Tudor Chirilă, apel către partide: „Vă uniți pentru Educație”? Cu politicieni iresponsabili e greu să generezi schimbare

1.266 de vizualizări
SURSA: www.facebook.com/pg/TudorChirilaOfficial
Tudor Chirilă lansează un apel către toate partidele politice parlamentare și le solicită  să creeze împreună o viziune și o reformă unitară a Educației. „Așezați-vă la masă împreună cu consilierii pe probleme de educație și elaborați o viziune unitară, comună, multianuală, pe care s-o implementați prin măsuri executive și legislative”. Campania sa are o pagină de petiții, unde oamenii pot susține demersul.

„Lucrurile nu se pot schimba decât din două direcții: mentalitatea și voința politică. Cu politicieni iresponsabili e greu să generezi schimbare. Totuși, datoria mea este să sper și vă cer asta și vouă. Am inițiat acest apel către clasa politică. Cred că numai dacă le arătăm că ne pasă și prin orice fel de presiune publică îi putem determina să înțeleagă că nu se mai pot juca”, scrie Chirilă pe Facebook.

Redăm mai jos textul apelului inițiat de Tudor Chirilă:

„Stimați membri ai Parlamentului,

Vă invităm să recunoașteți în fața cetățenilor Românie că suntem într-o situație extrem de gravă în ceea ce privește educația. Pentru că niciun guvern nu e veșnic, pentru binele țării, avem nevoie de un consens politic măcar în acest domeniu.

În calitate de cetățean al României, fiind la curent cu situația precară a învățământului românesc, lansez un apel public către toate partidele politice: Vă invităm să procedați cu responsabilitatea de care pretindeți că dați dovadă. Așezați-vă la masă împreună cu consilierii pe probleme de educație și elaborați o viziune unitară, comună, multianuală, pe care s-o implementați prin măsuri executive și legislative. Depolitizați Educația și începeți să construiți împreună un nou sistem care să pună cu adevărat în centrul său elevul. Profesorii trebuie să aibă libertatea, dar și competențele de a lua decizii pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor/studenților în spiritul valorilor desprinse din bunele practici educaționale.

Așteptăm de la actorii politici să înțeleagă că educația reprezintă principala sursă de dezvoltare a unui popor și garantul identității lui. TOATE partidele politice trebuie să înțeleagă că este nevoie de o abordare unitară, coerentă și care să continue conform unei viziuni unanim agreate indiferent de partidul aflat la putere. Educația nu mai poate fi o sursă de manipulare politică sau de capitalizare electorală.

Mingea e la dumneavoastră acum, stimați membri PSD, PNL, USR-PLUS, PRO România, PMP, UDMR și ALDE. Noi, semnatarii acestei petiții vă solicităm să susțineți, să elaborați și să semnați un acord politic (și nu de fațadă) pentru formularea unei viziuni unice și implementarea reformei educaționale inspirată de modele educaționale performante, altfel riscăm să devenim un popor fără identitate.

De ce este important?

Acum cateva luni, Ministerul educației a pus în dezbatere publică o nouă viziune pe educație, profund inspirată de reforma finlandeză. Autorii, nu sunt membri vreunui partid. Viziunea a fost mai degrabă criticată, nicidecum dezbătută în mod constructiv. La momentul respectiv am apreciat viziunea (redactată de tehnocrați apolitici), dar am spus răspicat că un partid ca PSD nu va implementa niciodată o viziune reformatoare pentru că interesele lui nu coincid cu creșterea standardului educațional în Romănia. Totuși, reforma învățămîntului nu poate pleca decât de la o proiecție pe termen lung a arhitecturii educației, cu consecințe în modificări legislative coerente și unitare. Cârpelile care satisfac diverși actori ai sistemului și lasă mereu dezvoltarea copilului pe dinafară trebuie să înceteze.

Un exemplu: societățile scandinave sunt cele care s-au transformat și au beneficiat de reforma educației și de filosofia creșterii copiilor. Statul a venit la întâlnirea dintre părinți și toate provocările (mari) care decurg din “parenting” contribuind înțelept și eficient la descărcarea părinților și cooptarea lor într-un parteneriat benefic pentru copii. Adulții cresc copii și reușesc să fie fericiți în Danemarca, Suedia, Finlanda sau Norvegia. Aceleași societăți (dar nu numai ele) au înțeles și asumat importanța creșterii unor copii cu adevărat independenți, creativi și conștienți, de la vârste timpurii, de impactul acțiunilor lor în societate. “No one is left behind” nu e un slogan de campanie, ci o filosofie de viață, când vine vorba de copii. Starea de bine a copilului nu e un concept abstract despre care discută profesori universitari la ceas de seară, ci o stare de fapt, obținută la nivel de pregătire profesională, a celor care lucrează cu copiii.
România, prin politici educaționale coerente, are datoria sa asigure accesul la educație tuturor copiiilor, fără discriminare, la standardele moderne ale dezvoltării cognitive, emoționale și de integrare socială ale copilului. Aceasta este responsabilitatea STATULUI, parte a contractului social. Peste tot în lume există zeci de modele și strategii educaționale care pot contribui la desenarea unei reforme reale și profund depolitizate la care să contribuie pe termen lung toate partidele politice.

Fără un acord politic prin care măcar la acest capitol partidele suspendă orice fel de adversitate, nu vom avea niciodată un început bun în educație. Dacă partidele vor continua să se prefacă că nu înțeleg acest moment 0 și importanța adoptării unei viziuni comune la care să adere toți factorii politici suntem pierduți pe acest palier.

Vă invit și pe voi, cei de acasă, cetățeni implicați, să semnați împreună cu mine acest apel”.

SURSA: www.facebook.com/pg/TudorChirilaOfficial


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național – proiect de HG

Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare…
Vezi articolul

Lămuriri publice despre modul de selectare a furnizorilor pentru prima de cariera didactică și întârzierea plăților, solicitate Guvernului de către deputatele REPER Oana Cambera și Simina Tulbur

Întârzierile în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul…
Vezi articolul
manual de istorie

Conform unui manual de istorie pentru clasa a XI-a, profil real, România nu este încă în Uniunea Europeană – Victor Negrescu, europarlamentar PSD: Ministerul Educației să verifice manualele de istorie

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a transmis marți o scrisoare Ministerului Educației, prin care îi solicită să revizuiască informațiile din manualele școlare privind apartenența României la Uniunea Europeană, dând exemplu un…
Vezi articolul

Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal: Îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură / Fata mea venea mereu mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei

Mai mulți părinți ne-au trimis mesaje pe adresa redacție@edupedu.ro despre abuzurile suferite de copiii lor în clasa învățătoarei Mariana Alexa de la Școala Gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș, după…
Vezi articolul