VIDEO Valeriu Gheorghiță: 1,5% din cazurile de Covid-19 raportate la grupa de vârstă 5-11 ani au fost internate

484 de vizualizări
Foto: gov.ro
Rata de internare la spital în cazul copiilor de 5-11 ani diagnosticați cu Covid-19, în România, este de 1,5%, iar la copiii de 10-14 ani este de 2%, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în cadrul conferinței pe tema vaccinării la copii, organizată de Guvern.

Mai jos, declarațiile lui Valeriu Gheorghiță, pe tema vaccinării, în cadrul conferinței de marți:

„Copiii au un risc foarte mic de a face o formă severă de boală. Din punct de vedere al ponderii cazurilor internate din cauza Covid-19, de pildă în România, la grupa de vârstă 5-11 ani, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de Covid-19 au fost raportate la această grupă de vârstă. De asemenea, la grupa de vârstă 10-14 ani, circa 3% din cazuri.

În valul 4 am observat și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândea mult mai ușor în colectivitățile unde oamenii interacționau mai mult și respectau mai puțin măsurile de prevenție și în condițiile în care rata de vaccinare la grupele de vârstă mai mici era mai redusă comparativ cu populația adultă.

Ca atare, dacă ne uităm la impactul pe care Covid-19 în are la cei tineri, în mod deosebit cu [vârste cuprinse între] 5-11 ani, datele din Europa ne arată că rata de internare este de 3 până la 5 cazuri din 1.000 de cazuri de Covid simptomatic.

De asemenea, dacă ne uităm la rata de internare în secția ATI, este undeva la 6 cazuri din 10.000 de copii diagnosticați și simptomatici. Deci impactul este semnificativ mai mic ca la populația adultă.

Vaccinarea copiilor nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulților și pentru populația vulnerabilă, dar este un pas înainte faptul că la un an de la autorizarea primului vaccin împotriva Covid-19 avem posibilitatea să dispunem de un vaccin care îndeplinește toate criteriile de eficacitate și siguranță și pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

Datele ne arată că prezența unei afecțiuni cronice la această grupă de vârstă crește riscul de spitalizare de circa 12 ori sau riscul de internare la ATI de 19 ori.

Din acest punct de vedere, indicația fermă de vaccinare este adresată celor care se cunosc cu afecțiuni cronice. De asemenea, trebuie să înțelegem că și copiii aparent sănătoși pot să dezvolte, rarisim, forme grave.

Mai este un aspect care ține de reacția inflamatorie a organismului care apare la câteva săptămâni după trecerea prin boală, chiar dacă boala a fost asimptomatică. (…)

Modelele matematice ne arată că impactul pe transmitere va fi mult mai redus dacă avem o rată de vaccinare crescută la grupa de vârstă 5-11 ani.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre depolitizarea inspectoratelor școlare prin concurs: „Discuția e greșită cap-coadă pentru că operează cu concepte aplicabile doar în rai. Soluția corectă în practică, dar nepopulară, este politizarea conducerii inspectoratelor”

„Orice “depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine…
Vezi articolul

Unii profesori și învățători îi pun pe părinți să le trimită declarații semnate pe propria răspundere cu rezultatul testului de salivă / Școlile sunt obligate de DSP să raporteze rezultatele pozitive în aplicația oficială Rapter, în aceeași zi în care a fost făcut testul

Profesorii diriginți și învățătorii, cei care sunt persoanele de legătură între școală și părinți în problema testării pe bază de salivă, solicită în unele cazuri câte o declarație pe proprie…
Vezi articolul

O deputată PSD vrea să repună pe tapet legea care obligă copiii să plătească pensie de întreținere părinților, bunicilor și străbunicilor: Comentariile sunt lipsite de un temei fundamentat

Deputata PSD Elena Hărătău cere într-un comunicat de presă adoptarea ”legii recunoștinței”, un proiect inițiat de PSD prin care copiii majori apți de muncă ar fi fost obligați să-și întrețină…
Vezi articolul