VIDEO Robotul care ajută școala online: un român a dezvoltat o soluție pentru ca profesorii să poată preda din școală, iar elevii să aibă acces inclusiv la laboratoare, dar stând acasă

10.793 de vizualizări
Sursă Foto: Mirai/Cristian Lacraru
Robotul Mirai a fost dezvoltat de un inventator român, Cristian Lacraru, în ultima lună de zile, și este o soluție care i-ar putea ajuta pe profesori să predea chiar din clase, exact ca la orele normale, doar că elevii vor privi de pe ecranele calculatoarelor.

Soluția pare ruptă din filmele Sci-fi sau ceva ce am întâlni în școlile din sisteme de educație ultramoderne ca în Japonia, însă robotul a fost dezvoltat în România. Inventatorului i-a venit ideea când a văzut cum se desfășurau lecțiile online pentru copilul lui cel mare, în timpul stării de urgență.

„Ideea mi-a venit ca părinte când am văzut copilul cel mare cum stătea în fața calculatorului și am văzut că profesorul nu se simțea bine, fiindcă nu era în mediul de la școală. Astfel, când am proiectat robotul Mirai, m-am gândit în primul rând la profesori, să se simtă bine în sala de clasă și să aibă acces la materialele didactice”, a explicat Cristian Lacraru pentru Edupedu.ro.

 

El a adăugat că deja se fac îmbunătățiri, după ce prototipul robotului Mirai a fost folosit de profesori la clasă la o școală din București pentru a vedea cum se descurcă și ce sugestii au.

„Am avut feedback de la profesori și sunt foarte încântați de idee, Mirai le oferă libertate în mișcare, nu stau pe un scaun în fața unui ecran, ei se mișcă prin clasă, scriu la tablă, utilizează materialele didactice cum ar face în mod normal, iar copiii privesc ca și cum ar fi și ei acolo. Există soluții tehnice și moderne pentru a ajuta profesorii să predea actul educațional la aceeași calitate, chiar dacă este transmis online. Sunt școli care deja ne-au cerut să vadă robotul, iar noi îl îmbunătățim pornind de la feedback-ul profesorilor”, a povestit Lacraru.

Robotul Mirai, care înseamnă „viitor” în japoneză, costă între 2.000 – 3.000 de euro în funcție de ce tehnologii sunt implementate.

„Mirai are un calculator integrat, cu licență Windows, deci profesorii pot accesa prin touch screen oricare din platformele folosite deja la clasă, Zoom, Skype, nefiind nevoie să învețe o platformă nouă”, a mai explicat Lacraru.

De asemenea, când predă, profesorul va avea lavalieră, ca să poată fi auzit de copii mai bine, iar el îi va auzi pe elevi la fel ca la orele online pe care le-au făcut în primăvară.

  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro

11 comments
  1. Este penibil sa pretinzi o inventie in categoria robotilor, o macheta colantata in interiorul caruia ai pus o tableta sau un laptop conectat prin bluetooth cu un microfon pt redarea vocii.
    Vedeti mai jos inventii in domeniu nu penibilitati pe care le prezentati, cautati pe youtube:

    Robots in Schools: The Future of Student Success — disq.us
    Meet Germany’s first robot lecturer | DW Documentary — disq.us

  2. Un laptop bunicel costă în jur de 350euro și face cam aceeași treabă,doar că nu se mișcă.Sunt adeptul progresului,dar adaptat la tipul de societate in care trăim,o astfel de investiție este un moft inutil și costisitor pentru România.

  3. Surogate,căt mai aproape de virtual,omul nu este construit pentru așa ceva,tăiem creaca de sub picioare,împotriva naturii.Uleiul nu se face apă.Să nu ne jucăm ,nu suntem creatori , ci bieți … .

  4. Ce face diferit fata de un laptop cu o camera web de buna calitate? Copii vad același lucru, pe profesor! De ce sa dai atâția bani când sunt soluții mult mai ieftine. Mulți profita de situația de fata, și vor sa se îmbogățească. Hai sa ajutam cu adevărat copii nu sa facem noi avere. Banii de pe un singur robot cumperi poate 6-8 laptopuri și restul de set-up.

  5. Aspecte critice:
    Acesta nu e un robot
    Este o tableta conectata la o cameră video de înaltă rezolutie si la un microfon de tip lavalieră montate pe o carcasă sub forma unui robot.
    Aspecte pozitive:
    Copiii din grădiniță ar putea fi încântați de forma de prezentare.

    1. Nici macar la gradinita, cred ca i-ar speria. Pare mare, ocupa mult spatiu cred ca face cat 2-3 prichindei.
      Dar cum zicea si altcineva acesta nu este un robot. NU misca! Este un panou colantat in forma de robot. Acelasi lucru il poti face si in forma de copacel, masina, gargarita etc…
      Mai jos o adevarata inventie, este mobil, raspunde la stimuli, este micut, o inventie in progres.
      https://youtu.be/0DLKkBzCi6w
      https://youtu.be/Amfrm2V_KO0

    1. Predarea nu e doar o interactiune ochi in ochi. Predarea este cominicare cu elevul, celor mici li se poarta mana, te duci langa elev, il ajuti, il verifici, te uiti la ce noteaza, daca lucrezi cu mai multe grupe sau clase diferite in acelasi timp verifici fizic care este progresul lectiei la unii ca mai apoi sa decizi cum te preocupi de ceilalti. Cum spunea cineva, o tableta face acelasi lucru. E suficienta o camera mobila si cu o tableta faci live streaming dar la fel de saracacios va fi actul pedagogic din punctul de vedere al interactiunii profesor-elev.

  6. Ideea pare a fi interesanta, dar nu sunt prea multe detalii legate de modul in care functioneaza, de fapt, astfel incat nu pot spune daca este o idee buna sau nu.
    Inteleg ca pana la brevetarea inventiei, cel putin, nu pot fi date detalii, dar nu reusesc sa imi dau seama cu ce vine in plus acest robot fata de un laptop… sau un calculator… La care se poate atasa, daca este cazul, o camera mai performanta, lavaliera se poate pune si fara robot… Daca laptopul / calculatorull sau tableta (cu touch-screen) sunt pozitionate bine in clasa, profesorul va putea sa se miste in voie, sa scrie la tabla etc…
    Problema profesorilor a fost ca nu erau nici in sala de clasa si acasa, unde se gaseau, nu avea nici tabla, nici spatiu etc…
    Nu spun ca acest robot nu este bun, spun doar ca nu imi dau seama – din putinele detalii oferite, cu ce vine in plus!
    Oricum, tot respectul pentru acest parinte care incearca sa gaseasca solutii astfel incat profesorilor sa le fie mai usor cand sunt in situatia de a preda in conditii neprevazute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Marea Britanie le cere profesorilor retrași din activitate să se întoarcă în clase pentru a-i suplini pe colegii absenți din cauza creșterii cazurilor de infectare cu varianta Omicron a Covid-19

În Marea Britanie, profesorii retrași din activitate (out-of-work) sunt chemați în școli pentru a-și putea înlocui colegii dacă va fi lipsă de personal didactic, pe fondul răspândirii variantei Omicron în…
Vezi articolul