Elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași, folosiți într-un material video PSD, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege / Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector” / Directoarea spune că a fost “luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic

1.684 de vizualizări
Secvență din materialul OFSD Călărași realizat la Școala Specială 1 / Foto: Captură Facebook – OFSD Călărași
Mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale Nr. 1 din Călărași au apărut într-un material filmat în unitatea de învățământ de Organizația Femeilor Social Democrate – Călărași, material publicat pe pagina de Facebook a organizației politice și promovat în presa locală. Clipul – prezentat drept un interviu cu directoarea școlii, în cadrul unei serii intitulate “Doamne de Martie” – a fost realizat în condițiile în care activitățile politice în școli sunt interzise prin lege. Potrivit unei reprezentante a ISJ Călărași, la acțiune a fost prezentă și adjuncta inspectorului școlar general, dar “pe cont propriu”, nu în calitate de inspector.

Contactată de Edupedu.ro, Dorina Petcu, directoarea Școlii, unde, potrivit prezentării din clip, învață copii cu diverse deficiențe mintale, spune că a fost luată prin surprindere de acțiune și că a permis-o printr-o decizie personală de moment, “cu gândul să promovez activitățile școlii, nimic altceva”. Ea spune că “intenția mea este să discut cu doamna să nu se mai repete astfel de evenimente”.

Tot directoarea Dorina Petcu a precizat că, în condițiile în care s-a realizat materialul, nu a existat un acord al părinților pentru ca elevii să apară în clipul PSD.

O reprezentantă a Inspectoratului Școlar Județean, Adriana Butoi, a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că până în acest moment ISJ nu a primit nicio sesizare în acest caz, precizând că “vom cere o notă de relații doamnei director, vom analiza și vom lua toate măsurile care se impun”.

Materialul a fost publicat pe pagina de Facebook a OFSD Calarasi

În materialul video, realizatoarea, reprezentând Organizația de Femei Social Democrate (OFSD) – Călărași (Marinela Voivozeanu, manager al Bibliotecii Județene), se prezintă la Școala Specială nr. 1, este întâmpinată de directoarea Dorina Petcu și precizează că dorește să o prezinte pe aceasta în cadrul unui proiect dedicat sărbătorilor din această perioadă. Clipul video a fost publicat pe Facebook pe 1 martie și este singurul astfel de material-portret care, de atunci, a apărut pe pagina OFSD.

În clip sunt prezentate unitatea de învățământ și activitatea directoarei, iar la un moment dat este filmat și un moment artistic realizat de mai mulți elevi ai școlii speciale, precum și un scurt dialog cu aceștia. Pe tot parcursul înregistrării publicate de organizația politică apare sigla acesteia – OFSD și cei trei trandafiri social democrați.

Secvență din materialul OFSD Călărași la Școala Specială nr. 1 / Foto: captură Facebook – OFSD Călărași

Spre final, realizatoarea o întreabă pe directoare dacă poate veni din nou, pe viitor, pentru o altă “acțiune”. Ea nu precizează despre ce fel de acțiune e vorba, dar, fiind un material de comunicare politică, se înțelege că ar fi unul similar. Directoarea răspunde, pe înregistrare: “sigur”. Pentru Edupedu.ro, ea afirmă că este vorba despre un material comun cu biblioteca județeană: “Doamna este director la biblioteca județeană și a propus să vină cu diafilme (…)”.

Secvența de dialog despre un viitor eveniment comun, în materialul video:

  • “Realizatoare: Dacă am veni, așa, într-o zi să le facem o surpriză?
  • Directoare: Avem sala mare acolo, sigur că da
  • Realizatoare: Și le punem acolo. Și ne aducem aminte și cum era odată, dar și ei, așa… Cred că ar fi… drăguț. Facem?
  • Directoare: Sigur.
  • Realizatoare: Hai că facem o acțiune.
  • Directoare Sigur”.
Răspunsurile directoarei Dorina Petcu pentru Edupedu.ro

Ce spune directoarea Școlii Speciale nr. 1 Călărași, Dorina Petcu:

Rep.: A fost difuzat un material PSD pe Internet, pe 1 martie, în care era prezentată o vizită-interviu realizată de Organizația Femeilor Social Democrate din Călărași, pentru a vă prezenta pe dumneavoastră și școala într-un material de comunicare politică. De ce ați acceptat acest lucru, având în vedere că și Legea educației, și ROFUIP interzic activitățile de natură politică în școală?

Dorina Petcu: Am fost luată prin surprindere.

Rep.: De către cine? De interviu?

Dorina Petcu: Da, nu am știut. S-a întâmplat inopinat. 

Rep.: Deci nu a existat o decizie a școlii de a-i primi pe aceia?

Dorina Petcu: Nu, categoric nu.

Rep.: A fost decizia dumneavoastră de moment de a-i primi…

Dorina Petcu: Da. Cu gândul că promovez activitățile școlii, nimic altceva sau altcumva.

Rep.: Asta înseamnă că nu a existat nici un acord al părinților ca elevii să apară în materialul PSD?

Dorina Petcu: Nu, avem doar a acordul de început de an pentru fotografi. Atât.

Rep.: Puteți să-mi spuneți, sunteți membră PSD?

Dorina Petcu: Da.

Rep.: În material vi se propune să faceți încă un eveniment cu OFSD.

Dorina Petcu: Nu, nu, nu… Cu biblioteca. Doamna este director la biblioteca județeană și a propus să vină cu diafilme, să putem să vizionăm împreună cu elevii, într-o activitate comună. Doamna director este partener în proiectul Școala. Aceasta a fost și derutant pentru mine, când a venit 

Rep.: V-a spus că este vorba despre un material pentru OFSD?

Dorina Petcu: Nu, în prima fază nu. S-a filmat de la început… a fost o surpriză pentru mine. 

Rep.: A existat vreo acțiune pentru a aborda această problemă, de atunci încoace?

Dorina Petcu: Nu. Intenția mea este să discut cu doamna să nu se mai repete astfel de evenimente.

Ce spune reprezentanta ISJ Călărași

EduPedu.ro a încercat să obțină un punct de vedere din partea ISJ Călărași. A răspuns solicitării reprezentanta ISJ Adriana Butoi, potrivit căreia:

  • “Nu am primit nicio sesizare scrisă pe această speță, pe care dumneavoastră ne-ați sesizat-o acum. Din păcate, doamna inspector școlar general adjunct a participat la această activitate, dar nu desemnată de noi, ci pe cont propriu. Vom cere o notă de relații doamnei director, vom analiza și vom lua toate măsurile care se impun”. 
  • Întrebată în ce calitate a fost prezentă inspectoarea școlară adjunctă: “Nu am întrebat-o de ce, dar nu a avut desemnare de la doamna inspector școlar general. Deci în calitate de inspector școlar nu, altfel am fi știut de toată treaba aceasta”.

Pe site-ul ISJ Călărași figurează ca inspector școlar general adjunct profesoara Liliana Corina Diaconu. În 2020, aceasta era prezentată în presă (aici, B1 TV) drept candidată PSD la alegerile parlamentare pentru Senat, în Călărași.

Șefa ISJ este Roxana Pațurcă, fostă senatoare PSD, trecută la PNL, care a fost renumită în funcție după ce, în 2021, fusese dată afară de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, pentru “afirmațiile denigratoare” cu privire la România educată – după cum Edupedu.ro semnala în urmă cu un an.

Ce spune legea

Activitățile de natură politică în școli sunt interzise prin lege, fără ca această interdicție să fie condiționată în vreun fel de prezența sau absența activităților școlare în acele unități, într-un moment sau altul. 

Articolul 7 din Legea educației naționale 1/2011 spune:

  1. În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios.”

Totodată, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede:

  • “Art. 4 – Unitățile de învățământ se organizează și funcționează independent de orice ingerințe politice sau religioase, în incinta acestora fiind interzise crearea și funcționarea oricăror formațiuni politice, organizarea și desfășurarea activităților de natură politică și prozelitism religios, precum și orice formă de activitate care încalcă normele de conduită morală și conviețuire socială, care pun în pericol sănătatea, integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor sau a personalului din unitate.”
Citește și:
PNL se mândrește cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și “aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Noul coronavirus SARS-Cov-2 nu a fost eradicat – așa justifică Ministerul Educației un proiect de ordonanță de urgență pentru decontarea de tablete și laptopuri pentru elevi, studenți și profesori din fonduri europene, în condițiile din starea de alertă / „Neadoptarea de urgență ar duce la nerambursarea cheltuielilor”

Fundamentarea unui proiect de ordonanță de urgență care vrea să modifice o altă ordonanță de urgență este construită de specialiștii din Ministerul Educației în jurul expresiei „noul coronavirus nu a…
Vezi articolul

Numărul psihologilor școlari e prea mic / În pandemie stresul a crescut, dar autoritățile au acționat slab în acest domeniu – rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David

Numărul psihologilor din unitățile de învățământ este prea mic, raportat la necesități, apreciază rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie. Acesta a spus marți, citat de Agerpres,…
Vezi articolul