VIDEO Reformă școlară radicală în Franța, care adoptă o lege împotriva separatismului islamic. Școala la domiciliu – limitată strict la cazurile medicale. Macron: „Există un islamism radical care conduce la negarea Republicii” prin ”deşcolarizarea copiilor”, ”îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie”

2.207 vizualizări
Sursă foto: Youtube/France24
Legea împotriva separatismului islamic, pentru întărirea secularismului și revenirea la legile și valorile Republicii, cel mai radical proiect de pe teritoriul Franței din 1882 încoace, a fost anunțată vineri de președintele Emanuel Macron, transmite Digi24. Legea prevede o serie de schimbări majore în sistemul de Educație francez care ar urma să intre în vigoare la începutul anului 2021: obligativitatea școlarizării de la 3 ani, iar școala la domiciliu urmează să fie limitată strict la cazurile motivate medical. În prezent, în Franța, peste 50.000 de copii învață acasă, scrie le Figaro.

„De la începutul lui 2021, educația școlară va fi obligatorie pentru toți copiii începând cu vârsta de 3 ani. Instrurea educațională făcută acasă va fi limitată doar la cazurile medicale”, a declarat vineri președintele Franței, într-un discurs susținut în suburbia pariziană Mureaux, un cartier cu probleme.

Macron spune că obiectivul este să lupte împotriva ținerii copiilor la domiciliu, a radicalizării și a analfabetismului. El a amintit de cazurile copiilor aflați complet în afara sistemului social, educați în școli ilegale, administrate adesea de extremiști religioși. 

Președintele a mai vorbit de cazuri de elevi musulmani retrași de părinți de la cursuri de muzică sau de sport din motive religioase, ca apoi să fie mutați într-un sistem paralel de educație islamică.

„Adesea, ei nu primesc niciun fel de educație, dar merg în aceste clădiri care nu sunt declarate public. Clădiri cu pereți fără ferestre, unde copiii sosesc la ora 8 în fiecare zi și pleacă la ora 15, unde sunt întâmpinați de femei în niqab și sunt interogați și puși să se roage”, a declarat Macron citat de Digi24.

Președintele a mai spus că ”Există în acest islamism radical (…) o voinţă revendicată de a afişa o organizare metodică pentru a încălca legile Republicii şi a crea o ordine paralelă a altor valori, a dezvolta o altă organizare a societăţii”, a adăugat şeful statului francez, care a apreciat că islamul este ”o religie care trăieşte o criză astăzi peste tot în lume”.

”Eu vreau să nu existe nicio confuzie, niciun amalgam, dar forţa este de a constata că există un islamism radical care conduce la negarea Republicii”, a declarat Macron, amintind de ”deşcolarizarea copiilor”, ”dezvoltarea de practici sportive şi culturale” comunitare și ”îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie”.

Sursă foto: Youtube/France24


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

Protestul celor trei asociații ale elevilor, de la Ministerul Educației, față de nerespectarea dreptului la gratuitate la transportul către și dinspre școală, s-a încheiat la ora 12:00, conform autorizației pe…
Vezi articolul

Premierul Ciucă nu va fi prezent la întâlnirea cu sindicatele din Educație din această după-amiază / La discuții participă secretarul general al Guvernului și miniștrii Educației, Muncii, Finanțelor și Fondurilor Europene

Premierul Nicolae Ciucă a spus că nu va fi prezent la negocierile cu sindicatele care au loc în această după amiază la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și la…
Vezi articolul

OFICIAL Titulari până la 70 de ani. Pentru anul școlar 2025-2026, cererile se depun la secretariatul școlii din 8 ianuarie și până pe 23 ianuarie, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate

Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Este vorba despre profesorii cărora nu li…
Vezi articolul

Emmanuel Macron: Musulmanii pot fi ‘şocaţi’ de caricaturile cu profetul Mohamed, dar ele nu justifică violenţa. Libertăţile noastre, drepturile noastre, consider că este vocaţia noastră să le protejăm

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru Al-Jazeera, difuzat sâmbătă, că a înţeles că musulmanii pot fi ‘şocaţi’ de caricaturile cu profetul Mohamed, dar că ele nu justifică…
Vezi articolul