bec din cameră radiază. Este radiația luminoasă care ajunge la noi. Ea nu este, desigur, periculoasă. (…) De mai mult de 100 de ani, de când avem lucrurile astea în casă, nu s-a demonstrat că ar fi așa de periculoase, de aceea nu trebuie să dăm becul afară și să stăm pe întuneric, de frica radiațiilor.

Deci nu toate radiațiile sunt periculoase. Care, însă, sunt?

Radiațiile cosmice, de exemplu, sunt periculoase. Ele sunt formate din particule – electroni, protoni – cu energii mari, care dacă lovesc atomii din care suntem noi făcuți îi sparg literal în bucăți, pentru că atomii își pierd astfel o parte din electroni. Atomii sunt ionizați. Se spune că aceste radiații sunt ionizante. E normal să ne ferim de astfel de radiații, pentru că ele strică atomii și moleculele din care ne sunt făcute celulele. În final, această mașinărie minunată, dar extrem de complexă care este corpul cedează, adesea ajungându-se la cancer.

Noi, însă, acum, nu ne vom referi la radiațiile formate din particule. Ci la radiațiile sub forma undelor electromagnetice, pentru că vrem să vorbim de tehnologia 5G. Iar radiațiile emise de telefoanele mobile sunt unde electromagnetice.

Ce sunt undele electromagnetice?

Undele electromagnetice sunt oscilații ale câmpurilor electrice și magnetice. Ele se ordonează în funcție de frecvența oscilațiilor.

Avem unde electromagnetice de 50 Hz, de exemplu, date de rețeaua electrică. Asta înseamnă că ele oscilează de 50 de ori pe secundă. Avem unde radio de 100 Mhz, de exemplu. Asta înseamnă că ele oscilează de 100 de milioane de ori pe secundă. Avem și lumină vizibilă, care este tot o undă electromagnetică, cu o frecvență de 700.000 de GHz. (…)

Pe noi ne interesează cuptoarele cu microunde, care generează unde de 2 GHz, și telefoanele mobile din generația 3G, 4G sau rețelele WiFi care oscilează tot cu câțiva GHz. Noile rețele 5G folosesc rețele de până la 70 GHz.

(…)

Undele cu o frecvență mai mare decât 3.000.000 de GHz sunt ionizante, iar cele cu o frecvență mai mică nu, pentru că pachetele lor de energie nu au energie suficientă să smulgă electronii de pe orbită. Dacă ne uităm pe graficul alăturat, vom vedea că această limită calculată aici foarte simplificat este în jurul radiațiilor ultraviolete. Acestea împreună cu razele X și razele Gama au energie suficientă să ionizeze atomii, de aceea trebuie să ne ferim de astfel de radiații. De exemplu, atunci când stăm la plajă sub radiațiile ultraviolete ale soarelui foarte mult. Să adăugăm acum la tabelul nostru tehnologiile telefoanelor mobile.

Tehnologiile 3 G și 4G folosesc frecvențe de până la 3 GHz.

Tehnologia 5 G va folosi frecvențe de până la 70 GHz. Asta însă e mult sub cele 3.000.000 de GHz la care undele electromagnetice devin ionizante. Cu alte cuvinte, radiațiile 5G nu sunt ionizante și ele nu vor sparge atomii. Înseamnă că, în principiu, nu ne așteptăm să provoace riscuri ridicate de cancer, cel puțin din punct de vedere teoretic. Același lucru ar fi valabil și pentru radiațiile 3G și 4 G.

Rezultatul ăsta este susținut de studii medicale. Să privim rata de cancer în ultimii 50 de ani. Vom observa că ea nu crește brusc, o dată cu introducerea cuptoarelor cu microunde sau cu introducerea telefoanelor mobile și a rețelelor Wi-Fi acum 20 de ani. (…)”

Citește și:

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii
 1. Și care e problema? Citiți încă odată, tot articolul! Nu cred c-ar trebui să vă panicați! Mai ajungeți până în 2050? Asta e problema! Mai trăim până atunci?

 2. Nu e vorba neaparat de cancer, poate mai degraba de afectiuni neurologice. Se stie ca la baza functionarii sistemului nervos este chiar curentul electric , evident de intensitate foarte redusa, de aici rezulta ca orice unda electromagnetica mai ales la frecventa mare poate duce la modificari. Efectul undelor electromagnetice este similar cu cel al cuptorului cu microunde, doar ca la cuptor frecventa este mica si puterea mare (1000W), iar la 5G puterea foarte mica dar frecventa de 30 de ori mai mare. Mai mult ca sigur nu ne va “praji”, dar pe termen lung sigur va produce efecte ireversibile asupra sanatatii noastre , mai ales cand suntem in locuinta unde peretii camerei au acelasi efect ca pretii unui cuptor cu microunde.

 3. Argumentul din final, cum ca introducerea telefoanelor mobile si cuptoarelor cu microunde NU a dus la cresterea brusca a incidentei cancerelor, pleaca de la premisa eronata ca :
  1 populatia a avut acces brusc si nelimitat la aceste tehnologii , ceea ce este eronat, accesul a avut loc treptat iar aria geografica pe care aceste tehnologii au inceput sa lucreze nu a fost brusc tot mapamondul
  Incidenta cancerelor a crescut deasemeni treptat si in special in tarile puternic dezvoltate
  2 efectele posibil cancerigene nu apar in cativa ani de la inceperea folosirii telefonului mobil, poate sunt necesare decenii,deci e inca prematur sa tragem concluzii.
  Desigur, daca le vom trage prin 2050 si ele vor fi negative, va fi dificil sa mai remediem situatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consilierul prezidențial pe Educație: Președintele Iohannis va discuta cu partidele și guvernul pentru ca orice viitoare lege a Educației să aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta în următoarele 3 luni cu partidele și guvernul pe marginea proiectului “România Educată”, care urmează să fie lansat miercuri, 5 decembrie, a declarat consilierul…
Vezi articolul

Peste 20 de asociații civice denunță blocada impusă de primarul Sectorului 5 voluntarilor din școala 136 din Ferentari, în locul cărora Florea propune un program de 4 milioane de euro

Peste 20 de asociații civice, printre care și comunitatea #Rezistența, îi cer Primarului Sectorului 5, Daniel Florea, “ridicarea imediată a interdicției impuse voluntarilor și copiilor de a mai folosi” spațiul…
Vezi articolul

BREAKING Măsurile oficiale care se iau din 2 iunie în toate școlile pentru elevii claselor terminale, a VIII-a si a XII-a, precum și în perioada Evaluării Naționale și Bacalaureatului – proiect

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a postat pe site, în dezbatere publică, un set de recomandări de sănătate publică privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor impuse de starea…
Vezi articolul